Ventilatie

Elke woning moet goed geventileerd worden, anders krijg je gegarandeerd vochtproblemen en schimmels. Je hebt misschien ooit eens zwarte vlekken op het pleisterwerk in een hoek of in de buurt van de ramen gezien bij sommige woningen. Na een tijdje gaat die schimmel ook een typische geur verspreiden. Goede ventilatie in een woning is van groot belang. De huidige nadruk op goed isoleren van een woning kan gevolgen hebben voor deze ventilatie. Belangrijk is om zelfs als je je gehele woning laat isoleren toch goed te blijven ventileren door middel van een mechanisch ventilatiesysteem.

Wat zijn de risico's van onvoldoende ventilatie?

Slechte ventilatie kan leiden tot klachten aan de woning zoals vocht in huis en schimmelvorming. Maar wat een nog groter risico is en wat ook voortkomt uit dit vocht en de schimmels en bacteriën die zich ontwikkelen zijn gezondheidsproblemen. Hoofdpijn, keelpijn, benauwdheid, longontsteking, het zijn allemaal symptomen die voort kunnen vloeien uit een ongezond binnenklimaat door slechte ventilatie. Huisstofmijt kan de oorzaak zijn van onvoldoende ventilatie en kan funest zijn voor mensen met een allergie.

Wat is nodig voor goede ventilatie?

De meeste nieuwere huizen hebben goede ventilatieroosters. Het is van belang deze zoveel mogelijk open te houden. De ramen open zetten om de woning lekker door te laten waaien klinkt misschien als een goede oplossing maar dit effect verdwijnt snel. Continu ventilatie is nodig voor een gezonde levensomgeving. Als je mechanische ventilatiesystemen hebt is het belangrijk om de filters hier van regelmatig te verschonen. Het is ook goed om als je ventilatieroosters hebt deze tegen elkaar open te zetten zodat de lucht door kan stromen, daarnaast is roken in huis af te raden.

Is het effectief om te ventileren als je aan een drukke weg woont?

Ventilatie is altijd nodig, omdat je anders constant dezelfde lucht gebruikt. Ook als je aan een drukke straat met veel vervuiling woont is het goed om te ventileren. Wel is het aan te raden om dan met name de kant die niet op de weg uitkijkt open te zetten om op deze manier toch de slechte gassen iets buiten te houden.

 1. Systeem A

  Bij (niet zo) oudere woningen waren er onder de deuren en de ramen voldoende kleine kieren en spleetjes waardoor de woning automatisch voldoende werd geventileerd. De lucht werd ververst door wind- en temperatuurverschillen buiten en uiteraard door af en toe de ramen eens helemaal open te zetten. Deze vorm van ventilatie wordt systeem A genoemd.

 2. Systeem B

  Door de betere isolatie en vooral door meer winddichte ramen en deuren was de natuurlijke ventilatie (Systeem A) onvoldoende. Een eerste oplossing, die nu in feite niet meer wordt gebruikt, is het systeem B. Een elektrische ventilator duwt verse lucht de woning binnen. Dit gebeurt via een buizensysteem en je kan de toevoer ook regelen van zacht tot geforceerd. Verbruikte lucht wordt door spleten en kieren naar buiten geperst. Niet alleen door spleten en kieren, je dampkap in de keuken en houtkachel of open haard blijven belangrijke lucht doorvoeren. Een nadeel van dit systeem is dat je constant een kleine overdruk hebt.

 3. Systeem C: elektrische afvoerventilatie

  Dit wordt vandaag het meest geplaatst. Boven een aantal ramen komt een luchtrooster waarlangs verse lucht de woning kan binnenkomen. Dit vervangt op een gestuurde wijze de vroegere kieren. De verbruikte (vochtige) lucht wordt door een elektrische ventilator afgezogen in de natte ruimtes, WC, badkamer en keuken. Het C-systeem evolueert nog steeds. Buiten (meestal) 3 standen van zacht naar hard wordt nu ook via sensoren bepaald of je lucht moet ververst worden en dit naargelang er meer mensen in de ruimte zijn of bijvoorbeeld als je in de keuken aan het koken bent. Het systeem C is zeer doeltreffend en relatief goedkoop maar je zuigt nog steeds in de winter koude lucht binnen terwijl je warme lucht naar buiten stuwt.

 4. Systeem D: elektrische afvoer- en toevoerventilatie

  Systeem D ventilatie gaat nog wat verder dan het systeem C. Je woning is potdicht, geen enkele kier of spleet, geen ventilatieroosters, je dampkap is een recirculatie dampkap en je haard is een gaskachel met een gesloten systeem (aan- en afvoer via de schouw). Je ventilator zal via aparte buizen (rood en blauw) verse lucht binnen stuwen en de verbruikte vochtige lucht via de sanitaire ruimtes en je keuken elektrisch wegzuigen. Er wordt net zoveel lucht afgezogen als de aanvoer. Beide staan in balans: zogenoemde 'Balansventilatie'. Aanvoer en afvoer lopen in de ventilatie unit uiteraard gescheiden langs elkaar zodat de warme afvoerlucht de koudere toevoerlucht opwarmt. Hier worden rendementen van meer dan 95% bereikt. Uiteraard is dit systeem het meest energiezuinig. Een systeem D is dus het zuinigst, toch zijn er enkele regels waaraan je je moet houden: Zo mag het buizensysteem nooit afgezet worden. Anders loop je een hoog risico op condensatievocht in de buizen en is de kans op schimmelvorming groot.

Zonder ventilatie geen isolatie

Ben je van plan om je huis te laten isoleren of heb je dit reeds gedaan? Het is dan zaak dat je de woning regelmatig ventileert. Dit is niet alleen belangrijk voor jouw gezondheid, maar het komt de energierekening ook nog eens ten goede.

Wat is isoleren precies?

Steeds meer mensen kiezen er voor om hun woning te laten isoleren. Maar wat is het nou precies? Met woningisolatie zorg je er voor dat koude of warme lucht van buitenaf niet naar binnen kan komen. Op deze manier kan jouw verwarming gewoon zijn werk blijven doen en hoeft het niet harder te werken om de ruimtes in huis te verwarmen. Hierdoor bespaar je een hoop energie, waardoor de energiekosten lager uit vallen. Daarbij lever je ook een goede bijdrage aan een beter milieu, omdat de CO2-uitstoot vermindert wordt.

Waarom het huis laten ventileren?

Dagelijks produceert alles wat leeft in huis een hoop vocht. Denk aan de bewoners zelf, dieren of bijvoorbeeld door activiteiten in de badkamer (douchen, wassen enz). Het is belangrijk dat het vocht uit de lucht geventileerd wordt, omdat vochtige lucht niet goed is voor het menselijk lichaam en daarbij schade aan de constructie van jouw woning kan aanrichten. Ook is een huis met een hoge luchtvochtigheid moeilijker warm te houden. Een drogere lucht is namelijk makkelijker warm te houden én daarbij voelt vochtige lucht een stuk kouder aan. Met het ventileren van jouw woning gaat er wellicht warme lucht verloren, maar dit weegt niet op tegen de eerder genoemde voordelen. Al met al behaal je met het goed ventileren van de woonruimtes meer uit woningisolatie. Wanneer je beide zaken op orde hebt, bespaar je jaarlijks een hoop geld op de energierekening.

Wat kost isolatie voor jouw woning?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven