Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muurisolatie

Wist jij dat maar liefst 25% van de warmte in huis langs je muren verloren gaat? Zeker vrijstaande woningen zijn hier erg gevoelig aan. Wil je dus snel de kosten op je energiefactuur drukken? Dan kan je muurisolatie overwegen. Ontdek hier de 3 meest voorkomende isolatiemethoden en hun prijzen.

Ga snel naar:
3 isolatiemethoden
Prijzen
Rendement & terugverdientijd
Offertes aanvragen

Muurisolatie: 3 isolatiemethoden

Er zijn 3 gangbare manieren om je muren te isoleren. Elke methode draagt bij tot een fijner wooncomfort en drukt de stookkosten. Welke methode je uiteindelijk kiest, hangt sterk samen met bouwkundige en technische mogelijkheden van je woning. Een overzicht:

 

METHODE 1: spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een snelle en kostenefficiënte methode om je muren na te isoleren. De belangrijkste voorwaarde voor spouwmuurisolatie is natuurlijk het hebben van een spouw die bovendien breed genoeg is. Doorgaans beantwoorden woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1975 aan deze vereiste.

De materialen die in je spouw worden ingebracht, zijn doorgaans glaswol, EPS-parels of PUR-schuim. Deze methode neemt normaliter slechts 1 dag in beslag. Een bijkomend voordeel is dat je de buitenmuur ook niet hoeft af te werken. Kortom: heb jij een spouwmuur? Dan is dit de meest voor de hand liggende isolatiemethode.

Prijs: gem. € 15 à 30 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat.

 

METHODE 2: gevelisolatie

Geen spouwmuur in je woning (gebouwd voor 1920)? Of is je buitengevel dringend aan vernieuwing toe door schade en vochtproblemen? Dan is buitengevelisolatie een prima alternatief!

Je isolatiespecialist plaatst isolatieplaten tegen de buitenmuren waardoor je geen ruimteverlies hebt aan de binnenkant van je woning. De isolatieplaten worden vervolgens afgewerkt met pleister, bakstenen of houten planchetten. Dit is een arbeidsintensieve klus die meerdere dagen in beslag neemt. Het resultaat? Een compleet nieuwe look en een zalig wooncomfort!

Prijs: gem. € 100 à 150 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat.

 

METHODE 3: binnenmuurisolatie

Woon je in een huis met beschermde gevel? Mag je van het stadsbestuur geen grote wijzigingen doorvoeren aan het uitzicht van je buitenmuren? En heb je geen spouwmuur? Dan is het isoleren van je binnenmuren de enige resterende optie.

In deze methode plaatst een specialist isolatiematerialen tegen de binnenmuren. Dat kan door middel van een voorzetwand of met Multipor-isolatieplaten. Deze methode veroorzaakt wel wat overlast binnenshuis en neemt flink wat woonruimte in beslag. Bovendien zal je ook stopcontacten, radiatoren,… moeten verplaatsen. Daarom komt deze optie het minst vaak voor.

Prijs: gem. € 45 à 80 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat.

 

Welke methode kies ik het best?

Beschik jij over een spouwmuur of niet? Welke isolatiematerialen gebruik je het best voor jouw gevel? En moet je eerst die schade wegwerken en vochtproblemen oplossen? Schakel in al deze situaties een expert in. Die helpt je met het bepalen van de beste methode voor jouw woning, adviseert je over de meest geschikte isolatiematerialen en plaatst deze ten slotte volgens de regels van de kunst. Kom gratis in contact met een specialist actief in je regio via ons formulier.

 

 

Muurisolatie: prijzen

Wat bepaalt nu de prijs voor muurisolatie? Niet alleen de isolatiemethode en het -materiaal, maar ook eventuele voorbereidende werken, de totale oppervlakte van je muren en de bereikbaarheid beïnvloeden het prijskaartje. Een overzicht:

 

Soort muurisolatie Prijs
(excl. btw, incl. uitvoering)
Terugverdientijd
Isolatie van de spouw € 15 à € 30 per m² 3 tot 5 jaar
Isolatie van de buitenmuur/gevel € 100 à € 150 per m² 13 tot 15 jaar
Isolatie van de binnenmuur € 45 à € 80 per m² 7 tot 10 jaar

 

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen! Wil je graag een betrouwbare weergave van de mogelijke kostprijs voor jouw project? Vraag dan offertes aan bij gespecialiseerde vakmensen en ontvang prijzen en advies op maat! Start hier je aanvraag.

 

De 3 belangrijkste kostenbepalers…

Om inzicht te krijgen op de precieze prijsopbouw van je isolatiewerken, gaan we hieronder dieper in op de 3 belangrijkste kostenbepalers:

  • De methode: spouwmuurisolatie is de goedkoopste isolatiemethode. Heb je geen spouwmuur? Dan heb je enkel nog keuze uit binnen- of buitenmuurisolatie. Bij deze mogelijkheden moet je ook nog je isolatiematerialen afwerken.
  • Het isolatiemateriaal: verschillende isolatiematerialen, verschillende prijzen. Niet alleen de grondstof waaruit het materiaal bestaat, maar ook de isolatiewaarde zijn hierbij belangrijke prijsfactoren. Zo betaal je bijvoorbeeld meer voor milieuvriendelijke materialen.
  • Het isolatiebedrijf: daarnaast hanteert ook elke isolatiefirma z’n eigen prijzen. Werken ze met een uurtarief of een projectprijs? Dat achterhaal je pas wanneer je verschillende offertes van firma’s met elkaar vergelijkt. Onthou hierbij dat je voor kwaliteit vaak meer betaalt.

 

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd hoeveel jouw isolatieproject je gaat kosten? Vraag dan verschillende prijsvoorstellen aan en neem zeker de tijd om deze te vergelijken. Zo krijg je meteen een goed beeld van de prijsopbouw. Bestudeer de verschillende elementen die we hierboven meedeelden en let goed op wat er wel en niet inbegrepen is en kies voor een betrouwbaar expert. Pas zo maak je de beste keuze! Kom in contact met een specialist actief in je regio.

TIP: voor isolatiewerken maak je in bepaalde gevallen aanspraak op premies en subsidies. Zo kan je tot wel 50% besparen! Meer weten? Ontdek er alles over in ons premie-artikel.

 

Muurisolatie: rendement en terugverdientijd

Hoe snel heb je muurisolatie nu terugverdiend? In de onderstaande tabel vind je een berekening terug van de kosten, de besparingen en de terugverdientijd per isolatiemethode. Deze zijn gebaseerd op een gevel van 110 vierkante meter en een gasprijs van €0,63 per kubieke meter. Uiteraard is dit afhankelijk van factoren zoals jouw gebruikersgewoonten en het isolatiemateriaal.

 

Soort muurisolatie Prijs (excl.btw, incl. uitvoering) Jaarlijkse gasbesparing per m2 geïsoleerde gevel Jaarlijkse besparing in euro Terugverdientijd
Spouw € 2475 8 à 10 m³ Gem. € 623,70 4 jaar
Buitenmuur € 10.450 10 à 12 m³ Gem. € 762,00 14 jaar
Binnenmuur € 4950 8 à 10 m³ Gem. € 623,70 8 jaar

 

Ook genieten van deze mooie besparing op je energiefactuur? Vul dan ons aanvraagformulier in en wij brengen je in contact met diverse isolatiespecialisten actief in je regio! Start hier je aanvraag.

 

Muurisolatie

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten