Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenmuur isoleren: werkwijze & prijzen

Je gevel isoleren is noodzakelijk als je een energiezuinige woning wil. Met een isolatielaag langs de buitenkant van je huis verlies je minder warmte en dat zorgt dan weer voor een lagere energierekening. Hoe kan je je buitenmuur isoleren en welke gevelafwerking kies je? In dit artikel ontdek je het volledige proces en de populairste mogelijkheden om jouw gevel te isoleren en opnieuw af te werken.

Ga snel naar:
Hoe buitenmuur isoleren?
Buitenmuur isoleren: prijs
Interessante gevelafwerkingen
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom mijn buitenmuur isoleren?

Het lijkt alsof je je huis een winterjas aandoet, en dat effect heeft het ook. Door langs de buitenkant van je muren te isoleren, zit heel de bouwstructuur in een isolatieschil. Je buitenmuur isoleren is niet goedkoop en behoorlijk arbeidsintensief, maar de voordelen zijn het zeker waard…

 • Naadloze isolatieschil: als je je woning langs de buitenkant isoleert, creëer je moeiteloos een naadloze isolatieschil. Daardoor heb je ook geen risico op mogelijk warmteverlies door onderbrekingen in je isolatielaag. Met als gevolg een optimaal rendement van je muurisolatie!
 • Lagere energiefactuur: door je buitenmuren goed te isoleren, bespaar je flink wat kosten op je energierekening. Daardoor verdien je je investering ook snel terug.
 • Geen ruimteverlies: als je een isolatielaag langs de buitenkant van je woning plaatst, vermijd je een extra laag binnen in je huis. Zo verlies je geen extra ruimte in je woning. Je hebt natuurlijk wel voldoende plaats langs de buitenkant van je woning nodig.
 • Extra beschermingslaag: met een nieuwe isolatielaag en gevelafwerking zal je je huis beter beschermen tegen weersinvloeden. Je hebt dus geen last meer van mogelijke vochtschade, schimmels, mosvorming, …

Jouw buitenmuur isoleren langs buiten? Voor een optimale thermische isolatie van je woning kan je niet om muurisolatie heen. Een isolatiespecialist bekijkt je situatie en informeert je graag over de mogelijke isolatiemogelijkheden. Vergelijk vrijblijvend meerdere voorstellen via onze offertedienst.

buitenmuur isoleren

 

Hoe buitenmuur isoleren?

Je kan op een aantal manieren je woning voorzien van isolatie, ook langs de buitenkant. Een specialist zal vaak hetzelfde stappenplan volgen om je gevel te isoleren. De volgende stappen zijn dan ook het meest belangrijk in het proces:

 

 1. Muur voorbereiden

  Vooraleer een expert aan de isolatielaag begint, moet de buitenmuur volledig proper en egaal zijn. Zo heb je geen last van oneffenheden op je gevel en is alle stof en vuil weg. Een goede voorbereiding zorgt voor snelle en correcte isolatiewerken.

 2. Isolatieplaten aanbrengen

  De belangrijkste stap is uiteraard de isolatieplaten bevestigen aan je gevel. Een buitenmuur isoleren gebeurt vooral met kunststof isolatieplaten. Je kan kiezen uit PUR, PIR, XPS of EPS platen. Deze isolatiematerialen geven al bij een geringe dikte een vrij hoge isolatiewaarde.

 3. Draagstructuur of wapeningsnet plaatsen

  Als een expert de gevel afwerkt met gevelpanelen, brengt hij op het isolatiemateriaal een houten of metalen raamwerk aan waarop je de gevelafwerking kan vastmaken. Bij een bepleisterde afwerking is dit niet nodig en volstaat een wapeningsnet dat dient als fundament voor de bepleistering.

 4. Gevel afwerken

  Nadat het raamwerk of de wapeningslaag is geplaatst, kan een specialist de gevel naar jouw wensen afwerken. Je hebt uiteenlopende gevelbekledingen om uit te kiezen. Je kan gaan voor een compleet nieuwe uitstraling voor jouw woning. Van pleisters en steenstrips tot hout.

 

Buitenmuur isoleren: prijs

De kostprijs is voor elk huis natuurlijk anders. Een isolatiespecialist houdt rekening met een aantal factoren om de prijs te berekenen. Je hebt de oppervlakte van de buitenmuur uiteraard, maar ook de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken en de gewenste gevelbekleding. Die laatste beslissende factor geeft ons deze richtprijzen:

 

Soort gevelafwerking Prijs gevelisolatie + bekleding per m² (excl. btw)
Crepi gevelpleister € 100 à 130
Steenstrips € 200 à 250
Houten gevelbekleding € 125 à 250
Nieuw gemetselde muur € 250 à 300

 

Benieuwd naar het exacte prijskaartje om jouw buitenmuur te isoleren? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijzen en voorstellen vergelijken van verschillende experts. Een isolatiespecialist gaat na of je situatie geschikt is en geeft je persoonlijk advies. Ontvang hier gratis meerdere offertes.

 

gevel isolatie

 

Interessante gevelafwerkingen

Als je je woning langs de buitenkant wil isoleren, zal je de isolatielaag op een mooie manier moeten afwerken. Hierdoor geef je jouw woning een volledig nieuwe uitstraling. Bovendien zijn er tal van afwerkingsmogelijkheden en vind je dus sowieso iets dat past bij jouw stijl. Enkele populaire opties:

 

1. Crepi gevelpleister

Een veel gebruikt materiaal om je gevel mee af te werken is crepi. Het is een sierpleister die een expert in meerdere lagen op het isolatiemateriaal aanbrengt. Je buitenmuur isoleren met crepi kan via 2 varianten. Minerale crepi is een ruwere, dikkere laag en is perfect om oneffenheden weg te werken. De tweede variant is echter beter geschikt na je buitengevelisolatie. Synthetische crepi is egaler, dunner en elastischer om aan te brengen.

 

2. Steenstrips

Steenstrips zijn dunne, op maat gezaagde bakstenen die niet te onderscheiden zijn van echt metselwerk. Je buitenmuur isoleren met steenstrips kan eenvoudig door ze te laten lijmen. De steenstrips zijn licht van gewicht en hebben bijna dezelfde technische eigenschappen als gevelstenen. Je hebt een grote diversiteit aan kleuren om je gevel de look te geven die je wenst.

 

3. Houten gevelbekleding

Om een unieke en warme uitstraling aan je woning toe te voegen, kan je voor een houten gevel kiezen. Met een natuurlijk materiaal geef je je woning een authentieke look. Er is een groot aanbod aan verduurzaamd hout dat lang meegaat en bijna helemaal vochtbestendig is. Hier zijn de duurzaamheidsklassen zeker belangrijk om in het achterhoofd te houden. Zo behoud je een gezonde en mooie gevel.

 

4. Nieuw gemetselde buitenmuur

Dit is een van de duurdere gevelafwerkingen. Voor een nieuwe bakstenen muur heb je namelijk een extra fundering nodig en de werken duren langer dan bij de andere bekledingen. Door de omvang van deze werken is deze afwerkingsmethode alleen geschikt voor grondige renovaties. Je geniet wel van een optimale extra isolatie en bescherming.

 

Mogelijke alternatieven

Een gevel isoleren langs de buitenkant vergt veel werk en tijd. Is een nieuwe gevelbekleding niet echt nodig? Dan zijn er 2 interessante alternatieven om je woning toch te voorzien van een goede muurisolatie:

 

ALTERNATIEF 1: spouwmuurisolatie

Je spouwmuren isoleren is een populaire manier om je woning energiezuiniger te maken. Maar het is een klus die heel wat expertise vereist. Je moet op zorgvuldige wijze een laag isolatiemateriaal in de spouw, de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur, laten aanbrengen. Er zijn ook voorwaarden om deze methode uit te voeren. Zo mag je gevel niet beschadigd zijn en moet je spouw stabiel en breed genoeg zijn.

 

ALTERNATIEF 2: gevel langs binnen isoleren

Je buitenmuur isoleren langs binnen. Het klinkt tegenstrijdig, maar het is zeker een optie. Het is de beste oplossing als je je gevel niet langs buiten kan isoleren en je geen spouwmuur hebt. Je kan op twee manieren binnenmuren isoleren: via een voorzetwand of met Multipor-isolatieplaten.

 

Welke isolatiemethode voor mijn gevel kies ik het best?

Een isolatie-expert kan je uitgebreid informeren en houdt altijd rekening met alle aandachtspunten. Dan kan je op de best mogelijke manier investeren in muurisolatie. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes!

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten