Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelder isolatie: opties, prijzen & FAQ

Wist je dat er langs een niet-geïsoleerde kelder tot wel 15% warmte verloren gaat? Dat komt neer op een jaarlijks verlies van gemiddeld € 500. Heb jij een kille kelder? En ben je op zoek naar een manier om je energieverbruik te doen dalen? Dan is kelder isolatie een prima stap. Hoe doe je dat? Wat zijn de opties? En hoeveel betaal je voor deze werkzaamheden? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Hoe mijn kelder isoleren?
Kelder isolatie: gemiddelde prijs
Zelf kelder isoleren of niet?
Enkele veelgestelde vragen 
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom is kelder isolatie plaatsen zo belangrijk?

Twijfel je of het plaatsen van kelderisolatie wel de juiste stap is? Lees dan zeker de onderstaande voordelen even na:

 • Besparen op je energiefactuur: langs een niet-geïsoleerde kelder komt heel wat koude je woning binnen. Daardoor warmt je huis minder snel op en zet je sneller je verwarming hoger om je leefruimte op temperatuur te houden. Met als gevolg een hogere energiefactuur.
 • Verhogen van je wooncomfort: een koude vloer is nefast voor je wooncomfort. Want niemand houdt van ijskoude voeten in huis. Dankzij isolatie dringen koude en tocht langs je vloer minder makkelijk binnen.
 • Beschermt tegen vochtproblemen: een ondergrondse kelder is erg vatbaar voor vochtproblemen. Niet alleen door opstijgend en doorslaand vocht, maar ook door condensatie en gebrekkige ventilatie. Isolatie houdt de temperatuur en de luchtvochtigheid in je kelderruimte mee op peil.
 • Waardevermeerdering van je woning: een hoger wooncomfort, een flinke energiebesparing, … Net daarom is isolatie de geknipte eerste stap om je woning duurzamer te maken. Daardoor stijgt niet alleen je EPC-score, maar ook je woningwaarde.

Kelder isolatie plaatsen? Hebben we je overtuigd van de vele voordelen? Neem dan gratis contact op met een isolatiespecialist en ontvang advies op maat voor jouw klus. Zo ben je zeker van een kwalitatieve en duurzame plaatsing. Ga naar het offerteformulier.

 

Hoe mijn kelder isoleren?

Op welke manieren kan je je kelder isoleren? En welke isolatie voor de kelder heb je dan nodig? De mogelijkheden en werkwijze hangen sterk samen met de hoogte van je kelderplafond en de staat van je woning. We overlopen ze hieronder:

 

OPTIE 1: kelderplafond isoleren

kelderisolatie

Wil je je vloer isoleren zonder je vloerbedekking uit te breken? En is het kelderplafond hoog genoeg (> 40 cm)? Dan is het plaatsen van kelder isolatie tegen het plafond de beste keuze. Met een relatief kleine investering en dankzij een snelle plaatsing heb je een isolatielaag tegen de onderkant van je benedenvloer: de ideale barricade tegen opstijgende koude.

 

Welke kelderisolatie voor je plafond kiezen?

 • Harde isolatieplaten: lopen er geen leidingen, kabels of buizen langs het kelderplafond? Dan zijn harde en vochtbestendige isolatieplaten uit PUR, XPS, EPS, … ideaal. Deze verankert je isolatiespecialist simpelweg rechtstreeks tegen het kelderplafond.
 • PUR-schuim: is er wel sprake van veel obstakels en oneffenheden? Dan is isolerend PUR-schuim een prima alternatief. Deze spuitisolatie verzekert je van een naadloze en dichte isolatieschil zonder koudebruggen. Ideaal om tussen de kleine hoeken en kiertjes van de buizen te geraken.

⇒ Prijs: € 20 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 2: kelder wanden isoleren

kelder isolatie buitenkant

Wil je je kelder gebruiken als volwaardige opslag- of zelfs woonruimte? Dan wil je natuurlijk een aangenaam wooncomfort creëren. Dat kan op 2 manieren:

 1. Kelder isolatie aan buitenkant: heb je een nieuwbouwwoning? In dit geval isoleer je het best langs de buitenkant van je kelder. Dat houdt het beste de warmte binnen. Het plafond daarentegen isoleer je langs binnen.
 2. Kelder isolatie aan binnenkant: bij bestaande woningen is dit de meest voor de hand liggende keuze. Voordat een expert aan de werkzaamheden begint, controleert hij eerst op eventuele vochtproblemen en lost deze op om een duurzame plaatsing van de isolatie te verzekeren.

 

Welke isolatie voor je kelderwanden kiezen?

Welke isolatiematerialen plaats je nu het best tegen de kelderwanden? De meest gekozen toepassingen zijn drukvaste, harde isolatieplaten in XPS, PUR, EPS, … Aan de buitenkant van de kelder kiest een expert vooral voor XPS en EPS vanwege de vochtbestendige kwaliteiten. Binnenshuis plaatst hij eerst een metalen voorzetwand waartussen hij de platen kan vastklemmen. Een dampscherm vormt hier een belangrijk element in de opbouw om condensatievocht te vermijden.

⇒ Prijs: € 35 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 3: kelderbodem isoleren

isolatie voor kelder

Is je kelderplafond net te laag om comfortabel te isoleren (< 40cm)? En wil je alsnog een koude vloer vermijden? Dan is bodemisolatie een budgetvriendelijke en snelle manier om je kelder te isoleren. Let wel, in dit geval is de vloer van de benedenverdieping niet mee geïsoleerd. Daardoor is er nog steeds een kleine hoeveelheid warmteverlies.

 

Welke isolatie voor je kelderbodem kiezen?

Als kruipruimte isolatie kiest een specialist doorgaans voor isolatieparels, isolatiechips of schelpen-isolatie. Een kort overzicht:

 • Isolatieparels zijn EPS piepschuimbolletjes. Door hun lage gewicht en hoge resistentie tegen schimmels en rot zijn ze erg geschikt voor kruipruimtes lager dan 30 cm. Bij een hoog grondwaterniveau blijven de parels drijven en behouden ze hun isolerende werking.
 • Isolatiechips bestaan net zoals isolatieparels uit EPS. Zij hebben dezelfde positieve kenmerken, maar zijn net iets goedkoper en makkelijker te verplaatsen. Ideaal wanneer je kruipruimte toegankelijk moet blijven door de aanwezigheid van buizen.
 • Schelpen-isolatie bestaat uit zee-schelpjes en is dus een duurzaam, natuurlijk isolatiemateriaal. Deze isolatie is vooral geschikt in kruipruimtes met veel grondwater. Ze moeten min. 10 cm boven het hoogste grondwaterniveau uitsteken.

⇒ Prijs: € 20 à 55 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Welke isolatie voor mijn kelder is de beste?

Dat is afhankelijk van de functie van je kelder en de technische en praktische mogelijkheden. Plaats je bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning? Maak dan meteen van deze situatie gebruik om je kelder langs de buitenkant te isoleren. Is dit niet mogelijk? Kies dan voor een grondige isolatie met harde platen langs de wanden van de kelder. Kortom: elke situatie vergt een specifieke aanpak. Soms is een voorafgaande vochtbestrijding zelfs aangeraden voordat je de kelder isoleert.

Onze tip? Neem contact op met een isolatiespecialist. Zo ben je zeker van een oplossing en aanpak op maat. Ontmoet hier een expert in je regio.

 

Kelder isolatie: gemiddelde prijs

Hoeveel kost het plaatsen van kelder isolatie nu precies? Dat is sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte (in m²) en de bereikbaarheid van de kelder, de gekozen isolatiemethode en materialen, … Hieronder vind je alvast een overzicht van de verschillende prijzen per isolatiemateriaal (excl. btw, incl. plaatsing):

 • Harde isolatieplaten: € 20 à 45 per m²
 • PUR-schuim: € 30 à 40 per m²
 • Isolatieparels: € 25 à 35 per m²
 • Isolatiechips: € 20 à 30 per m²
 • Isolatieschelpen: € 35 à 55 per m²

LET OP: dit zijn richtprijzen. Benieuwd naar de prijs voor jouw project? Neem dan zeker contact op met een isolatiespecialist actief in je regio voor advies en offertes op maat. Vul daarvoor het aanvraagformulier in.

 

Bespaar op je vloerisolatie dankzij premies & financiële voordelen

Voor kelderisolatie maak je aanspraak op enkele financiële voordelen. Dankzij de Mijn VerbouwPremie krijg je bv. tot € 6 per m² vloerisolatie terug. Daarnaast kan je voor isolatiewerken ook de EPC-labelpremie aanvragen: wanneer je woning zo label C krijgt, ontvang je € 2.500 premie.

Let wel, de belangrijkste voorwaarden zijn o.a. het behalen van een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) en samenwerken met een vakspecialist. Die helpt je bovendien ook verder met je subsidieaanvraag.

 

Zelf kelder isoleren of isolatiespecialist inschakelen?

Ben je een handige Harry? Dan dacht je er ongetwijfeld al aan om zelf je kelderisolatie te plaatsen. Is dit een goed idee? Of leg je de klus beter in handen van een expert? We zetten de voor- en nadelen op een rij:

 

OPTIE 1: zelf kelder isoleren

Of je al dan niet zelf aan de slag kan, is grotendeels afhankelijk van de toegankelijkheid van je kelder en de staat waarin die verkeert. Gaat het om het isoleren van een effen kelderplafond met harde isolatieplaten? Dan kan een doorwinterde klusser dit prima zelf. Spreken we echter over het aanbrengen van PUR-schuim of bodemisolatie? Dan vergt dit aangepaste apparatuur en beschermkledij.

Vergeet ook niet dat een vakspecialist op de hoogte is van alle aandachtspunten die bij de plaatsing komen kijken: van het oplossen van vochtproblemen tot het vermijden van koudebruggen. Heb jij hier dus geen voorkennis van? Dan schakel je beter zo’n expert in!

 

OPTIE 2: isolatiespecialist inschakelen

Vertrouw dus op de expertise van een isolatiespecialist. Die beschikt niet alleen over de nodige ervaring, maar verzekert je ook van…

 • Advies op maat: voordat een expert je een offerte bezorgt, komt hij eerst langs voor een inspectie. Zo achterhaalt hij of hij eerst nog vochtproblemen moet aanpakken en welke isolatiemethode het beste is voor jouw kelder.
 • Professionele plaatsing: ben je tevreden met het voorgestelde advies? Dan plaatst een vakspecialist jouw isolatiematerialen volgens de regels van de kunst. Op deze manier ben jij verzekerd van een naadloze isolatieschil waar geen warmte langs verdwijnt.
 • Kwaliteitsvolle isolatiematerialen: door zijn jarenlange expertise weet een specialist welke isolatiematerialen het meest geschikt zijn voor jouw kelder. Hij is op de hoogte van de minimale isolatiedikte en kan door zijn job bovendien je kelder isolatie inkopen aan een scherpere prijs.
 • Verlaagd btw-tarief: niet alleen voor de mogelijke premies doe je beter een beroep op een expert. Wist je dat je je kelderisolatie ook aan het verlaagd btw-tarief kan plaatsen? Is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op materiaal- en arbeidskosten.

Vakspecialist nodig? Dan ben je hier aan het juiste adres. Vul het aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen vrijblijvend offertes op maat voor jouw klus. Vind hier het contactformulier.

 

kelder isolatie

 

Veelgestelde vragen over kelder isolatie

Overtuigd van de vele voordelen van kelderisolatie? En ontvang je graag professioneel advies op maat? Neem dan meteen een isolatiespecialist in de arm. Hieronder beantwoorden we alvast graag enkele veelgestelde vragen: • Hoe dik moet kelder isolatie zijn?
  De dikte van de isolatie hangt voornamelijk samen met het type isolatie en of het om een nieuwbouwwoning gaat of niet. Wil je bijvoorbeeld de bodem van de kelder isoleren met isolatieparels of -chips? Dan moet deze isolatielaag minstens 30 cm dik zijn. Isoleer je het kelderplafond? Reken dan op een isolatiedikte van 6 à 10 cm. Een specialist weet wat nodig is. Ontvang professioneel advies op maat.


 • Welke kelderisolatie is het meest geschikt bij een houten vloer?
  Bij een houten vloer kiest een specialist doorgaans voor glas- of rotswol. Deze isolatieplaten of -dekens zijn waterafstotend en resistent tegen bacterie- en schimmelgroei. Door hun flexibiliteit klem je ze makkelijk vast tussen de balken. Vervolgens werk je het kelderplafond af met gipsplaten.


 • Welke kelderisolatie is het meest geschikt bij een betonnen vloer?
  De meest voorkomende isolatiematerialen om een betonvloer te isoleren, zijn harde isolatieplaten zoals EPS, PIR en XPS. Deze zijn makkelijk aan te brengen en hebben uitstekende thermische isolerende kwaliteiten.


 • Hoe isoleer ik het best een vochtige kelder?

  Dat is afhankelijk van de aard van de vochtproblemen en de mogelijkheden van de kelder. Voordat je isoleert is het een absolute must om de vochtproblemen in de kern aan te pakken. Pas dan is het duurzaam om de wanden van de kelder en het plafond te isoleren. Doe je dit niet? Dan worden de vochtproblemen enkel maar erger.

  TIP: een isolatiespecialist weet wanneer er sprake is van vochtproblemen en adviseert hoe die te bestrijden. Daarom is samenwerken met een specialist de beste optie. Ontmoet hier een expert in de buurt.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten