Isolatie schaarste op de isolatiemarkt

isolatie schaarste

De grootste schaarste van isolatiematerialen zorgt ervoor dat isolatie duurder is geworden. Niet alleen duurder, maar bovendien ook gewoon moeilijker verkrijgbaar. Dat is nefast voor de bouwsector waar de problemen nu al de kop op steken: met krimpende marges, verliessituaties en contractuele termijnen die niet gehaald zullen worden als voornaamste boosdoeners.

Isolatie schaarste in de bouwsector

De bouwsector heeft al enkele maanden te kampen met een groot tekort aan isolatiematerialen. Het gaat voornamelijk om het isolatiemateriaal PIR en PUR. Het gevolg van deze isolatie schaarste: enorme prijsstijgingen en langere leveringstermijnen. Verschrikkelijk voor zij die contractuele uitvoeringstermijnen moeten halen of contracten hadden op basis van een vaste prijs: als isolatie duurder wordt verkleint hun winstmarge. De bouwsector kreunt duidelijk onder het tekort.

Oplossingen voor overheidsopdrachten

Voor overheidsopdrachten is er intussen een oplossing in de maak, althans zo lezen wij in de omzendbrief die eerste minister Charles Michel verspreidde. Zo kunnen de ondernemers onvoorzienbare omstandigheden inroepen om hun prijs alsnog te wijzigen, althans voor opdrachten die tot 30 juni 2017 werden bekendgemaakt. Gaat het om een opdracht na die datum? Dan is een herzieningsclausule noodzakelijk.

Eerste minister Charles Michel heeft wel alvast begrip gevraagd aan de aanbestedende overheden en blijkt vooral aan te sturen op een verlenging van de termijnen. Toch ligt de verantwoordelijkheid bij de opdrachtnemer zelf om het probleem aan te kaarten. Vergeet dat dan ook niet te doen.

Ook problemen in particuliere sector

Uiteraard laten de problemen zich niet alleen voelen in het kader van overheidsopdrachten. Ook voor aannemers in de particuliere sector of voor doe-het-zelvers treden dezelfde problemen op. Niet alleen sturen ook wij aan op het nodige begrip en raden wij aan om hetzelfde te doen bij uw klanten, bovendien stellen wij alvast alles in het werk om de nodige tekorten op te vangen.

Vervangingsmaterialen, het contacteren van diverse leveranciers en het raadplegen van onze eigen stock: niets gaat voor ons te ver. Problemen of tekorten? Contacteer Isolatie.be en wij zoeken samen naar oplossingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *