Minerale wol gebruiken om te isoleren

Wanneer er bepaalde onderdelen van je huis moeten worden geïsoleerd wordt er daarvoor vaak gebruik gemaakt van een minerale wol. Het gebruik van een minerale wol om te isoleren is niet meer dan logisch, want er zijn verschillende nuttige materiaaleigenschappen aan verbonden. In eerste instantie staat een minerale wol er bijvoorbeeld om bekend relatief voordelig te zijn en daarnaast kan ze ook nog eens eenvoudig worden verwerkt. Ben jij ook van plan om één of meerdere onderdelen van je huis te laten isoleren en kijk je daarvoor ook in de richting van een minerale wol? Ontdek dan de voor- en nadelen van dit type isolatiemateriaal in dit artikel!

Waarom isoleren met een minerale wol?

Aan het gebruik van een minerale wol om te isoleren zijn enkele zeer interessante voordelen verbonden. Allereerst is het materiaal bijvoorbeeld niet brandbaar. Daarnaast garandeert ze ook een uitstekende warmte-isolatie en zijn er een groot aantal toepassingsmogelijkheden voorhanden. Een niet onbelangrijk deel van het gebruik van een minerale wol voor het isoleren van je woning gaat tevens schuil in het feit dat dit isolatiemateriaal geen vocht opneemt. Mede daardoor wordt ze niet aangetast door schimmels. Tel daar ook nog eens de geluidsisolerende eigenschappen bij op en je hebt meteen meer dan voldoende goede redenen om er voor te kiezen om gebruik te maken van een minerale wol bij het isoleren van je woning.

Bovenstaande zijn reeds enkele zeer interessante voordelen, maar er zijn er meer. Wat bijvoorbeeld ook te denken van het prijskaartje dat is verbonden aan een minerale wol? In vergelijking met verschillende andere isolatiematerialen is deze namelijk een behoorlijk stukje goedkoper waardoor er een mooi bedrag kan worden bespaard op de isolatiekost voor je woning. Bovendien is kiezen voor het gebruik van een minerale wol kiezen voor een milieuvriendelijk materiaal die gedurende een lange tijd haar isolatiewaarde zal blijven behouden. Zo krijg je ook nog eens gegarandeerd waar voor je geld!

Waarvoor kan een minerale wol worden gebruikt?

Zoals reeds aangegeven kenmerkt minerale wol zich als materiaal door een ongelofelijk uitgebreid aantal toepassingsmogelijkheden. Een minerale wol kan dan ook bijvoorbeeld worden gebruikt voor het isoleren van wanden, maar ook van spouwmuren en buitengevels. Ook indien je een zoldervloer en/of een hellend dak wenst te isoleren kan een materiaal als deze uitstekend tot haar recht komen. Ben je niet alleen op zoek naar een isolatiemateriaal waarbij je kan rekenen op een uitstekende thermische, maar ook een akoestische isolatie bij bijvoorbeeld scheidingswanden en verdiepingsvloeren? Ook dan zal je merken dat het gebruik van een minerale wol je op dit vlak heel wat interessants te bieden heeft.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Hoe interessant bovenstaande voordelen ook mogen zijn, het spreekt voor zich dat het ook altijd belangrijk is om rekening te houden met de nadelen die aan dit isolatiemateriaal verbonden zijn. Tijdens het plaatsen van minerale wol kan het materiaal bijvoorbeeld vrij irriterend zijn bij zowel aanraking als inademing. Tijdens het plaatsen of verwerken van dit isolatiemateriaal is het dan ook altijd aan te raden om gebruik te maken van werkhandschoenen en een stofmasker.

Het tweede nadeel van het gebruik van een minerale wol als isolatiemateriaal is terug te vinden in de lagere warmteopslag. Van minerale wol is immers bekend dat ze over een lagere warmteopslagcapaciteit beschikt in vergelijking met natuurlijke isolatiematerialen zoals schapenwol, papiervlokken en houtwol. Met andere woorden, tijdens de zomer zal de temperatuur binnenshuis sneller stijgen omdat de warmte minder lang kan worden vastgehouden door het materiaal.

Het verschil tussen glaswol en rotswol

Glaswol en rotswol zijn twee isolatiematerialen die bijzonder goed op elkaar lijken. Toch is er een wezenlijk verschil merkbaar tussen beide materialen. Het belangrijkste verschil zit hem vooral in de structuur van de vezels. De vezels welke zich in steenwol bevinden zijn dan ook korter in vergelijking met die van glaswol waardoor deze eerste over een hogere dichtheid beschikt. Bovendien is rotswol (ook wel bekend als steenwol) beter in staat om, om te gaan met een hogere druk dan glaswol. Beide isolatiematerialen kunnen evenwel op diverse plaatsen in huis worden geplaatst en zijn voor wat de prijs-kwaliteitverhouding betreft zeker en vast een aanrader.

Een minerale wol gebruiken of niet?

De nadelen in acht gehouden moeten we zeggen dat het gebruik van een minerale wol voor het isoleren van diverse onderdelen van je huis eigenlijk best interessant te noemen is. Bovendien wordt het extra interessant omdat het prijskaartje relatief beperkt blijft. Daardoor behoort het afdoende isoleren van een huis voor steeds meer mensen tot de mogelijkheden en dat komt niet alleen de energiefactuur, maar ook het milieu van onze planeet uiteraard alleen maar ten goede!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *