K-waarde

De k-waarde is een isolatiewaarde die gebruikt wordt binnen de bouwnijverheid om te bepalen hoeveel warmte een wand doorlaat. Doordat een wand vaak opgebouwd is uit verschillende materialen en lagen, kan de k-waarde pas bepaald worden nadat de wand gebouwd is. Ook de dikte en het type materiaal spelen een rol bij het bepalen van de waarde. Een andere naam voor k-waarde die vaak gehanteerd wordt is de U-waarde.

K-waarde: hoe lager, hoe beter

Zoals bij de meeste isolatiewaarden geldt ook voor de k-waarde dat een lagere waarde op een betere isolatie duidt. Hoe lager de waarde hoe meer warmte tegengehouden wordt door de wand. Het grote voordeel hiervan is dat de warmte van binnen niet zomaar afgegeven wordt aan de omgeving en de energiekosten dus beduidend lager zullen liggen. Een lage k-waarde bekomen, brengt natuurlijk wel de nodige initiƫle investeringen met zich mee, maar deze zijn al snel teruggewonnen door de maandelijkse besparingen op de energienota.

Zelf de k-waarde berekenen

Doordat de k-waarde bepaald wordt door een combinatie van verschillende materialen is het niet zo eenvoudig om deze zelf te berekenen. Er dient met elke afzonderlijke laag rekening gehouden te worden op het gebied van zowel dikte, type als materiaal. Een gratis isolatie offerte geeft alvast een zicht op de nodige investeringen.

Wat kost woningisolatie?

Benader isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 offertes op. Leg het aanbod vervolgens naast elkaar en vind de beste expert voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven