Binnenmuurisolatie

Een binnenmuur isoleren heeft lang niet altijd zin. Het hangt af van het doel van de isolatie. Als het gaat om isolatie om warmte binnen (of juist buiten) te houden, heeft isolatie van een binnenmuur nauwelijks zin. De temperatuurverschillen tussen de ruimten aan beide zijden van de binnenmuur zijn vaak dusdanig klein dat isolatie geen voordelen biedt. Isolatie biedt echter wel voordelen als je wilt isoleren om geluid tegen te houden. We kennen allemaal wel het fenomeen van gehorige huizen waarbij werkelijk alles door het hele huis te horen is. Dat kan zeer vervelend zijn, zeker als er enkele luidruchtige mensen in huis wonen, diverse bewoners hun eigen muziek luisteren of er bijvoorbeeld in een van de ruimten een bepaald muziekinstrument bespeeld wordt.

Binnenmuurisolatie

Wat heeft isolatie van binnenmuren voor zin?

Zoals gezegd kan isolatie van een binnenmuur erg handig zijn als je geluid tegen wilt houden. De akoestische isolatie bestaat uit een bepaald isolatiemateriaal wat over specifieke eigenschappen bezit waardoor geluid zo goed als mogelijk gedempt wordt. Uiteraard zijn hierin verschillende gradaties te verkrijgen en hangt het van de specifieke situatie van het geval af welk isolatiemateriaal het beste zou zijn. Je kunt je hiervoor laten adviseren door een isolatiespecialist. Wanneer je geen idee hebt waar je die kunt vinden, zou je contact kunnen opnemen met een lokale aannemer of timmerman. Deze heeft vaak ook veel ervaring met isolatie en kan je hier alles over vertellen wat je wilt weten.

Kan ik het zelf doen of beter uitbesteden?

Isolatie van binnenmuren is zelf te doen als je handig bent. Wanneer je dit niet bent zou je er verstandig aan kunnen doen om het uit te besteden aan ervaren personen zodat je zeker weet dat de isolatie goed wordt bevestigd en het niet achteraf nog eens over moet. De isolatie is immers vaak goed weggestopt en onbereikbaar wanneer het aangebracht is, waardoor correcties niet eenvoudig zijn door te voeren. Er zijn verschillende manieren waarop een binnenmuur geïsoleerd kan worden. Wanneer er geen spouwmuur beschikbaar is of gezet kan worden, kan je werken met voorzetwanden. Deze voorzetwand creëert een soort spouw tussen je binnenmuur en de nieuwe wand waarin je isolatie aangebracht kan worden. Omdat dit wel wat ruimteverlies met zich meebrengt, zal de spouw relatief klein gehouden worden. Bij een klassieke spouwmuur is dit vaak veel breder en, wanneer volledig opgevuld, ook effectiever.

Voorzetwanden met een profiel

Vaak zijn de voorzetwanden die hiervoor geproduceerd worden voorzien van een houten of aluminiumprofiel. Dit is nodig om de isolatieplaten of dekens tussen te plaatsen zodat ze op hun plaats blijven zitten. De isolatie wordt op maat gesneden van dit profiel en eventueel afgewerkt met vloeibare isolatie. Ook dient een dampscherm voorzien te worden om condensatievocht tegen te gaan.

Kant-en-klare isolatiewanden

Naast de wanden met een profiel zijn ook voorzetwanden te verkrijgen die volledig kant-en-klaar zijn. Hier zijn isolatiemateriaal en dampscherm al ingewerkt en het enige wat nog moet gebeuren is de hechting van de wanden aan de bestaande muren. Het grote voordeel van dit systeem is de enorme tijdswinst die hiermee verkregen wordt.

Wat kost isolatie voor jouw woning?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven