Muurisolatie

De meeste warmte verdwijnt door het dak, ongeveer 30% als het niet geïsoleerd is. Daar moet je dus eigenlijk altijd mee beginnen. Een andere grote boosdoener zijn de buitenmuren, bij een vrijstaande woning bedraagt dit ongeveer 20%. Muurisolatie kan je dus veel geld besparen.

Muurisolatie

De kosten en de factoren die deze beïnvloeden

Muurisolatie kan goedkoop zijn, maar kan ook uitpakken tot één van de meest dure isolatiemethoden voor je woning. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je je muren kunt isoleren en deze bepalen voornamelijk de prijs. Daarnaast betaal je uiteraard meer als je een groter oppervlak te behandelen hebt, zijn er grote verschillen in prijs tussen de isolatiematerialen en zullen de prijzen per isolatiebedrijf uiteenlopen. In het overzicht dat volgt vind je de gemiddelde kosten per vierkante meter voor het laten aanbrengen van muurisolatie. Deze zijn inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

Soort muurisolatie Gemiddelde prijs per m2 Terugverdientijd
Isolatie van de spouw €15 - €30 3 - 5 jaar
Isolatie van de buitenmuur/gevel €90 - €100 13 – 15 jaar
Isolatie van de binnenmuur €40 - €50 7 - 10 jaar

  • De methode: zoals je ziet is spouwmuurisolatie verreweg de goedkoopste optie die je hebt. Dit is ook de snelste methode die het minste overlast veroorzaakt. Hiervoor heb je echter wel een spouw nodig, de lege ruimte tussen je buiten- en je binnenmuur. Tijdens de werkzaamheden wordt het isolatiemateriaal via gaten in de gevel naar binnen gespoten. Als je geen spouw bezit, betaal je dus al snel tientallen euro’s per vierkante meter voor je isolatie. Het materiaal wordt dan tegen de gevel of tegen de binnenmuren aangebracht en afgewerkt.
  • Het isolatiemateriaal: er zijn een groot aantal verschillende soorten isolatiematerialen aanwezig en de keuze die je maakt bepaalt voornamelijk de prijs en de uiteindelijke isolatiewaarde. Daarnaast zijn er materialen die speciaal geschikt zijn voor bepaalde situaties, omdat ze bijvoorbeeld geluidsisolerend zijn, brandwerend of vochtafstotend. Er worden constant nieuwe technieken ontwikkeld en je kunt het materiaal daarom het beste kiezen in overleg met je isolatiebedrijf.
  • Het isolatiebedrijf: voor kwaliteit betaal je vaak meer. Wil je zeker weten dat jouw isolatiebedrijf vakmanschap levert dan kies je voor een erkende specialist. Deze is lid van een vakvereniging waarvoor aan een groot aantal strenge eisen voldaan moet worden. Daarnaast krijg je dan vaak ook een betere garantieregeling over het afgeleverde werk en gratis vervanging als er met jouw eigen bedrijf iets misgaat.

De verschillende soorten muurisolatie

Er zijn dus drie gangbare manieren om je muren te laten isoleren. Elke methode is effectief en kan je helpen zeker 25% van de warmte die je stookt binnen te houden. Dit levert uiteraard een flinke besparing op. De methode die je kiest is voornamelijk afhankelijk van het al dan niet aanwezig zijn van een spouw.

  • Spouwmuurisolatie: is jouw woning gebouwd tussen 1920 en 1975 en zijn je muren breder dan 24 centimeter, dan is er een grote kans dat deze een spouw bevatten. Spouwmuurisolatie is verreweg de goedkoopste manier om je muren te laten isoleren en levert je dus de kortste terugverdientijd op. De materialen die je spouw worden ingespoten zijn bijvoorbeeld glas- of steenwol, EPS-parels of PUR-schuim en dit kan gedaan worden binnen een dag. Heeft jouw muur een spouw, dan is dit de meest voor de hand liggende keuze.
  • Isoleren van de gevel: als er geen spouw aanwezig is, dan is het isoleren van de gevel de methode met de minste overlast. Je hebt hier echter wel vaak een vergunning voor nodig, dus het is verstandig dat je dit navraagt bij je gemeente. Tegen de buitengevel worden isolatieplaten geplaatst en deze worden afgewerkt met bijvoorbeeld een pleister, bakstenen of houten planken. Dit neemt meerdere dagen in beslag, maar de werkzaamheden vinden buiten plaats. Het resultaat is dat je een geïsoleerde gevel realiseert die daarnaast volledig is gerenoveerd en er weer als nieuw uitziet. Hiervoor betaal je dan ook een flinke prijs.
  • Isoleren van de binnenmuren: heeft jouw woning geen spouw en kun je geen vergunning krijgen voor buitenmuurisolatie, dan is de enige optie die je hebt het isoleren van de muren via de binnenkant. Er wordt dan een isolatiemateriaal tegen de muren geplaatst en deze wordt afgewerkt met gipsplaten of pleister. Dit is de meest ingrijpende optie en zal dus ook betekenen dat je ruimte verliest in de kamers. Daarnaast zal de overlast groot zijn en zal je stopcontacten en radiatoren moeten verplaatsen. Dit is om die redenen dus vaak de laatste optie om te overwegen.

Het rendement en de terugverdientijd

Het isoleren van je woning doe je natuurlijk ook omdat je deze investering uiteindelijk terug zal verdienen. Pas als je door je besparingen de investering hebt afbetaalt zal je echt kunnen gaan genieten van een lagere energierekening. De volgende tabel geeft je een berekening waarmee je de kosten, de besparingen en de terugverdientijd per muurisolatiemethode terugziet. Deze zijn gebaseerd op een gevel van 110 vierkante meter en een gasprijs van €0,63 per kubieke meter. Uiteraard is dit afhankelijk van factoren zoals jouw gebruikersgewoonten en het isolatiemateriaal.

Soort muurisolatie Prijs Jaarlijkse gasbesparing per m2 geïsoleerde gevel Jaarlijkse besparing in euro Terugverdientijd
Spouw €2475 8 - 10 m3 €623,70 4 jaar
Buitenmuur €10.450 10 - 12 m3 €762,00 14 jaar
Binnenmuur €4950 8 - 10 m3 €623,70 8 jaar

Wat kost isolatie voor jouw woning?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven