Natuurlijke isolatiematerialen: Kurk
Kurk wordt gemaakt door kurkkorrels te vermalen. Die kurkkorrels komen uit de schors van de zogenaamde kurkeik, een boom die vooral in Portugal wordt gekweekt. De boom wordt dan geheel van schors ontdaan, waarna het 9 jaar duurt voordat deze schors weer is teruggegroeid. Dit gebeurt tot de boom totaal 150 jaar oud is geworden en deze nauwelijks nog nieuw schors laat groeien. De boom wordt dan gekapt.
Hoe werkt isoleren met kurk?
Kurk is een goed isolatiemateriaal om in bijvoorbeeld vloerafwerkingen te gebruiken, maar kan ook worden gebruikt voor het isoleren van daken. Het kan als plaat worden gekocht, maar ook als korrel. Als losse korrel is het een ideaal isolatiemateriaal om ingespoten te worden in bijvoorbeeld een tussenplafond (een plafond tussen twee verdiepingen). Voor gebruik in de spouw is het minder geschikt omdat het dan te vochtig zou kunnen worden.
Tot op zekere hoogte is het materiaal ongevoelig voor vocht, en bovendien sterk geluiddempend en ook nog eens schokwerend. Voor sommigen kan nog een groot voordeel zijn dat er geen chemische materialen worden toegevoegd; de kurk die als isolatiemateriaal wordt gebruikt bestaat enkel uit de korrels die uit de schors worden gewonnen, vermengd met het eigen hars van de kurkeik.
Wat kost isoleren met kurk?
Kurk is verkrijgbaar in twee varianten: op een rol of als korrels. De meest gebruikte vorm is op een rol. Deze rollen bevatten 30 meter kurkisolatie en hebben specifieke diktes. Voor een rol met een dikte van 2 mm betaal je circa €5 euro per vierkante meter en voor een rol met een dikte van 5 mm betaal je circa €12 euro per vierkante meter.