Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie

Bij het isoleren van de woning denken veel mensen als eerste aan spouwmuurisolatie. Maar wist je dat je ook met vloerisolatie veel kan besparen? Je kan de twee combineren voor een optimaal effect, maar ook louter met vloerisolatie bespaar je al aanzienlijk. Benieuwd naar de mogelijkheden, de prijs en meer? Ontdek het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Kostenopbouw vloerisolatie
Soorten vloerisolatie
Hoeveel kost vloerisolatie?
Zelf je vloer isoleren?
Hoe vloerisolatie aanbrengen?
Kom in contact met vaklui!

 

Waarom kiezen voor vloerisolatie?

Vloerisolatie kent tal van voordelen. Zo kan je besparen op energiekosten, je wooncomfort verhogen en een duurzame maatregel nemen. Hieronder lees je er meer over:

 • Besparen op energiekosten: vloerisolatie zorgt ervoor dat je woning minder snel afkoelt in de winter en langer koel blijft in de zomer. Om die reden moet je dus minder stoken of investeren in airco en bespaar je op je energiefactuur.
 • Wooncomfort verhogen: vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming zorgt voor het ultieme comfort. Hiermee zijn koude voeten in de winter volledig verleden tijd. Bovendien heerst er steeds een constante aangename temperatuur in je woning.
 • Duurzaam: het is essentieel om te investeren in duurzame maatregelen. Vloerisolatie is er daar absoluut één van. Op die manier bespaar je schaarse brandstoffen en worden de materialen voor vloerisolatie op een schone manier gebruikt.

Wil je graag meer informatie over vloerisolatie? Dan kan je steeds advies vragen aan gespecialiseerde vaklui. Je kan via onze offerteservice gratis en vrijblijvend in contact komen met experts in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

Kostenopbouw vloerisolatie

Ongeacht de vloersoort van je woning betaal je voor vloerisolatie altijd de volgende kosten:

 • Arbeid
 • Vloerisolatiemateriaal
 • Machinegebruik
 • Eventueel bijkomende kosten per vloersoort

TIP: wil je besparen op de kosten van je vloerisolatie? Dan kan je genieten van een verlaagd btw-tarief voor woning ouder dan 10 jaar. Op die manier betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten in plaats van 21%.

 

Wat beïnvloedt de uiteindelijke prijs nog meer?

Er zijn een aantal factoren van invloed op het bedrag dat je moet betalen voor vloerisolatie. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet:

 • Aanwezigheid kruipruimte
 • Bereikbaarheid aanwezige kruipruimte
 • Betonnen of houten vloer
 • Constructiefouten
 • Koudebruggen

Ook kan (het gebrek aan) ventilatie van invloed zijn. Moeten vaklui bv. ook ventilatieroosters plaatsen? Dan heeft dit ook een prijskaartje. Ben je benieuwd naar een offerte op maat van jouw situatie? Je kan gratis en vrijblijvend in contact komen met vaklui in jouw buut via onze offerteservice.

Welke vloerisolatie-systemen zijn er?

Er zijn meerdere soorten vloerisolatie-systemen met ieder hun eigen specifieke kwaliteit:

 • Polyurethaan (PUR): kunststof isolatiemateriaal met schuimstructuur
 • Isolatiekussens: kunststof isolatiemateriaal met flexibele structuur
 • Isolatiechips: kunststof isolatiemateriaal met grillige structuur
 • Isolatieschelpen: natuurlijk isolatiemateriaal met grillige (kalk)structuur
 • Glas- of steenwol: mineraal isolatiemateriaal met plaatstructuur (hard)
 • Isolatiematrassen: kunststof isolatiemateriaal met flexibele structuur
 • Isolatieparels: kunststof isolatiemateriaal met korrelvormige structuur

 

Isolatiewaarden verschillende isolatiematerialen

De Rc-waarde, ook wel warmteweerstand genoemd, geeft de isolatiewaarde van een vloerconstructie aan. Deze constructie bestaat uit het isolatiemateriaal, de vloer zelf en de vloerbedekking. Een Rc-waarde tussen 3.5 en 5.0 geeft volgens verschillende bronnen het beste resultaat.

Het isolatiemateriaal zelf heeft ook een isolatiewaarde, dit wordt de Rd-waarde genoemd. Indien je dus een minimale Rc-waarde van 3.5 wilt behalen, zou het materiaal dus een Rd-waarde van minimaal 3.3 moeten hebben. In de onderstaande tabel lees je hier meer over:

Isolatiemateriaal Benodigde materiaaldikte voor Rc-waarde van 3.5
Glaswol 12 centimeter
EPS-platen, houtvezel platen, PUR-schuim, geëxpandeerde kurkplaten 13 centimeter
Steenwol 14 centimeter
Vlasplaten 14 centimeter
Polyurethaan schuimplaten 7, 8 of 9 centimeter

 

LET OP: welk vloerisolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw vloer is afhankelijk van meerdere factoren. Daarom kan het handig zijn ten rade te gaan bij een specialist. Die kan op basis van jouw situatie gericht advies geven. Kom gratis en vrijblijvend in contact met vaklui in jouw buurt!

Isolatie snijden

Wat kost vloerisolatie in 2024?

Er zitten geen grote prijsverschillen tussen de verschillende soorten vloerisolatiematerialen. Doorgaans wordt een vierkante meter prijs gehanteerd voor vloerisolatie. Deze ligt tussen de €25 en €30 euro per vierkante meter. Je vindt meer informatie in de onderstaande tabel:

 

Betonnen vloer Oppervlak (inclusief funderingsmuren) Kosten vloerisolatie
Tussenwoning 53 vierkante meter €1350
Hoekwoning 60 vierkante meter €1500
2-onder-1 kap 65 vierkante meter €1600
Vrijstaande woning 80 vierkante meter €2000
Houten vloer Oppervlak (inclusief funderingsmuren) Kosten vloerisolatie
Tussenwoning 56 vierkante meter €1650
Hoekwoning 63 vierkante meter €1800
2-onder-1 kap 69 vierkante meter €2000
Vrijstaande woning 87 vierkante meter €2400

Hoe bereken je de kosten?

Om zelf te kunnen berekenen wat vloerisolatie je kost, moet je ongeveer weten hoeveel vierkante meter vloeroppervlak er is. Neem in de totaalprijs ook het metselwerk mee in de kruipruimte. Dit wordt op 30 cm hoogte gespoten. Bereken je prijs als volgt:

 • stel vast hoeveel vierkante meter vloeroppervlak je hebt
 • vervolgens meet je de omtrek van je kruipruimte
  – tweemaal de lengte
  – tweemaal de breedte
 • dit vermenigvuldig je vervolgens met 0.30 vierkante meter
 • deze vierkante meters tel je daarna op bij de vierkante meters van je vloeroppervlak

 

VOORBEELD: je hebt een vloeroppervlak van 10 meter lang en 5 meter breed. Een totaal oppervlak van 50 vierkante meter. De omtrek van de kruipruimte is dan tweemaal 10 plus tweemaal 5, samen 30 meter. Dit vermenigvuldig je met 0.30 vierkante meter, dus 9 vierkante meter. Het totaal aan vierkante meters is dan: 50 + 9 = 59 vierkante meter. Vermenigvuldig deze 59 vierkante meter met een gemiddelde prijs van €25 euro en dan is de totaalprijs voor de vloerisolatie van deze woning circa €1.475 euro.

 

Hoe besparen op vloerisolatie?

Uiteraard wil je door de investering in vloerisolatie het maximale eruit halen. Dit geldt niet alleen financieel, maar zeker ook qua comfort en isolatiewaarde. We adviseren je daarom de volgende aspecten in ogenschouw te nemen voor het beste rendement:

LET OP: de meegegeven bedragen in de bovenstaande tabel zijn slechts richtprijzen. Ook de financiële voordelen gelden niet in elk geval. Je gaat hiervoor best advies vragen bij een specialist. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met geschikte experts!

 

Hond slaapt voor radiator

Zelf je vloer isoleren?

Je gaat best niet zelf aan de slag met vloerisolatie. Wij adviseren daarom altijd om een isolatiebedrijf te benaderen. Niet in de laatste plaats vanwege de garantie die geboden wordt. Wanneer je zelf je vloer isoleert, kan je immers nergens op terugvallen. Daarnaast zijn er de volgende aspecten die in het voordeel van een isolatiebedrijf inschakelen zijn:

 • Expertise: een specialist heeft jarenlange ervaring met het isoleren van vloeren. Daarnaast hebben veel vaklui ook een bepaalde expertisegebied waarop ze graag focussen. Als je een expert inschakelt, ben je dus zeker van een optimaal resultaat.
 • Kwalitatief gereedschap en machines: vaklui beschikken over de juiste machines en het geschikte gereedschap om de klus tot een goed einde te brengen. Om die reden is het ook financieel interessant om een expert in te schakelen. Anders moet je zelf het gereedschap nog aankopen.
 • Veiligheid: sommige isolatiemateriaal kunnen irritatie van de huid veroorzaken. Een expert draagt steeds de geschikte beschermende kledij en weet perfect hoe die met de materialen moet omgaan. Bovendien ben je ook beschermd, wanneer de specialist een foutje maakt.

De werkzaamheden: hoe vloerisolatie aanbrengen?

Indien je kiest voor vloerisolatie zijn er diverse manieren om het isolatiemateriaal aan te brengen. Veel mensen kiezen voor het laten opspuiten van PUR-schuim, omdat daardoor alle kieren en naden gedicht zijn. Maar wat zijn de stappen nu precies? Hieronder lees je hoe een professional het aanpakt:

 • STAP 1: Een isolatieteam kan binnen de dag vloerisolatie aanbrengen. Eerst maken ze de ruimte onder de vloer klaar voor het PUR-schuim.
 • STAP 2: Daarna brengen ze vanuit de kruipruimte de vloerisolatie aan door het PUR-schuim tegen de vloer aan te spuiten langs onder.
 • STAP 3: Is het isolatieschuim droog? Dan laat het geen vocht meer door. Daarna zullen de vaklui de kruipruimte opnieuw afsluiten.

TIP: ben je op zoek naar een isolatiebedrijf om je vloer te isoleren. Dan ben je hier aan het juiste adres. Via het offerteformulier hieronder kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met experts in jouw buurt:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten