Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Fundering en de risico’s

Vrijwel elk gebouw of woning is gebouwd op een fundering. Hoewel dit bij de bouw met de grootste precisie gebeurt, kunnen er alsnog problemen ontstaan. Toch brengt elke fundering risico’s met zich mee. Ook een fundering moet ergens op staan, een fundering in zachte grond zal gewoon wegzakken. Elke constructie die gebouwd wordt kan tot op zekere hoogte zich aanpassen aan veranderingen. De fundering is als het ware elastisch. Waar de fundering ook van is gemaakt, vaak zijn deze op lange termijn ondergeschikt aan wateroverlast. Lekkende waterleidingen kunnen dus funest zijn voor de fundering.

Fundering type

In Nederland zijn twee soorten fundering veelgebruikt. De stalen fundering en de bekende houten fundering. Elk type heeft zijn eigen gebruiksgemakken. Vroeger werd vooral de houten fundering gebruikt, tegenwoordig toch vooral de stalen fundering. In ons land is een fundering vereist omdat de grond vaak te zacht is van zichzelf. Een fundering wordt dan de grond ingeslagen tot een punt waar een stevig zand ondergrond het geheel ondersteund.

Hoe werkt de stalen fundering?

De stalen fundering, die overigens niet van staal maar van beton is, is gemetseld en heeft een brede voet. Hoe breder deze voet is hoe groter het draagvlak van de fundering. Soms wordt zand gebruikt om het draagvermogen van een stalen fundering te vergroten. Dit zal echter niet helpen tegen daadwerkelijke grondverzakking. Door gewicht verzakt de grond nou eenmaal, gemiddeld met 1 centimeter per jaar. Als je weet dat je fundering van staal is dan is het belangrijk dit in de gaten te houden en behoedzaam te zijn voor eventuele verzakkingen. Een stalen fundering is met name effectief op een zanderige ondergrond.

(Houten) paalfundering

Vroeger werden veel paalfundering geplaatst met behulp van grenen en vuren palen. Het belangrijkste om te bedenken bij een houten fundering is dat het hout nooit boven het grondwaterpeil uit mag komen. Doordat vocht en zuurstof dan vrij spel kunnen krijgen kan er houtrot ontstaan. Vooral de grenen palen waren erg gevoelig voor houtrot door hun vrij dikke spintlaag en zijn op een gegeven moment ook verboden om te gebruiken voor funderingen. Houten funderingen zijn erg duurzaam vergeleken met stalen funderingen.

Wat zijn de risico’s van stalen funderingen?

Zogenaamde stalen funderingen zijn gemetselde muren met daaronder een brede voet of betonplaat. Dit rust dus rechtstreeks in de grond. Afhankelijk van de grond brengt het risico’s met zich mee. Kleigrond zal inklinken bijvoorbeeld. Stalen funderingen kunnen risico’s met zich mee brengen als ze naast woningen staan die een houten fundering hebben. Het is goed mogelijk dat ze een heel rijtje woningen met zich meetrekken in de loop van de tijd. Het waterpeil kan gaan verschillen en dit heeft effect op houten funderingen ernaast. Het is belangrijk op tijd bij een eventuele verzakte stalen fundering te zijn om een domino effect tegen te gaan.

Wat zijn de risico’s van houten funderingen?

Houten funderingen worden aangebracht onder het grondwaterniveau. Als dit niet het geval is zal het kunnen gaan rotten. Bij houten funderingen is dus het grootste risico dat ze boven het grondwaterpeil uitkomen op een gegeven moment. Op dit moment kan er zuurstof bijkomen en is de kans op rot groter. Dit komt door de combinatie van vochtige grond en zuurstof. Schimmels zullen dan hun werk gaan doen. Dit proces kan overigens wel worden tegengehouden door het waterpeil weer te verhogen.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten