Energielabel woning: wetgeving, kosten, ...
Een energielabel is de laatste jaren niet meer weg te denken. Met zo’n energieprestatiecertificaat (EPC) toon je aan hoe energiezuinig je woning is. Maar wat is het energielabel juist en wanneer heb je zo’n EPC met een energielabel nodig? En hoe vraag je zo’n EPC-keuring aan? Je leest het hier!
Ga snel naar:
Wanneer is een energielabel verplicht?
Prijs energielabel woning
Hoe energielabel voor je woning aanvragen?
Hoe energielabel van je woning verbeteren?
Ontvang eenvoudig offertes voor een EPC keuring
Wat is een energielabel van een woning?
Het energielabel in België geeft met de klassen A tot en met F aan hoe energiezuinig een woning is. Scoort je woning slecht op energetisch vlak? Dan krijg je een energielabel F. Een woning met energielabel A+ is het meest energie-efficiënt. Op een EPC-label vind je de volgende gegevens:
- Huidige EPC waarde: de waarde van je woning bestaat uit 2 onderdelen. Eerst en vooral krijg je je energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte. Hoe lager de waarde, hoe energiezuiniger de woning. Aan de hand van de energiescore kan je je woning labelen in een van de klassen. Hoe lager de score, hoe beter je energielabel zal zijn.
- Advies voor de toekomst: naast de huidige score krijg je ook advies en tips om je woning in de toekomst energiezuiniger te maken. Het EPC vermeldt energiebesparende aanbevelingen, waarmee je concreet je woning kan verbeteren.
Moet jij een EPC keuring laten uitvoeren? Kom vrijblijvend in contact met energiedeskundigen actief in jouw buurt. Dat gaat snel en eenvoudig via onze offertedienst.
Wanneer is energielabel verplicht?
Het energielabel is niet louter vrijwillig of een gratis advies voor je woning. Het certificaat is in een aantal situaties verplicht en moet je dus ter beschikking hebben. In deze gevallen is een energielabel verplicht:
- Verkoop of verhuur woning: als je een woning wil verkopen, verhuren of overdragen, heb je een geldig EPC nodig. Je moet het energielabel kunnen vermelden in advertenties en aan potentiële kopers of huurders. Beschik je nog over een verouderd EPC van voor 2019? Dan ben je verplicht om een nieuw energieprestatiecertificaat te laten opmaken.
- Renovatieplicht: koop je een woning met een slecht energielabel E of F? Dan ben je verplicht om als nieuwe eigenaar je woning binnen de 5 jaar energetisch te renoveren tot minstens energielabel D. Met een nieuw energielabel moet je je inspanningen bewijzen en aantonen dat je woning na de renovaties een beter energielabel heeft.
Hoe lang blijft een energielabel voor mijn woning geldig?
Een EPC-attest is tien jaar geldig in België. Als je echter ingrijpende renovaties uitvoert, is het aan te raden om een nieuw energielabel aan te vragen. Zo beschik je over een geldig EPC voor een eventuele toekomstige verkoop en riskeer je geen boetes na de Vlaamse renovatieplicht.
Prijs energielabel woning
Heb je een EPC nodig om je woning te verkopen of voor de renovatieverplichting? Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van € 100 – 200 (excl. btw). Dan betaal je een prijs waar zowel de EPC keuring als het EPC attest in zitten. De kosten hangen vooral af van het type woning, de regio waar de woning staat en de deskundige. Voor een appartement betaal je minder dan voor een open bebouwing.
Wil je de EPC-waarde van jouw woning laten berekenen? Ontvang vrijblijvend prijzen op maat bij erkende energiedeskundigen. Vergelijk zeker meerdere voorstellen. Start je aanvraag hier.
Hoe energielabel voor je woning aanvragen?
Een EPC kan je enkel laten opmaken door een erkende energiedeskundige. Om een energielabel voor je woning te krijgen, moet je een afspraak maken met zo’n deskundige. Nadat je een expert hebt gevonden, gaat het proces normaal als volgt:
-
Plaatsbezoek & keuring
Heb je een afspraak gemaakt en komt de deskundige binnenkort langs? Verzamel dan eerst alle bewijsstukken van je woning zodat de keuring snel kan verlopen. Meestal bekijkt de expert je woning in 1 dag en houdt hij onder meer rekening met de verwarmingsinstallatie, gekozen isolatiematerialen en eventuele zonnepanelen.
-
Informatie verwerken
Op basis van je bewijzen en wat de expert analyseert in je woning, zal hij je EPC attest opstellen. Elke deskundige moet de informatie in eenzelfde softwareprogramma uploaden, waardoor je in principe een betrouwbaar resultaat krijgt. Met alle gegevens kan de deskundige een energiescore berekenen en een uiteindelijk energielabel geven.
-
EPC-attest ontvangen
Een of twee weken later krijg je je attest in de brievenbus. Je moet de kosten van je EPC dus niet meteen betalen op het moment van de keuring. Ben je niet tevreden van je EPC-attest en twijfel je over de betrouwbaarheid? Dan contacteer je best de deskundige opnieuw of kan je een klacht indienen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
Hoe energielabel van je woning verbeteren?
Je kan via verschillende manieren de EPC-waarde van je woning verbeteren. Zo zijn zonnepanelen en een energiezuinig verwarmingssysteem erg belangrijk. Maar het meest essentieel is een goede isolatie:
- Dakisolatie: je dak isoleren kan een flinke besparing op de energiefactuur opleveren. Er kan heel wat warmte verloren gaan via het dak. Met een goede dakisolatie verbeter je je energiescore en krijg je dus een beter label voor je woning.
- Muurisolatie: je muren isoleren is een tweede belangrijke stap in het energiezuinig maken van je woning. Je hebt een aantal mogelijkheden om te isoleren. Zo kan je je muren langs buiten of langs binnen laten isoleren. Ook de holte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) kan je laten vullen met isolatiemateriaal.
- Vloerisolatie: geïsoleerde vloeren zijn ook interessant om je woning energiezuiniger te maken. Bovendien heb je ook nooit meer last van koude voeten in huis.
- Isolerende ramen en deuren: vergeet niet om ook je enkel glas door hoogrendementsglas te vervangen. Je ramen en deuren vernieuwen verbetert de energieprestaties van je woning en is essentieel voor een goed energielabel.
Wil je je energielabel verbeteren met isoleren? Ontvang persoonlijk advies over alle isolatiemogelijkheden en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de isolatie. Vraag gratis en eenvoudig meerdere voorstellen aan via onze offertedienst.
Vind een geschikte specialist actief in je buurt!
Het energielabel is dus een cruciaal element voor woningen in België. Het geeft een duidelijk en algemeen beeld van hoe energiezuinig je woning is en het biedt concreet advies om de energieprestaties te verbeteren. Door te investeren in betere isolatie en hernieuwbare energiebronnen kan je niet alleen het beste energielabel halen, maar bespaar je ook nog eens optimaal op je energiefactuur.
Wil je je energielabel van je woning laten berekenen of verbeteren? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere erkende energiedeskundigen in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!