Gevelisolatie: materialen & plaatsing
Bij gevelisolatie brengt een specialist een isolatielaag aan tegen je buitenmuur, gevolgd door een nieuwe gevelafwerking. Deze methode is vooral aangewezen als je gevel aan een renovatie toe is of als je een nieuwe uitstraling voor je woning wil. In dit artikel lees je meer over de materialen, de plaatsing, de voordelen, … van gevelisolatie!
Ga snel naar:
Materialen voor gevelisolatie
Dikte van de gevelisolatie
Hechting van gevelisolatie
Ontvang gratis advies op maat
Waarom kiezen voor gevelisolatie?
Gevelisolatie is niet de goedkoopste isolatiemethode, maar de voordelen zijn wel veel groter dan die van spouwmuurisolatie of binnenmuurisolatie. De belangrijkste pluspunten van deze werkwijze:
- Grote energiebesparing: door je buitenmuur te isoleren langs buiten ben je zeker van een naadloze isolatielaag. Dat luchtdichte isoleren van je gevel is essentieel om een maximaal rendement te halen en dus zoveel mogelijk te besparen op je energiekosten.
- Geen ruimteverlies: bij binnenmuurisolatie verlies je ruimte aan de binnenkant van je woning. Dat is bij gevelisolatie niet het geval.
- Nieuwe uitstraling van je woning: bovenop de laag gevelisolatie komt een nieuwe gevelafwerking. Je kiest onder meer uit crepi, steenstrips, hout, kunststof panelen, … Zo geef je je woning een andere, nieuwe uitstraling.
- Beschermd tegen weersinvloeden: met een laag isolatie en een nieuwe bekleding is je gevel optimaal beschermd tegen vocht, vuil, wind, … Problemen als doorslaand vocht behoren dus voorgoed tot het verleden.
Interesse in gevelisolatie voor je woning? Vraag dan uitgebreid advies aan meerdere vakbedrijven in je buurt. Zo maak je weloverwogen keuzes voor de isolatie en renovatie van jouw buitenmuren. Start je aanvraag hier!
Materialen voor gevelisolatie
Er zijn heel wat mogelijke isolatiematerialen die zich lenen voor gevelisolatie. Het meest gebruikte materiaal is de polystyreen plaat die door zijn lichte gewicht eenvoudig te plaatsen is. Een expert kan zulke platen ook vlot op maat snijden. Dit is niet altijd even gemakkelijk met andere materialen. Daarnaast zijn ook steenwol en cellulaire glasplaten veel gebruikte materialen. Steenwol heeft een hogere drukvastheid. Glasplaten zijn 100% dampdicht.
Dikte van de gevelisolatie
Een vakbedrijf brengt de gevelisolatie aan op je huidige buitenmuren. Daardoor is een grotere dikte en dus een hogere isolatiewaarde mogelijk. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat je niet over de scheidingslijn van je eigendom gaat. Bij vrijstaande woningen die tegen de scheidingslijn staan, is dit een belangrijk criterium.
Natuurlijk is het niet enkel de dikte die de isolatiewaarde bepaalt. Ook het materiaal zelf en de dichtheid ervan spelen een rol. Soms is een dunnere laag van het ene materiaal meer isolerend dan een dikke laag van een ander materiaal.
Hechting van de gevelisolatie
Een vakbedrijf bevestigt de gevelisolatie met hechtmortel of mechanisch. De keuze voor de gebruikte techniek hangt vooral af van je woning en de opbouw van de buitenmuur:
- Plakken met hechtmortel: dit is de eenvoudigste en snelste werkwijze. De mortel neemt ook slechts 2 tot 3 centimeter ruimte in.
- Mechanisch bevestigen: hierbij plaatst een vakspecialist profielen op de ondergrond. Daarin plaatst hij de isolatieplaten via sleuven. Vaak is ook nog hechtmortel vereist om het werken van de platen tegen te gaan. Deze methode is dus arbeidsintensiever.
Hoe laat ik het best gevelisolatie plaatsen? Een gevelspecialist analyseert jouw buitenmuren en stelt dan de beste oplossing voor. Vraag gratis advies aan meerdere vakbedrijven in je buurt!