Wat eerst isoleren? Je muren, vloer of zolder?

Wat moet je het best eerst isoleren? Dat is nu maar de vraag natuurlijk. Het zal je nog niet ontgaan zijn dat we langs veel kanalen gepusht worden om onze woning te isoleren. Nieuwbouw huizen en appartementen moeten het doen, bestaande woningen worden sterk aangeraden dit te doen. Niet om woningeigenaars tot geld uitgeven aan te zetten, maar om bepaalde milieu normen niet te overschrijden. Geld uitgeven voor je eigen woning, verdien je terug. En zeker met isolatie. Want in de winterperiode, als de centrale verwarming op volle toeren draait, wil je het liefst dat de warmte zo lang mogelijk in je woning blijft.

Muren eerst isoleren?

Spouwmuren isoleren kan je het best door professionals laten doen. Het is een lastige karwei waarvoor je zelf de middelen niet hebt. Er worden gaten gemaakt in de muren om de isolatie in te spuiten. Waar dus vroeger lucht zat, zal met de isolatie helemaal dicht komen te zitten. De warmte die je binnen in huis maakt zal veel meer moeite moeten doen om een weg naar buiten te vinden. Op het einde van de maand bespaar je daarmee al enkele euro’s. Maar op enkele jaren tijd heb je die investering meer dan terug. Je muren hebben contact met de temperatuursverschillen van buitenaf, dus is het een goed idee om de spouwmuren voor en achteraan je woning te laten isoleren.

Zoals je misschien wel weet gaat warme lucht steeds naar boven, terwijl koude lucht naar beneden komt. De warme lucht gaat als het ware langs de verdiepen in je woning naar zolder om zo weg te vliegen. Naast de muren kunnen we dus ook vloeren en zolder isoleren.

Vloer of zolder isolatie eerst isoleren?

De vloeren kan je isoleren door wol isolatie in je plafond afwerking te steken, of op de vloer op het eerste verdiep te verwerken. In een nieuwbouw ligt dat allemaal voor de hand. In een bestaande woning heb je onmiddellijk breekwerken en daar zien veel mensen tegenop. En terecht, want je moet heel wat veranderen om die isolatie erin te krijgen. Dus naast de aankoop van het isolatiemateriaal zelf, moet je ook nog eens renovatiekosten erbij nemen. Dat kan een hele hoop geld kosten. Maar wat kost het je zonder isolatie. Zoals eerder vermeld in dit artikel zie je de warme lucht zo wegvliegen, en dus ook je geld. Je ziet de lucht uiteraard niet vliegen, maar je voelt het wel aan je portefeuille als je de thermostaat weer wat hoger moet zetten. De kille avonden kunnen aangenaam warm worden als je huis of appartement helemaal geïsoleerd is.

De zolder is een plaats waar veel mensen sterk overwegen om te gaan isoleren. Afhankelijk of je een zolder hebt waar je een leefruimte van kan maken, kan je de soort van isolatie daarop afstemmen. Er bestaan heel wat isolatiematerialen die afgewerkt zijn en waar je achteraf geen omzien meer naar hebt om het mooi te maken. Is je zolder alleen maar om dozen op te plaatsen, dan maakt het niet zo uit hoe het er daar uitziet. Hou de warmte in je huis door ofwel de vloer van je zolder te isoleren, of het dak zelf. Glaswol of PIR platen zijn hier ideaal voor.

Conclusie? Isoleren!

Wacht niet langer met een beslissing te nemen. Isoleren kost geld, maar brengt je ook geld op. Zo eenvoudig is het. Isolatie.be heeft alle materialen in voorraad en dat aan zeer interessante prijzen. Bestellen en betalen kan allemaal via je computer gebeuren en voor je het weet ligt al het materiaal bij je thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *