Rolluiken

RolluikenJe kunt rolluiken laten plaatsen om verschillende redenen. De meest bekende reden heeft te maken met het weren van inbrekers. Ga je op vakantie, dan kun je zo je huis beschermen tegen ongewenste bezoekers.

Rolluiken hebben echter een aantal andere functies. Rolluiken zijn bijvoorbeeld sterk geluidsisolerend en kunnen een ruimte volledig verduisteren. In de slaapkamer zijn ze dan ook ideaal. In de zomer kun je je rolluiken gebruiken om de warmte van de zon tegen te houden en in de winter helpen ze bij het isoleren van je woning. Hier lees je alles over het aanschaffen van rolluiken, de kosten en de verscheidene mogelijkheden die je hebt.

De kosten en factoren die deze beïnvloeden

De prijs die jij zal betalen als je rolluiken kopen gaat is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het aantal exemplaren dat je wilt plaatsen, het materiaal waarvan deze gemaakt zijn, de afmetingen, de bediening en de leverancier die je kiest beïnvloeden allemaal de eindprijs. Daarnaast is er de montage die je of zelf kunt doen of die je kunt laten doen. De prijs voor een rolluik kan dan ook aardig uiteenlopen en over het algemeen schommelen deze tussen de €180 en de €1000, inclusief montage. De volgende tabel legt uit hoe deze totaalprijs tot stand komt en alle bedragen zijn inclusief BTW.

Kostenpost Prijs Extra informatie
Het rolluik zelf €85 - €300 - €550 Van 1 m2 naar 2 m2 en 3 m2 en van kunststof naar aluminium
De bediening €10 - €275 Dit kan handmatig of elektrisch zijn.
De installatiekosten €85 - €175 Hoe groter het rolluik en ingewikkelder de montage, hoe hoger de prijs
Totaal €180 - €1000 Van klein kunststof rolluik tot groot aluminium rolluik en van handmatige bediening tot elektrische bediening.

 • Het rolluik zelf: de prijs die je betaalt voor je rolluik is voornamelijk afhankelijk van de afmetingen en van het materiaal. Kunststof is goedkoper dan aluminium en uiteraard betaal je voor een groter rolluik meer dan voor een kleiner exemplaar.
 • De bediening: kies je voor een handmatige bediening, door middel van een haspel en een touw, dan ben je aanzienlijk minder kwijt dan voor een rolluik met motor. Deze laatste optie is wel handig als je de mogelijkheid wilt hebben je rolluik van afstand te bedienen. Sommige rolluiken kun je via een tijdschakelaar of app openen en sluiten, zelfs wanneer je niet thuis bent, maar daar betaal je uiteraard de hoofdprijs voor.
 • Montage: er zijn verschillende montagemethodes beschikbaar voor je rolluik en deze zowel als de afmetingen bepalen de prijs. Ook betaal je meer voor rolluiken die op een eerste of tweede verdieping moeten worden geplaatst. Je kunt overwegen je rolluik zelf te monteren en vaak wordt dit duidelijk toegelicht in de handleiding, maar hier heb je wel kracht en doe-het-zelf ervaring voor nodig. Laat je de werkzaamheden uitvoeren, dan kun je dit laten doen door de leverancier of door een extern bedrijf.

De verschillende soorten rolluiken

Bij het kiezen voor een rolluik is het soort rolluik een belangrijke overweging. Je kunt een klein rolluikje aanschaffen voor een raampje op de begane grond, maar rolluiken kunnen ook gebruikt worden als garagedeuren. In dit laatste geval heb je hele andere eisen. Je hebt dan ook de keuze uit handmatige, elektrische en op afstand bedienbare rolluiken.

 • Handmatige rolluiken: een handmatig rolluik heeft zo zijn voordelen. Zo is er natuurlijk de prijs die gemiddeld €100 lager ligt dan voor een elektrisch rolluik. Ook hebben handmatige rolluiken geen ingewikkeld mechanisme, dus zullen ze minder snel in storing gaan. Hierdoor is onderhoud ook nauwelijks nodig. Een handmatig rolluik is prima als je zelf sterk genoeg bent om deze te openen en te sluiten. Voor minder validen of voor grote raampartijen is deze optie minder geschikt.
 • Elektrische rolluiken: een elektrisch rolluik bedien je met een schakelaar aan de muur. Hier kun je eventueel ook een tijdsklok op laten installeren, mocht je dit willen. Deze optie is duurder, maar ideaal als het rolluik groot en zwaar is of als je wilt dat deze zich elke dag om dezelfde tijd opent.
 • Op afstand bedienbare rolluiken: dit is een elektrisch rolluik maar met een afstandsbediening waarmee je dus overal in huis je luik kunt openen en sluiten. Hierdoor gaat het gebruikersgemak omhoog en daarmee ook de eindprijs. Deze optie is geschikt als je een aluminium luik plaatst voor je garage. Je kunt zelfs rolluiken aanschaffen die je aansluit op je domotica systeem en bedient met een app. Deze kun je dus zolang je wifi hebt overal bedienen.

Kunststof of aluminium?

Gesloten rolluikenEen andere keuze die je hebt te maken is het materiaal. De meest gangbare materialen zijn kunststof en aluminium en beide hebben voor- en nadelen.

 • Kunststof: kunststof is de goedkoopste optie die je hebt en deze wordt vaak gekozen als het een kleiner rolluik betreft. Kunststof is minder inbraakwerend, minder geluidswerend en esthetisch voor veel mensen wat minder aantrekkelijk. Toch is het geen slechte kandidaat voor rolluiken omdat het licht is, duurzaam en nauwelijks onderhoud nodig heeft.
 • Aluminium: rolluiken van aluminium zijn duurder, maar zijn sterk en geschikt voor het beschermen van een groot oppervlak. Voor een garagedeur is een elektrisch rolluik van aluminium vaak de beste keuze. Ook als het voor jou belangrijk is dat de rolluiken je woning beschermen van inbrekers kun je beter voor aluminium gaan.

De montage; zelf doen of laten doen?

Naast het soort rolluik en het materiaal heb je ook de keuze om deze zelf te monteren of om dit te laten doen. Er zijn drie montagemethoden, namelijk inbouwen, opbouwen en een voorzetten. Wil je de montage zelf doen, dan kies je beter niet voor een inbouwrolluik omdat deze bij een bestaande woning in de gevel moet worden verwerkt. Een voorzetrolluik is het gemakkelijkste om zelf te plaatsen, want deze wordt op het kozijn of de buitenmuur gemonteerd. Een opbouwrolluik plaats je tussen de buitenmuren. Houd er wel rekening mee dat als je de montage zelf doet, het kan zijn dat dit invloed heeft op de garantieregeling. Het is de moeite waard om dit te controleren en je af te vragen of dit de besparing waard is.

Veel gestelde vragen over rolluiken

Ben je van plan rolluiken aan te schaffen? Dan kun je hier alvast lezen wat de meest gestelde vragen zijn omtrent deze aanschaf en het bezitten van rolluiken.

 1. Wat zijn de minimum- en maximumafmetingen?

  Natuurlijk verschilt het antwoord op deze vraag per rolluikleverancier enigszins. Ook kun je als je maatwerk kiest de meest vreemde maten laten uitvoeren. Kijken we enkel en alleen naar de standaardafmetingen dan kun je erop rekenen dat je een rolluik kunt bestellen vanaf 85 centimeter breed en 50 centimeter hoog. De maximale afmetingen liggen rond de 3,5 meter breed en 2,1 meter hoog.

 2. Hoe lang gaan rolluiken mee?

  De levensduur van rolluiken is natuurlijk ook een belangrijk aspect waarmee je rekening houdt bij de aankoop. Gemiddeld gezien kan een rolluik makkelijk 15 jaar meegaan, maar je kunt deze levensduur zelf verlengen door bepaalde handelingen te doen en beslissingen te maken. Zo is het mechanisme van een rolluik met een handmatige bediening veel simpeler dan een elektrisch rolluik en zal deze daarom langer meegaan. Ook kun je de levensduur van je rolluik verlengen door deze periodiek te laten onderhouden. En aangezien rolluiken die binnenshuis zijn gemonteerd worden beschermd tegen de weersomstandigheden, gaan deze vaak ook langer mee dan rolluiken die gemonteerd zijn tegen de gevel.

 3. Kan ik de rolluiken zelf monteren?

  Bij de meeste rolluikleveranciers krijg je de optie om de rolluiken inclusief of exclusief montage te bestellen. Kies je ervoor om de rolluiken zelf te monteren, dan krijg je hier van kwalitatieve leveranciers een uitgebreide handleiding bij. Dit is voor een ervaren doe-het-zelver niet moeilijk, maar het is wel een zware klus en een klus die je beter niet alleen doet. Een ander aandachtspunt waarmee je rekening moet houden wanneer je de rolluiken zelf installeert is dat het mogelijk is dat dan je garantieregeling (gedeeltelijk) komt te vervallen.

 4. Heb ik voor rolluiken een omgevingsvergunning nodig?

  Door rolluiken te plaatsen aan de buitenkant van je woning zal je het straatbeeld veranderen. Daarvoor moet je bij sommige gemeentes een vergunning aanvragen. Vergunningsvrij zijn rolluiken die binnen worden gemonteerd of die niet grenzen aan een openbaar toegankelijk gebied. In andere situaties is het mogelijk dat je wel een vergunning nodig hebt. Dit vraag je simpelweg na bij je gemeente, omdat dit per regio verschilt.

 5. Hoeveel onderhoud heeft een rolluik nodig?

  Rolluiken hebben weinig onderhoud nodig. Als ze zijn bevestigd aan de buitenkant van je woning, kun je ze beschermen door ze regelmatig schoon te maken. Dit doe je 2 keer per jaar met een zachte doek of spons. Het is belangrijk dat je geen chemische en agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Ook de binnenkant van het rolluik maak je zo gemakkelijk schoon. Daarnaast is het goed om het rolluik met een kunststof was te behandelen indien van toepassing. Ook kun je overwegen om een paar jaar na de aanschaf te beginnen met het inplannen van onderhoud door een extern bedrijf. Deze kunnen de rolluiken goed afstellen, de belangrijke onderdelen smeren en eventueel versleten onderdelen vervangen. Hiermee kun je de levensduur aanzienlijk verlengen.

Lees verder op Rolluik-Info.be

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven