Bodemisolatie is niet hetzelfde als vloerisolatie. Dit vaak voorkomende misverstand leidt ertoe dat mensen enkel hun vloer van de nodige isolatie voorzien, maar de ruimte die er onder zit onbeschermd laten. En dat is geen aanrader! Een natte en koude kruipruimte is de ideale omgeving voor heel wat ongedierte, leidt tot warmteverlies en kan zelfs vochtproblemen met zich meebrengen. Heel wat redenen om dus ook aan bodemisolatie te denken.
Verschillende instanties raden bodemisolatie aan enkel wanneer er geen andere optie is en het isoleren van de vloer haast onmogelijk is. Dus vloerisolatie wordt boven bodemisolatie geprefereerd. Kan het niet anders? Kies dan voor bodemisolatie.
Net zoals vloerisolatie kan bodemisolatie heel wat besparingen met zich meebrengen. Een laag isolatiemateriaal van 30 centimeter zorgt al voor een stijging met 2 graden op vloerniveau. Dit wil zeggen dat er minder verwarming nodig zal zijn en de energierekening zal dalen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal en de hoogte van de investering, is de bodemisolatie op korte tot middellange termijn terugverdiend en levert het puur rendement.
Zelfs bij een zeer hoge isolatiewaarde levert bodemisolatie minder besparing op. Er gaat namelijk veel warmte via de ventilatiegaten en de wanden verloren. Dit is de reden waarom bodemisolatie minder besparingen oplevert dan vloerisolatie.
Ook bij bodemisolatie is het zo dat de jaarlijkse besparing afhankelijk is van een aantal factoren. Daarom kan de eerder gemaakte prognose meevallen maar ook tegenvallen. Deze factoren zijn onder meer:
Je kunt op verschillende manieren je vloer isoleren. Het is mogelijk om isolatiemateriaal aan de onderzijde van je vloer aan te laten brengen. Dit levert namelijk zeer goede isolatie op. Je kunt hierbij gebruiken van thermoskussen maar ook kurk-, hout-, vlas-, EPS-, of schuimplaten. Op de bodem komt er dan een dampremmende folie om te voorkomende dat de isolatie vochtig wordt. Als er van tijd tot tijd water in de kruipruimte staat is het mogelijk om bijvoorbeeld piepschuim op de bodem te leggen of luchtkussenfolie (Mioteen 4). Lees verder op pagina vloer isoleren.
Bodemisolatie leent zich tot woningen met een kruipruimte. Idealiter wordt de isolatie geplaatst bij de bouw van de woning, maar ook bij een bestaande woning kan perfect bodemisolatie gezet worden. Afhankelijk van de grootte van de kruipruimte wordt gekozen voor een dikkere of dunnere laag. Om een idee te krijgen van de mogelijkheden, kan je hier alvast gratis offertes aanvragen.
Op Isolatie.be vind je alle informatie over woningisolatie.
Zie 300+ artikelen over isolatie.
Zie ook de veelgestelde vragen.
Het na-isoleren van een huis verbetert het comfort. Er ontstaat een aangenaam binnenklimaat, er is minder vocht en geluidsoverlast. Ook bespaar je op je energienota.
Vergelijk offertes van isolatiebedrijven