Isocyanaat
Isocyanaat is een groep chemische stoffen die ietwat zuur is. De bekendste toepassing van isocyanaat is die in PUR (polyurethaan) schuim, ook wel te koop als schuimplaten.
Wat is er erg aan isocyanaat?
Isocyanaat is erg irriterend voor mensen. Zo kan het na inademen de luchtwegen irriteren en de luchtwegen zelfs vernauwen waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt. Ook heeft het een bijtende werking op de ogen en op de huid, kan het zorgen voor overgevoeligheid bij de luchtwegen en op de huid en kan het zelfs zorgen voor astmatische klachten.
Opgedroogd PUR schuim is verder niet schadelijk zolang het intact is, maar voor de isolatieplaten verdient het dus aanbeveling om er voorzichtig mee om te gaan teneinde te zorgen dat je de schadelijke stoffen niet binnen krijgt en hier ook niet mee in aanraking komt. Behalve isocyanaat is er ook nog di-isocyanaat, een stof dat ook bij PUR fabricage in gebruik is. Dit kan zelfs heftige koortsaanvallen opwekken waardoor je dezelfde symptomen krijgt als die bij griep voorkomen.
Hoe ga ik zorgvuldig om met isocyanaat?
Je kunt je het beste maar goed beschermen als je in aanraking komt met isocyanaat. Dat houdt dus in dat je de ruimten waarin je werkt goed ventileert, je huid goed beschermt door een groot pak aan te trekken, een bril opzet om je ogen te beschermen en handschoenen gebruikt om je handen te beschermen. Let ook goed op dat je uitgebreid je handen wast na materialen te hebben verwerkt die isocyanaat bevatten! Hoe goed je ook gekleed bent, er kan immers altijd wat isocyanaat op je handen komen en dat wil je dus absoluut niet binnen krijgen of met je huid in aanraking laten komen. Al met al is isocyanaat een sterk chemisch middel waar je absoluut voorzichtig mee om moet gaan. Als je dat doet is er feitelijk niet heel veel aan de hand en kan er niet zoveel mis gaan.