Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatiemateriaal

Voor je kan starten met isoleren, moet je nadenken over het materiaal dat je wil gebruiken. Er zijn heel wat soorten materialen op de markt te vinden, met ieder hun eigen voor- en nadelen. Daarnaast zal ook je budget een grote rol spelen, het doel van de ruimte, je huishouden, … In dit artikel bespreken we de meest gebruikte materialen!

 

Welk materiaal kiezen voor woningisolatie?

OPTIE 1: glaswol
OPTIE 2: rotswol
OPTIE 3: cellenglas
OPTIE 4: kunststof isolatieschuim

Meer weten over de mogelijke materialen voor woningisolatie? Een van onze experts brengt je graag op de hoogte. Start vrijblijvend een aanvraag via onze offerteservice!

 

 

Voorbeeld glaswol

 

1. Glaswol (MW)

Glaswol is een silicaat dat bestaat uit zand en gerecycleerd glas. Door het lichte gewicht is het erg makkelijk te verwerken. Met een schaar kan je het op maat snijden. Het is onbrandbaar en lost niet op in water. Je moet wel beschermende kledij dragen bij het werken met glaswol omdat het irritatie veroorzaakt op de huid.

 

2. Rotswol (MW)

Rotswol of steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt uit steen. Het gaat hierbij om gesmolten en gezwierd steen, zodat het uiteindelijk in lange draden stolt. Deze draden vormen samen een mat of plaat die je hierna kan gebruiken. Steen- of rotswol is vooral goed voor thermische isolatie toepassingen. Een bekend fabrikant is Rockwool.

 

3. Cellenglas (CG)

Cellenglas wordt gemaakt van glasgrondstoffen en/of oud glas waar koolstof aan is toegevoegd bij het smelten. Je kan het verkrijgen in platen of blokken en het is een goed isolatiemateriaal. Cellenglas is vuur-, druk- en vochtvast en daarnaast volledig waterdampdicht.

EPS isolatie

 

4. Kunststof isolatieschuim

Naast natuurlijke isolatiematerialen heb je ook nog de keuze uit verschillende materialen op basis van kunststof. Deze zijn minder milieuvriendelijk, maar je geniet doorgaans wel van een optimale isolatiewaarde. Een overzicht met de opties:

  • Geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS): geëxpandeerd polystyreenschuim wordt in de volksmond ook isomo of piepschuim genoemd en is een witte kunststof die bestaat uit allemaal kleine bolletjes. Het voordeel van EPS als bouwmateriaal is het zeer lage gewicht van het schuim. Dit maakt het makkelijk te transporteren, versnijden en plaatsen. Daarnaast heeft het ook een goede druksterkte.
  • Geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS): geëxtrudeerd polystyreenschuim is net als EPS een witte kunststof die we kennen van de drankbekers van fastfoodketens. Ook maquettes bestaan vaak uit XPS. Binnen de bouw is het toe te passen als isolatiemateriaal, vanwege de goede druksterkte en de gesloten cellen. Hierdoor is het namelijk goed bestand tegen wateropname. Bovendien is het erg voordelig.
  • Polyurethaanschuim (PUR): polyurethaanschuim is een isolatiemateriaal met veel voordelen. Het heeft de hoogste isolatiewaarde en zorgt voor een perfecte opvulling zonder gaten. Met platen is dit bijna niet te realiseren. Doordat PUR in schuimvorm wordt gespoten, kan je zelfs de kleinste gaatjes makkelijk dichten. Bovendien is het materiaal binnen 3 minuten droog en veroorzaakt het geen irritatie. Het is een materiaal dat snel en efficiënt is aan te brengen.
  • Polyisocyanuraat: polyisocyanuraat wordt vaak aangezien als de brandtechnisch verbeterde versie van PUR. De materialen zijn erg vergelijkbaar, maar in tegenstelling tot PUR-schuim wordt PIR nagenoeg altijd in de vorm van platen geleverd. Hierdoor zijn niet alle gaatjes goed te bereiken. Het is natuurlijk wel mogelijk om deze gaten achteraf met PUR-schuim op te vullen.
  • Fenolformaldehydeschuim: resolschuim is een kwalitatief isolatiemateriaal, voornamelijk bedoeld voor spouwmuurisolatie. Dit vanwege de hoge duurzaamheid, brandvastheid, begaanbaarheid en thermische isolatie. Daarom is het een ideaal middel voor spouwmuurisolatie. Het materiaal is gebaseerd op bakeliet en heeft een fijne, gesloten celstructuur.

 

Woning isoleren = offertes vergelijken!

Er zijn veel isolatiematerialen om te overwegen, waardoor je als woningeigenaar het overzicht al snel verliest. Weet je niet welk isolatiemateriaal je moet kiezen? Dan zit je goed bij Solvari! Zo kom je snel in contact met een erkende isolatiespecialist en geniet je van gericht advies en eerlijke prijzen. Start je aanvraag via het offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten