Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatiepremies 2024

Het isoleren van je woning kost je al gauw enkele duizenden euro’s. Aangezien het plaatsen van isolatie als een belangrijke maatregel wordt beschouwd, kan je gelukkig genieten van enkele premies en subsidies om de kosten te drukken. Welke zijn dat in Vlaanderen? Een overzicht van de belangrijkste premies vind je hier.

 

Isolatiepremies in Vlaanderen: overzicht 2024

1. Mijn VerbouwPremie
2. Verlaagd btw-tarief
3. EPC-labelpremie
4. Gemeentelijke isolatiepremies
5. Dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers

 


1. Mijn VerbouwPremie

Sinds 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor woningisolatie. Onder bepaalde voorwaarden maak je aanspraak op de volgende premiebedragen:

 • Dak- of zoldervloerisolatie: € 8 per m²
 • Buitenmuurisolatie: € 15 à 30 per m²
 • Spouwmuurisolatie: € 5 per m²
 • Vloerisolatie: € 6 per m²

BELANGRIJK: de hoogte van het subsidiebedrag wordt berekend op basis van je inkomenscategorie. Daarom kunnen de bovenstaande bedragen voor jou afwijken. Doorgaans schommelen de subsidiebedragen tussen de 35 à 50% van de totale investering.

 

Voorwaarden Mijn VerbouwPremie

Om van de Mijn VerbouwPremie te kunnen genieten, moet je beantwoorden aan bepaalde voorwaarden. Een overzicht van de belangrijkste eisen:

 • Voor welke gebouwen? De woning of het appartement is gesitueerd in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud.
 • Welke technische voorwaarden? Het gebruike isolatiemateriaal moet voldoen aan specifieke voorwaarden (isolatiewaarde, dikte,…) om in aanmerking te komen voor de premie.
 • Door wie? De belangrijkste voorwaarde om van de premie te kunnen genieten, is samenwerken met een erkend isolatiespecialist.

BELANGRIJK: een betrouwbaar expert is van wezenlijk belang in dit verhaal. Niet alleen is zijn tussenkomst een absolute vereiste om aan de subsidievoorwaarden te voldoen, daarnaast is hij ook op de hoogte van alle technische vereisten. Schakel dus een isolatiespecialist in die je verder op weg helpt!

 


2. Verlaagd btw-tarief

Wil je je woning isoleren? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van de standaard 21%. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat je woning ouder moet zijn dan 10 jaar én dat je de werken laat uitvoeren door een expert.

Meer weten? Lees hier verder over btw bij isolatie.

 


3. EPC-labelpremie

Heb je een woning met een slecht EPC-label (F of F)? En laat je energiebesparende werken uitvoeren om dit label op te krikken? Dan maak je aanspraak op de EPC-labelpremie. Hoe hoog het premiebedrag uiteindelijk is, hangt af van het energielabel dat je wil behalen na de renovatiewerken.

 • Energielabel C: € 2.500 (voor label E of F)
 • Energielabel B: € 3.750 (voor label E of F)
 • Energielabel A: € 5.000 (voor label E of F)

LET OP: binnenkort wordt ook dit bedrag berekend op basis van je inkomen. Daarnaast ligt dit bedrag voor appartementen lager. Bovendien ontvang je de premie pas wanneer je na 5 jaar effectief het nieuwe EPC-label hebt behaald. Wil je hier meer over weten? Een isolatiespecialist helpt je graag verder.

BELANGRIJK: de EPC-labelpremie vervangt de voormalige BENO-pass. Heb je 5 jaar geleden een eerste renovatie uitgevoerd (met eindfactuur van voor 2021) en hiervoor een premie ontvangen, Dan kan je nog de totaalrenovatiebonus krijgen. Zo niet, dan val je onder de EPC-labelpremie.

 


4. Gemeentelijke premies voor isolatie

Sommige gemeentes reiken hun eigen subsidies uit voor isolatiewerkzaamheden. In dit geval verschillen de bedragen en voorwaarden onderling sterk. Wil je dus weten of jij recht hebt op een gemeentelijke premie? Neem dan contact op met je stadsdiensten.

 


5. Dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers

Normaal zijn er weinig tot geen premies beschikbaar voor doe-het-zelvers. De uitzondering hierop is die voor het isoleren van je dak of zoldervloer. De belangrijkste voorwaarde hierbij is dat je je isolatiemateriaal inkoopt tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2024, en dat je facturen max. 2 jaar oud zijn.

Beantwoord je aan al deze voorwaarden? Dan ontvang je een premie van ong. € 6 per m² dakisolatie. Vraag deze online of op papier aan bij je netbeheerder Fluvius.

 

TIP: doe beroep op een isolatiespecialist!

Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van de werken en een selectie van de beste materialen voor jouw klus? Vertrouw dan op een isolatie-expert om de werken in goede banen te leiden. Bovendien heb je recht op veel meer financiële tegemoetkomingen dan deze doe-het-zelfpremie.

Specialist inschakelen? Ontmoet een expert in je buurt via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten