Milieuvriendelijke en dampdoorlatende EPS parels

Het gebruik van zogenaamde EPS parels (ook wel EPS korrels genoemd) is tegenwoordig bijzonder populair. Dit isolatiemateriaal wordt onder meer veelvuldig gebruikt voor het naisoleren van spouwmuren. De reden waarom EPS parels zo populair zijn geworden gaat deels schuil in het feit dat ze niet alleen milieuvriendelijk, maar daarenboven ook nog eens dampdoorlatend zijn. Dit zorgt er voor dat het risico op vochtproblemen aanzienlijk kan worden teruggedrongen. Bovendien realiseert ze een mooie besparing op de energiefactuur. Het spuiten van EPS parels in bestaande spouwmuren kan er in de praktijk zomaar voor zorgen dat de energiefactuur met tot wel 20 procent kan worden beperkt.

Wat zijn EPS parels precies?

EPS parels worden gemaakt uit korrels van expandeerbaar polystyreen. Deze bestaat voor het overgrote merendeel uit waterstof en koolstof. Beide componenten staan bekend om hun milieuvriendelijke eigenschappen. Bovendien zijn ze ook niet schadelijk voor de gezondheid. Wanneer we de eindelijke massa van polystyreen gaan bekijken kunnen we vaststellen dat deze amper 2 procent bedraagt. Dat in tegenstelling tot zomaar even 98 procent aan stilstaande lucht. Ondanks het feit dat EPS parels de voorbije jaren sterk aan populariteit hebben gewonnen betreft het helemaal geen nieuw isolatiemateriaal. Dit zorgt er voor dat we uit het verleden reeds enkele (voorzichtige) conclusies kunnen trekken met betrekking tot deze vorm van isolatie.

Zo is reeds gebleken dat deze parels zelfs na een periode van 40 jaar nog steeds over hun optimale isolatiewaarde beschikken. Kies je er op een zeker ogenblik toch voor om de parels te laten verwijderen? Dan hoeft ook dat geen enkel probleem te zijn. De parels kunnen immers uitstekende gerecycleerd worden naar hun oorspronkelijke brandstof. Dit is een niet onbelangrijk voordeel in vergelijking met bijvoorbeeld PUR isolatie. EPS parels beschikken dan ook niet uitsluitend over een vaste isolatiewaarde, bovendien hebben ze tevens een betere ecologische voetafdruk.

Hoe worden EPS parels geplaatst?

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van EPS parels worden deze ingeblazen. Vooraleer dit gebeurt zal er evenwel een visuele controle plaatsvinden waaruit moet blijken of de spouw wel na geïsoleerd kan worden. Op dit vlak dient de spouw immers aan een aantal eisen te voldoen. Zo dient ze bijvoorbeeld over een minimale breedte van 3 centimeter te beschikken en mag er geen sprake zijn van vuilophoping. Indien na de visuele controle blijkt dat de spouw geschikt is voor naisoleren kan meteen van start worden gegaan met het inblazen van EPS-parels.

Voordelen van EPS parels

Er voor kiezen om gebruik te maken van EPS parels brengt een groot aantal bijzonder interessante voordelen met zich mee. In eerste instantie staat EPS er bijvoorbeeld om bekend ongevoelig te zijn voor vocht. Dit maakt dat ze ook uitstekend bestand is tegen schimmels en bacteriën. Dit is vooral belangrijk wanneer je de spouw gaat naisoleren met EPS parels. Hier is immers heel wat vocht aanwezig waardoor het van belang is dat het isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt met name de binnenmuren ook afdoende kan beschermen tegen vochtdoorslag. EPS parels hebben niet alleen waterafstotende, maar tevens ook ademende eigenschappen waardoor het risico op vochtproblemen sterk kan worden beperkt.

Voor veel mensen is het (terecht) bijzonder belangrijk dat het isolatiemateriaal waar ze gebruik van maken zowel ecologisch als recycleerbaar is. Dit is in het geval van EPS beslist het geval. In tegenstelling tot verschillende andere isolatiematerialen is EPS dan ook dan ook helemaal niet schadelijk voor de gezondheid. Het betreft een isolatiemateriaal welke niet alleen 100 procent recycleerbaar is, maar die bovendien ook nog eens erg duurzaam is. Zo kan je altijd rekenen op een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Tot slot zorgt het gebruik van EPS parels er voor dat elke opening op efficiënte wijze wordt gedicht. Zo wordt inzakking voorkomen. In vergelijking met het gebruik van PUR als isolatiemateriaal beschikken EPS parels ook over het voordele dat ze de rolluiken kunnen beschermen waardoor deze niet zo snel vast zullen komen te zitten.

Isoleren met EPS parels of niet?

Rest ons alleen nog maar de conclusie van dit artikel, namelijk of het nu al dan niet interessant is om te isoleren met behulp van EPS parels. Waarschijnlijk is dit door de vele interessante voordelen een beetje een overbodige vraag geworden. Vooral wanneer je er aan denkt om de spouwmuur van je huis te isoleren bestaan er maar weinig andere isolatiematerialen die zoveel interessante voordelen met zich meebrengen als EPS parels. De uitstekende levensduur en het feit dat het materiaal ook nog eens over prima vochtwerende eigenschappen beschikt zorgen er voor dat kiezen voor EPS parels zeker en vast een aanrader is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *