Een akoestische isolatie begint bij de keuze van je bouwstenen. Wanneer je kiest voor de zwaardere bouwstenen zoals kalkzandsteen dan heb je automatisch al een betere akoestische isolatie dan bij lichtere materialen waartoe de veel gebruikte snelbouwsteen hoort. Na de bouwstenen volgt de keuze van je eigenlijke isolatie. Hier zijn foams, verschillende minerale wollen en cellulosevezels aangeraden gezien zij niet enkel isoleren, maar ook geluid zullen absorberen. Als afwerking kan je kiezen voor kurk. Wederom een materiaal dat een prima akoestische isolatie biedt en bovendien warm en mooi oogt.
Wanneer je de ruimte hebt of een nieuwbouwwoning plaatst, is het aangeraden om met dubbele wanden te werken waartussen een luchtlaag of isolatielaag zit. Deze lucht- of isolatielaag vangt de trillingen van het geluid op zodat ze zich niet kunnen verplaatsen naar de volgende ruimte. Op die manier houd je ongewenste geluiden buiten. Je privacy verbetert hierdoor en je hebt geen last van eventuele luidruchtige buren of omgevingslawaai.
Waar het de vloeren betreft, kan je werken met een zwevende vloer waaronder ook een isolatielaag is aangebracht en met een vloerbekleding die geluidsabsorberend werkt. Ook hier is kurk een echte aanrader. Om een zicht te krijgen op het totaalplaatje dat deze investering met zich meebrengt, kan je hier isolatieoffertes aanvragen die je verder helpen.
Op Isolatie.be vind je alle informatie over woningisolatie.
Zie 300+ artikelen over isolatie.
Zie ook de veelgestelde vragen.
Het na-isoleren van een huis verbetert het comfort. Er ontstaat een aangenaam binnenklimaat, er is minder vocht en geluidsoverlast. Ook bespaar je op je energienota.
Vergelijk offertes van isolatiebedrijven