Luchtspouw

Een spouwmuur is een muur die uit twee delen bestaat: een binnenmuur en een buitenmuur. Tussen deze twee muren bevindt zich de spouw. De spouw voorkomt dat vocht van buiten eenvoudig binnen kan komen en doet eigenlijk hetzelfde met warmte en kou, dat binnen wordt gehouden of juist buiten wordt gesloten - net hoe je het bekijkt en welk klimaat er heerst.

Wat is een luchtspouw?

Een luchtspouw is het deel van de spouw waar geen isolatie aanwezig is. De spouw is soms helemaal leeg, waardoor de hele spouw een luchtspouw is, maar tegenwoordig is de spouw vaak opgevuld met isolatie om het isolerende vermogen van deze ruimte te vergroten. Om te zorgen dat het water alsnog goed kan worden afgevoerd, is er de luchtspouw die dus open blijft.

Moet de luchtspouw geïsoleerd worden?

Een luchtspouw is een bewust open gelaten deel van de spouw, de ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur. Deze hoeft dus niet van isolatie te worden voorzien. Wel is het verstandig om de spouw zelf te isoleren, als dat nog niet is gebeurd. Een luchtspouw van 5 centimeter breed heeft dezelfde isolerende werking als een laag isolatiemateriaal van 10 maal zo weinig: 5 millimeter breed. De voordelen zijn dan wel duidelijk: er is veel minder ruimte nodig en de isolatie kan stukken beter zijn. Voorheen werd er een deel van de ruimte in de spouw open gelaten, maar dat is niet per se meer nodig. Tegenwoordig zijn veel isolatiematerialen waterafstotend waardoor het water van de buitenmuur alsnog niet naar de binnenmuur kan komen, zodat de hele spouw volgestopt kan worden met isolatiemateriaal.

Wat kost woningisolatie?

Benader isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 offertes op. Leg het aanbod vervolgens naast elkaar en vind de beste expert voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven