Spouwmuurisolatie

Van alle soorten isolatie is spouwmuurisolatie het meest aantrekkelijke. Door het isoleren van de spouw kun je jaarlijks in vergelijking met andere soorten woningisolatie het meeste rendement behalen. Een investering in het isoleren van de spouw is dus zeker de moeite waard.

Wanneer is spouwmuurisolatie interessant?
Woningen die na 1920 en vóór 1976 gebouwd zijn hebben in principe een spouw, maar in de meeste gevallen geen spouwmuurisolatie. Dus als je woning of kantoorpand tussen 1920 en 1976 gebouwd is kan het ook voor jouw zeer aantrekkelijk zijn om spouwmuurisolatie te laten plaatsen. Bouwwerken die na 1976 en vóór 1989 gebouwd zijn hebben wel een enige vorm van isolatie maar kan dat stukken beter.

Spouwisolatie plaatsen? Je moet letten op het volgende:

 • je woning of kantoorpand dient gebouwd te zijn vóór 1989.
 • je dient een lege spouw zonder (matige) isolatie te hebben.
 • de spouw dient vrij van bouwafval te zijn (geen koudebruggen of cementbaarden).
 • je dient verder rekening te houden met zaken zoals vleermuizen. Zijn ze aanwezig in de spouw? Dan mag je geen spouwmuurisolatie plaatsen omdat deze dieren een beschermde diersoort zijn.

Een isolatiespecialist kan al het afval in de spouw voor je verwijderen (tegen een meerprijs) voordat spouwmuurisolatie ingebracht wordt. Laat je daarom altijd goed informeren.

boorgat spouwmuurisolatie close-up
Om isolatiemateriaal zoals isolatieparels, isolatiewol of aminotherm in de spouw te krijgen worden de muren niet opengebroken o.i.d., maar worden volgens een boorpatroon op meerdere plekken en op meerdere hoogtes gaten geboord. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal onder hoge druk in de spouw geblazen/gespoten. Spouwmuurisolatie heeft hierdoor het beste rendement omdat 1) er geen breekwerk aan te pas komt en 2) het zeer snel geplaatst kan worden. Daardoor is er minder arbeidsuren nodig en blijven de kosten dus beperkt. Het isolatiemateriaal is niet per se duurder dan isolatiemateriaal voor de vloer of het dak. Kortom, de spouwmuur isoleren is dus een goedkope en zeer efficiënte manier om bouwwerken na te isoleren.

spouwmuur gaten opgevuld
Als er per zoveel vierkante meter muur (afhankelijk van de breedte van de spouw en het gekozen isolatiemateriaal) voldoende isolatiemateriaal in de spouw zit dan worden de gaten met een cementspecie gevuld. Daardoor is er van dichtbij en van ver weinig meer te zien van de werkzaamheden die plaatsgevonden hebben.

Wat is een spouw?

Vroeger had je enkel volle muren, die waren stevig maar waren wel één grote koudebrug. Later introduceerde men de holle spouw. Een buitenmuur en een binnenmuur aan elkaar verankerd door spouwhaken. De buitenste muur had onderaan kleine openingen om het water dat door condens ontstaat te laten weglopen. De binnenmuur bleef op die manier altijd droog. Deze luchtspouw is dus wel ideaal tegen vocht, maar isoleert zo goed als niet. Onder meer door de hoge prijs van gas en stookolie kwam er meer en meer nood aan het goed isoleren van de woning. Ook de isolatiematerialen en de technieken ontwikkelen nog steeds op een zeer hoog tempo. Het kan dus zeker lonen om voor spouwmuurisolatie te kiezen om onnodig warmteverlies tegen te gaan.

Wat is spouwmuurisolatie?

Wat is spouwmuurisolatie precies? Hoe wordt het aangebracht? Wat is een spouw precies? Wat is het rendement? Kan ik zelf de spouwmuur isoleren? Antwoorden op deze vragen zie je in de volgende video:

Besparing in 2023

Hoeveel kun je eigenlijk met spouwmuurisolatie besparen? Dat is een goede vraag en is het antwoord hierop afhankelijk van jouw situatie. Doordat de investering per woningtype verschilt zal daardoor dus ook de besparing op jaarbasis verschillen. In het volgende tabel zie je wat voor kostenbesparingen je op je energierekening kunt behalen, echter is de opgesomde informatie indicatief.

Type woning Type isolatie Totale investering Totale besparing
Gemiddelde Vlaamse woning Spouwmuurisolatie €2000 €570 p.j.
2-onder-1 kap woning Spouwmuurisolatie €2000 €550 p.j.
Rijtjeswoning Spouwmuurisolatie €750 €200 p.j.
Appartement Spouwmuurisolatie €700 €190 p.j.

*Deze informatie is indicatief. Vraag naar de exacte prijzen en besparingen bij isolatiebedrijven in je regio door gratis offertes op te vragen.

Wat beïnvloed de spouwmuurisolatie prijs?

Tijdens de werkzaamheden wordt een isolatiemateriaal onder hogedruk de spouw ingespoten. Dit wordt gedaan van buitenaf via gaten in de gevel. Hierdoor is de klus niet arbeidsintensief en heb je op de dag zelf ook nauwelijks overlast. Vaak kunnen de werkzaamheden binnen een dag en zonder breekwerk worden afgerond. Hierom is spouwmuurisolatie dan ook veel goedkoper dan andere soorten muurisolatie. De prijs die je uiteindelijk zult betalen wordt bepaald door de staat van de spouw, de afmetingen van de muren en het isolatiemateriaal dat je in de muren wilt hebben. Het onderstaande overzicht geeft je een indicatie van de prijzen weer, inclusief arbeidskosten, materiaal en BTW. Daarna volgt een uitleg van de genoemde factoren.

Isolatiemateriaal spouwmuurisolatie Gemiddelde prijs per m2
Glaswol €15 - €20
Steenwol €17,50 - €22,50
Isolatiekorrels €20 - €25
PUR-schuim €25 - €30
Aminotherm €25 - €35

 • De staat van de spouw: voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd zal een inspectie worden gedaan van de spouw om te zien in welke staat deze verkeert. Dat betekent dat er een camera de muur wordt binnengelaten. Is de spouw schoon en bevat deze geen vochtbruggen of spouwankers, dan kan je spouw probleemloos worden geïsoleerd. Wordt er bouwmateriaal in de spouw aangetroffen of zijn er verbindingen tussen de buiten- en de binnenmuur dan zullen deze eerst moeten worden verwijderd (denk aan bouwpuin of cementbaarden).
 • Het materiaal: je hebt de keuze uit verschillende materialen om je spouwmuur mee te isoleren. De keuze die je maakt bepaalt de prijs en de isolatiewaarde. Smalle spouwen kunnen niet met alle isolatiematerialen worden gevuld.
 • Het oppervlak: de prijs per vierkante meter is hoger als je een gevel hebt met een kleiner oppervlak. Heb jij een appartement met 25 vierkante meter geveloppervlak, dan zal je voor glaswol minimaal €20 per vierkante meter betalen terwijl dit voor een vrijstaande woning met 150 vierkante meter spouwoppervlak soms onder de €15 kan liggen. Uiteindelijk betaal je natuurlijk minder voor het isoleren van een appartement, maar per vierkante meter zal er wel degelijk verschil zijn. Dat komt doordat het isolatiebedrijf efficiënter werkt met grotere oppervlakken.

EPS isolatiemateriaal

De verschillende materialen

Eén van de meest belangrijke keuzes die je gaat maken als je spouwmuurisolatie laat uitvoeren is het materiaal dat je hiervoor gaat gebruiken. De verschillende materialen hebben namelijk verschillende isolatiewaarden en kwaliteiten.

 • Glas- en steenwol: deze isolatiematerialen zijn het goedkoopste en bestaan uit vezels gemaakt van glas of gemaakt van steen. Deze materialen kunnen vaak alleen in bredere en schone spouwen worden aangebracht. Het grote voordeel van glas- en steenwol is dat ze naast isolerend ook geluidsdempend en brandwerend zijn. Dat betekent dat je de veiligheid van je woning verbetert en als je bijvoorbeeld aan een grote weg of school woont de geluiden van buiten beter tegen kunt houden. Glas- en steenwol isoleren vaak minder goed dan de andere materialen.
 • Isolatiekorrels: met isolatiekorrels, die ook wel eens EPS-parels genoemd worden, worden kleine bolletjes bedoeld die zijn gemaakt van piepschuim en gevuld met stilstaande lucht. Deze kunnen nog in de smalste spouw worden aangebracht, zijn waterafstotend en zullen niet of nauwelijks vergaan. De isolatiewaarde is ook beter dan van glas- of steenwol, maar hiervoor betaal je automatisch wel meer.
 • PUR-schuim: PUR-schuim is samen met aminotherm de duurste optie die je hebt, maar dit materiaal heeft een aantal extra voordelen. Omdat het in een vloeibare staat wordt aangebracht en vervolgens ter plekke uitzet is het een uitstekende oplossing voor doorslaand vocht. De isolatiewaarde van PUR-schuim is erg goed, maar erg milieuvriendelijk is het helaas niet.
 • Aminotherm: Aminotherm wordt met een injecteerpistool de muur ingespoten en lijkt het isolatiemateriaal erg veel op scheerschuim. Net als PUR-schuim vult het alle hoeken van de spouw en droogt het redelijk snel op. Omdat alle ruimtes zonder problemen gedicht worden heeft aminotherm dus een erg hoge isolatiewaarde.

Terugverdientijd

Ook zonder financiële steun van de overheid (in de vorm van premies) heeft spouwmuurisolatie nog wel degelijk nut. Je zal direct een verschil voelen in het binnenklimaat en spouwmuurisolatie kan je helpen bij het oplossen van een aantal vochtproblemen in je gevel. Je kunt met dit type isolatie jaarlijks 8 tot 10 kubieke meter gas per vierkante meter geïsoleerde spouw besparen.

Is het geveloppervlak van jouw woning dus 100 vierkante meter, dan betaal je gemiddeld €2250 voor spouwmuurisolatie. Je bespaart jaarlijks 900 kubieke meter gas, wat neerkomt op een besparing van rond de €550 - €575. Dat betekent dat je je investering binnen 4 jaar hebt terugverdiend zonder dat je een premie hebt ontvangen. Daardoor is spouwmuurisolatie één van de meest effectieve isolatiemethoden van dit moment. En met een premie heb je je geld nog eerder terug!

Hoe kies je een spouwisolatiebedrijf?

Wil jij je spouw laten isoleren, dan wil je natuurlijk dat dit goed gebeurt. Het is belangrijk dat de materialen van goede kwaliteit zijn, dat je de beste service ontvangt en dat de werkzaamheden vakkundig worden uitgevoerd. Het liefste wil je dit dan allemaal voor de laagst mogelijke prijs. Hoe vind je het spouwisolatiebedrijf die aan al jouw persoonlijke eisen voldoet? Hierna volgen vier tips die jou kunnen helpen met je zoektocht.

 1. Kwaliteit

  Het is moeilijk om een garantie te vinden voor de kwaliteit van een bedrijf als je er zelf nog nooit mee hebt gewerkt. Toch kun je dit vrij probleemloos vinden door naar de keurmerken te kijken. Deze keurmerken kunnen je een bewijs leveren niet alleen over de vakkundigheid van de werkzaamheden, maar ook over de kwaliteit van de materialen. In het geval van spouwisolatie kun je de volgende keurmerken opzoeken, in de offerte of op de website van het betreffende isolatiebedrijf.

 2. Service

  Ook kan het zijn dat voor jou de diensten die het bedrijf je aan kan bieden de doorslaggevende factor vormen bij het kiezen van een isolatiebedrijf. Sommige bedrijven zullen je aanbieden om je alles van het begin tot het einde uit handen te nemen en bieden je dus allerlei diensten aan waarvan je gebruik kunt maken, mocht je dit willen.

 3. De garantieregeling

  De beste garantieregeling krijg je meestal bij erkende bedrijven. Deze zijn aangesloten bij een vakvereniging en kunnen daarom 10 jaar aanbieden. Dit betekent ook dat ze zelf overtuigd zijn van de vakkundigheid van hun werk. De garantieregeling is belangrijk, omdat isolatie van de muren indien verkeerd geplaatst de nodige problemen met zich mee kan brengen, zoals vochtdoorslag (meer over vochtbestrijding vind je op Vocht-Info.be), koudebruggen, schimmel en rot.

 4. De prijs

  Uiteraard is de prijs ook van belang, maar tenzij je echt te maken hebt met een strak budget zou dit niet de doorslaggevende factor moeten zijn. Het is de prijs in combinatie met wat je ervoor terugkrijgt dat dit criterium interessant maakt. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk het isolatiebedrijf vindt dat jou de kwaliteit, services en garantieregeling kan bieden voor de best mogelijke prijs.

Een aanbetaling doen voor spouwisolatie?

Aanbetalingen zijn erg normaal in de bouw. Dit is ook vanzelfsprekend, omdat er vaak grote bedragen rondgaan. Een aanbetaling bestaat om het uitvoerende bedrijf de zekerheid te geven dat jij akkoord gaat met de afgesproken diensten en dat je hier serieus over bent. Vaak worden de werkzaamheden niet in gang gezet voordat de aanbetaling is ontvangen.

Voor jou is een aanbetaling echter een onzekerheid. Je legt geld neer voor een klus waar nog helemaal niets van is uitgevoerd. Om die reden dient de aanbetaling in balans te zijn. Dit betekent dat het uitvoerende bedrijf gerust is gesteld over jouw bedoelingen en dat jij je niet bezwaard voelt om een bepaald bedrag neer te leggen voordat je de diensten ontvangt.

Het vragen van een te hoge aanbetaling, dus van 25% of meer, kan (hoeft niet) duiden op grote problemen. Er is een manier waarop je jezelf tegen financieel onstabiele bedrijven kunt beschermen. Het is onmogelijk van een website af te lezen of een isolatiebedrijf financieel gezond is. Door een erkend bedrijf te kiezen, en dus een bedrijf die is aangesloten bij een vakorganisatie, kun je jezelf indekken voor mogelijke problemen. Bedrijven die hier lid van zijn moeten kunnen aantonen dat hun boekhouding actueel is. Ook zal je gebruik kunnen maken van een onafhankelijke geschillencommissie als er sprake is van een onoplosbaar probleem tussen jou en het bedrijf. En mochten ze toch afhaken voordat de werkzaamheden zijn voltooid, dan zal de vakorganisatie er zorg voor dragen dat deze door een ander erkend bedrijf worden overgenomen zonder financiële consequenties. Op die manier weet je zeker dat je aanbetaling veilig is en dat de werkzaamheden altijd zullen worden uitgevoerd.

Wat kost woningisolatie?

Benader isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 offertes op. Leg het aanbod vervolgens naast elkaar en vind de beste expert voor jouw klus.

Meer informatie:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven