Spouwmuurisolatie aandachtspunten
Het isoleren van de spouwmuur van je huis brengt op het eerste zicht niet zoveel mogelijke problemen met zich mee. Toch zijn er wel degelijk een aantal aandachtspunten waar je maar beter rekening mee kan houden. Sta bijvoorbeeld altijd stil bij het materiaal waaruit je gevel is opgebouwd. Beschikt deze bijvoorbeeld over een afwerkingslaag die niet ademt, dan kan het voorkomen dat er schade optreedt bij vriesweer. Dit is onder andere het geval bij gevels die zijn opgetrokken in geglazuurde bakstenen alsook bij gevels die beschikken over een dampdichte afwerkingslaag. In dergelijke gevallen is het niet mogelijk om isolatie in de spouwmuur aan te brengen waardoor er naar een alternatief moet worden gezocht.
Aanwezige vervuiling in de spouwmuur
Het is bijzonder belangrijk om voor het laten plaatsen van spouwmuurisolatie een goede controle uit te voeren van de spouw. Tijdens het bouwen van een huis wil het namelijk wel eens gebeuren dat er vervuiling in de spouw optreedt. Deze vervuiling zorgt er voor dat het in principe onmogelijk wordt om de spouw op correcte wijze te isoleren. Er ontstaat namelijk een zogenoemde ‘koude brug’. Het vuil beschikt namelijk uiteraard niet over een isolerende werking waardoor je nog altijd rekening zal moeten houden met warmteverlies en zelfs mogelijk met potentiële vochtproblemen. Wil je deze problemen voorkomen, dan is het controleren van aanwezige vervuiling in de spouwmuur door middel van een endoscopisch onderzoek ongetwijfeld aan te raden.
Ventilatie van kruipruimte via de spouw?
Bij huizen die over een kruipruimte beschikken wordt er steevast gezocht naar een mogelijkheid om deze te ventileren. Het ventileren van een kruipruimte kan in bepaalde gevallen gebeuren door middel van de aanwezige spouwmuur. Wanneer de ventilatie op deze manier verloopt en de spouwmuur wordt geïsoleerd is het van essentieel belang om een nieuw ventilatiekanaal te voorzien. Het ventileren van de kruipruimte is namelijk cruciaal om vochtophoping te voorkomen.