Veel mensen die in huis over een vloer uit beton beschikken denken dat ze geen nood hebben aan een speciale vloerisolatie. In de praktijk is dat echter wel degelijk het geval. Het klopt dat beton op zich reeds over een isolerende werking beschikt, maar dit neemt niet weg dat er bijvoorbeeld een koudebrug kan ontstaan. Om deze koudebrug tegen te gaan kan je er voor kiezen om speciale isolatie aan te brengen.
Dit kan zijn:
In principe is een vloer bestaande uit beton veel eenvoudiger te isoleren dan een vloer die is gemaakt uit hout. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat de vorm van een betonnen vloer kan afwijken waardoor de ene al wat efficiënter te isoleren valt dan de andere. Hoe vlakker de vloer is, des te eenvoudiger deze in ieder geval kan worden geïsoleerd. De meeste mensen die er voor kiezen om zelf hun betonvloer te isoleren maken daarbij gebruik van glaswolplaten. Deze platen worden via een ophangsysteem aan de onderzijde van de vloer bevestigd. Je moet er wel rekening mee houden dat ze goed op elkaar aansluiten. Is dat niet het geval, dan zou er namelijk warmteverlies kunnen optreden.
Wanneer je er zeker van wil zijn dat je niet alleen over een kwalitatief, maar tevens ook over een goed afdichtend resultaat beschikt kan je er eveneens voor kiezen om gebruik te maken van zogenaamd PUR- of PIR-schuim. Dit isolatiemateriaal heeft als belangrijkste voordeel dat het in staat is om niet alleen kieren en gaten, maar ook bobbels, gleuven en openingen op te lossen. Voor een vlakke vloer is deze isolatievorm misschien niet noodzakelijk, maar wanneer er zich oneffenheden in de vloer bevinden komt deze isolatiemethode uitstekend van pas.
Op Isolatie.be vind je alle informatie over woningisolatie.
Zie 300+ artikelen over isolatie.
Zie ook de veelgestelde vragen.
Het na-isoleren van een huis verbetert het comfort. Er ontstaat een aangenaam binnenklimaat, er is minder vocht en geluidsoverlast. Ook bespaar je op je energienota.
Vergelijk offertes van isolatiebedrijven