Plat dak isoleren

Naast een zadeldak bestaan er ook tal van platte daken. Vaak zijn dit uitbreidingen aan bestaande woningen, er is dus al een deel van de woning vernieuwd, maar is dat plat dak ook geïsoleerd? Als je op zoek bent naar een woning om te kopen, dan let je best even goed op als er een plat dak aanwezig is. Of vraag aan de makelaar of eigenaar of het plat dak geïsoleerd is. Als er effectief isolatie aanwezig is, vraag dan goed na welke soort dit is. Ook belangrijk is het aantal centimeter van de isolatie die gebruikt is. Het kan nodig zijn om nog bij te isoleren, mocht het niet voldoende zijn. Maar hoe ga je dan te werk? Een volledig afgewerkt plat dak kan je niet zomaar open breken om er nog wat isolatie bij te plaatsen.

Aan de buitenkant heb je natuurlijk het dak zelf. Vaak is dit met roofing dicht gemaakt, voorzien van afvoer en dergelijke. Aan de binnenzijde heb je dan een plafond, plamuur of een houtwerk, dat hangt er vanaf. Heb je plannen om alles te renoveren, dan kan je ineens een nieuw plafond voorzien, na de isolatie geplaatst te hebben. Dat is eigenlijk met alle mogelijkheden in het achterhoofd, de meest logische. Maar niet altijd haalbaar. Net omdat alles al volledig afgewerkt is en je hebt geen renovatie plannen is het plan om nog isolatie langs de binnenzijde bij te plaatsen een brug te ver. Kan je ook isolatie voor aan de buitenkant van een dak plaatsen? Dat kan zeer zeker. Als het werk van binnen te lastig lijkt dan kan je de buitenkant aanpakken.

Er bestaan tal van oplossingen om isolatie aan de buitenkant van een plat dak te bevestigen. Als je dit zelf wil uitvoeren moet je als eerste stap ervoor zorgen dat het plat dak volledig proper is. Haal losse stukken en oneffenheden weg. Dakbedekking die niet meer in goede staat is vervang je best direct. Een hogedruk reiniger kan veel vuil weghalen, gebruik er dus zeker eentje. Daarna kan je aan de slag met de isolatieplaten te bevestigen. Plaats deze in de lengterichting en laat alle stukken nauw aan mekaar aansluiten. Vaak is er een tand en groef aanwezig op de isolatieplaten, zodat deze goed op mekaar aansluiten. Om alle isolatieplaten goed op zijn plaats te houden, kan je eventueel EPDM folie gebruiken. Deze lijm je bovenop de platen om het geheel goed af te sluiten.

Maak de afvoeren weer vrij eens de EPDM er op ligt, zodat alle water terug weg kan vloeien. Bij het plaatsen van alles, let er steeds op dat er geen kleine gaatjes ontstaan of er nog openingen zijn, ander kan er water insijpelen en dat moet je kost wat kost vermijden.

Zo heb je dus toch een oplossing als je enkel het dak van buitenaf kan isoleren. Je hebt geen vuil werk binnen, want je doet alles op de bovenkant van het plat dak en qua isolatie waarde zit je ook helemaal goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *