Bodemisolatie
Bodemisolatie is niet hetzelfde als vloerisolatie. Dit vaak voorkomende misverstand leidt ertoe dat mensen enkel hun vloer van de nodige isolatie voorzien, maar de ruimte die er onder zit onbeschermd laten. En dat is geen aanrader! Een natte en koude kruipruimte is de ideale omgeving voor heel wat ongedierte, leidt tot warmteverlies en kan zelfs vochtproblemen met zich meebrengen. Lees hieronder meer!
Wanneer bodemisolatie plaatsen?
Bodemisolatie leent zich tot woningen met een kruipruimte. Idealiter plaats je de isolatie bij de bouw van de woning, maar ook bij een bestaande woning is bodemisolatie perfect mogelijk. Afhankelijk van de grootte van de kruipruimte kies de specialist dan voor een dikkere of dunnere laag.
Verschillende instanties raden bodemisolatie aan enkel wanneer er geen andere optie is en het isoleren van de vloer haast onmogelijk is. Kan je vloerisolatie plaatsen? Opteer dan daarvoor. Is het in jouw situatie niet mogelijk om je vloer te isoleren? Dan is bodemisolatie een goede optie.
Wil je graag meer informatie over bodemisolatie? Dan kan je steeds terecht bij een van onze vaklui. Kom gratis en vrijblijvend in contact met specialisten in bodemisolatie in jouw buurt!
Besparen door bodemisolatie?
Net zoals vloerisolatie kan bodemisolatie heel wat besparingen met zich meebrengen. Een laag isolatiemateriaal van 30 centimeter zorgt al voor een stijging van 2 graden op vloerniveau. Dit wil zeggen dat er minder verwarming nodig zal zijn en de energierekening zal dalen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal en de grootte van de investering, heb je de bodemisolatie op korte tot middellange termijn terugverdiend en levert het puur rendement op.
Minder besparing dan andere vormen van isolatie
Zelfs bij een zeer hoge isolatiewaarde levert bodemisolatie minder besparing op. Er gaat namelijk veel warmte via de ventilatiegaten en de wanden verloren. Dit is de reden waarom bodemisolatie minder besparingen oplevert dan vloerisolatie. Daarom raden specialisten ook aan om vloerisolatie te plaatsen, als dat in jouw geval een mogelijkheid is.
Besparingen verschillen
Ook bij bodemisolatie is het zo dat de jaarlijkse besparing afhankelijk is van een aantal factoren. Daarom kan de eerder gemaakte prognose meevallen maar ook tegenvallen. Deze factoren zijn onder meer:
- het tarief per m³ gas dat je aan de energiemaatschappij betaalt.
- indien je over het algemeen meer stookt zul je ook meer besparen.
- een hogere verkoopwaarde van je huis bij een verhuizing beïnvloedt ook het rendement.
Vloerisolatie tegen de onderzijde van de vloer
Je kunt op verschillende manieren je vloer isoleren. Het is mogelijk om isolatiemateriaal aan de onderzijde van je vloer aan te laten brengen. Dit levert namelijk zeer goede isolatie op. Je kunt hierbij gebruiken van thermoskussen maar ook kurk-, hout-, vlas-, EPS-, of schuimplaten. Op de bodem komt er dan een dampremmende folie om te voorkomende dat de isolatie vochtig wordt.
TIP: wil jij graag bodemisolatie laten plaatsen in jouw woning? Dan laat je je best informeren door een specialist. Je kan via het onderstaande offerteformulier gratis en vrijblijvend in contact komen met gespecialiseerde vaklui in jouw buurt: