Is isoleren duur?

Je wil je woning isoleren, maar je vraagt je af wat het allemaal zal kosten. Is het een dure grap of een goede investering. Dan kiezen we eerder voor het laatste. Een goede investering, want je krijgt er op termijn ook nog geld van terug. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat en of isoleren duur is, ontdek je in dit artikel.

Wel of niet duur?

De prijzen voor isolatie variëren, dat spreekt voor zich. Er zijn heel wat merken die concurreren op de markt en het aanbod is ongeveer gelijkend. Glaswol en PIR platen, je zou haast niet weten wat je nu moet gaan kiezen en dan moet je ook nog eens de isolatie waarden in het oog houden. Je wil immers dat je woning goed geïsoleerd is, maar ook dat de isolatie zelf duurzaam is en veel jaren mee gaat. En dan komt er vaak nog eens nieuw materiaal op de markt, want ook met isolatie is er nog heel wat evolutie te gaan.

Hoe zit het met de subsidies?

Dat de overheid subsidies geeft wil zeggen dat er nog heel wat werk aan de winkel is, veel huizen die slecht of niet geïsoleerd zijn en daar moeten we volgens de milieunormen wat aan gaan doen. Vandaar dat je een deel van die investering terug krijgt, maar je moet er wel wat spoed achter zetten. Op het eind van 2016 stoppen de subsidies en moet je alles dus zelf gaan betalen. Dus als je weet wat je van materiaal wil en je hebt nu voldoende middelen, koop het nu aan. Maar zelfs zonder subsidies blijft het interessant om te isoleren.

Sowieso een besparing

Want eens je woning geïsoleerd is hoef je de thermostaat niet meer zo hoog te zetten. Dat wil zeggen dat je energie factuur ook naar beneden gaat. Ook al merk je dat maar op lange termijn, het is en blijft de moeite waard om te isoleren, ook al trek je niets terug van de investering.

Besluit je de werken zelf uit te voeren, dan bespaar je op de loonkost van een bedrijf. Dat is ook vaak een zware kost, want dat zijn werkuren die je dus zelf kan uitvoeren. Maar niet iedereen kan het zelf doen of beschikt over familie of vrienden die dit kunnen doen. Dan ben je wel verplicht iemand te laten langskomen om de werken uit te voeren. Maar zelfs dan nog mag je rekenen dat het een goede investering is. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe meer warmte je kan binnenhouden, maar ook hoe meer centen je in de portefeuille kan houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *