Voor een goede atmosfeer in huis moet de luchtvochtigheid zo laag als mogelijk zijn. Bij een hoge luchtvochtigheid wordt het benauwd of zelfs plakkerig en vies. We kennen allemaal wel de veel te warme, bewolkte zomers waarbij het voelt alsof er elk moment onweer aan kan komen. Het is dan misschien niet eens zo heel erg warm, maar bij elke stap die je zet gutst het zweet van je voorhoofd. Dat, terwijl je er in warme landen als Italiƫ, Turkije en Griekenland totaal geen last van hebt en het daar veel prettiger voelt. Dat is puur te verklaren door de hoge luchtvochtigheid in ons land.
Isolatie zorgt ervoor dat warmte binnen (of in de zomer juist buiten) blijft, en heeft weinig invloed op de luchtvochtigheid. Wel kan bepaald isolatiemateriaal er voor zorgen dat de muren minder goed of zelfs helemaal niet meer kunnen ademen, waardoor het vocht ook niet meer weg kan. Wanneer er dan ook nog eens gebrekkig geventileerd wordt, kan het zo zijn dat het onaangenaam vochtig wordt in huis. Over het algemeen wordt de luchtvochtigheid dus inderdaad hoger door isolatie, maar deze geringe stijging zou geen problemen moeten geven. Een goede ventilatie is afdoende.
Een goede manier om de luchtvochtigheid te laten dalen is door een airco aan te schaffen. Behalve koelen kan een airco ook vocht uit de lucht halen. Je zult daarmee merken dat het een stuk aangenamer wordt in huis. Een andere optie is om na te gaan hoe het vocht in huis komt. Vaak komt dit door condensvorming door bijvoorbeeld enkel glas, of door een gebrekkige afzuiging in de badkamer. Je doet er verstandig aan om dergelijke problemen aan te pakken en zo het leefklimaat in de woning te verbeteren.
Op Isolatie.be vind je alle informatie over woningisolatie.
Zie 300+ artikelen over isolatie.
Zie ook de veelgestelde vragen.
Het na-isoleren van een huis verbetert het comfort. Er ontstaat een aangenaam binnenklimaat, er is minder vocht en geluidsoverlast. Ook bespaar je op je energienota.
Vergelijk offertes van isolatiebedrijven