Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Goedkope isolatie: prijzen, materialen, ...

Na de coronacrisis zijn de prijzen voor bouwmaterialen flink gestegen. Ook de kosten voor isolatie swingden op een bepaald moment de pan uit. Hoe zit het nu met die gemiddelde prijzen? Bestaat er nog goedkope isolatie en om welke vormen gaat het dan? En is het verstandig om isolatie altijd zo goedkoop mogelijk te houden of niet? In dit artikel gaan we er dieper op in!

Ga snel naar:
Soorten goedkope isolatie
Prijzen goedkope isolatie
Hoe isolatie goedkoop houden?
Isolatie: goedkoop of kwaliteit?
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Kan ik mijn woning goedkoop isoleren?

Het klopt: de prijzen van isolatie zijn de laatste paar jaar gestegen. Toch zijn er wel degelijk nog budgetvriendelijke isolatiematerialen op de markt. Het komt er vooral op aan om doordacht je isolatiemateriaal én de isolatiemethode te kiezen. Zo kan je ook met een relatief beperkt budget je woning (extra) isoleren.

Bovendien is isolatie vooral goedkoop op lange termijn. Je beschermt jezelf tegen schommelende energieprijzen, je maandelijkse energiefactuur daalt, je wooncomfort en de waarde van je woning stijgen, … Kortom, elk isolatieproject loont voor je portemonnee en je levenskwaliteit.

Goedkope isolatie kopen? Laat je dan adviseren door een erkende isolatiespecialist. Die kan isolatiematerialen goedkoop inkopen en zorgt voor een naadloze plaatsing. Zo bespaar je nog meer dankzij een optimaal rendement. Kom nu gratis in contact met isolatiebedrijven actief in je buurt!

goedkope isolatie voorbeeld

 

Soorten goedkope isolatie

Goedkoop isoleren is zeker geen utopie. Je kan de kosten voor jouw project binnen de perken houden door slimme keuzes te maken. Zowel qua de grondstoffen van het isolatiemateriaal als de uitvoering en het type isolatieproject. Een overzicht:

 

1. Goedkope isolatie qua grondstof

Ecologische isolatie als houtwol, cellulose, … is gemiddeld behoorlijk duurder dan andere isolatiematerialen. Hou je het graag goedkoper? Dan zijn minerale wol en bepaalde types kunststof isolatie betere keuzes. We lichten er 3 van de goedkoopste soorten uit:

 • Glaswol: deze minerale wol is gemaakt van gerecycleerd glas en zand. Je kan deze goedkope isolatie kopen in de vorm van flexibele dekens en halfstijve platen. Voor het materiaal alleen betaal je gemiddeld 5 à 15 euro per m² (incl. btw).
 • Steenwol: deze minerale wol is dan weer gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente. Steenwol is iets duurder dan glaswol, maar het biedt een nog betere geluidsisolatie. Net als glaswol kan je het gebruiken voor de isolatie van daken, vloeren, plafonds, … Voor het materiaal alleen mag je rekenen op gemiddeld 10 à 20 euro per m² (incl. btw).
 • EPS: dit materiaal kennen we ook als piepschuim. Het is de goedkoopste vorm van kunststof isolatie en bestaat in verschillende varianten: isolatieplaten natuurlijk, maar ook isolatieparels, isolatiechips, … Een polyvalent materiaal voor meerdere projecten dus. Gemiddeld kost het materiaal op zich 5 à 20 euro per m² (incl. btw).

 

2. Goedkope isolatie qua uitvoering

Isolatiematerialen kan je verkrijgen in meerdere uitvoeringen. En ook daar zit vaak een prijsverschil. Zo komt het iets duurder uit om spuit- en inblaasisolatie te laten plaatsen. Voor die technieken is gespecialiseerde apparatuur nodig. De meer budgetvriendelijke uitvoeringen van isolatiemateriaal zijn de volgende:

 • Goedkope isolatieplaten: kies je voor isolatieplaten uit EPS of XPS? Dan valt de prijs best mee. Platen uit PUR en PIR zijn dan weer duurder vanwege de hogere isolatiewaarde.
 • Goedkope isolatiedekens: hier gaat het om flexibele dekens van glas- of rotswol. Die zijn ideaal om oneffen oppervlakken te isoleren zoals hellende daken langs binnen, zolder- en tussenvloeren, …

 

3. Goedkope isolatie qua project

De kosten verschillen ook sterk van project tot project. Buitengevelisolatie komt bv. duurder uit omdat je achteraf nog een nieuwe gevelafwerking moet plaatsen. Bij de isolatie van je binnenmuren moet je die achteraf ook nog afwerken. Kortom, hoe arbeidsintensiever, hoe hoger de kostprijs. De meest eenvoudige isolatieprojecten komen logischerwijs het goedkoopst uit:

 • Spouwmuurisolatie: dit is allicht het meeste eenvoudige isolatieproject dat je kan laten uitvoeren. Een vakbedrijf spuit het isolatiemateriaal gewoon via boorgaatjes rechtstreeks in je spouw. De kosten blijven dan ook beperkt tot slechts 15 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Dakisolatie langs binnen: is je dak nog in een goede staat? Dan is er geen renovatie nodig en volstaat het om dakisolatie te klemmen tussen je houten balken aan de binnenkant. Dat gaat relatief snel, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven. Gemiddeld betaal je 20 à 50 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Vloerisolatie langs onder: voor vloerisolatie moet je zeker niet altijd je vloer uitbreken. Heb je een (kruip)kelder? Dan kan je de isolatie gewoon tegen je kelderplafond laten aanbrengen. Zo’n project kost je gemiddeld 20 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Hoe kan ik isolatie zo goedkoop mogelijk houden?

Goedkoop isoleren vergt een mix van doordachte keuzes. Is je budget beperkt? Kies dan voor een relatief eenvoudig project (als dat mogelijk is). Als je daarbovenop goedkopere isolatiematerialen gebruikt in een budgetvriendelijke uitvoering, is het wel degelijk mogelijk om jouw project te realiseren tegen een scherpe prijs.

TIP: praat erover met meerdere isolatiebedrijven. Die geven je graag advies om de kosten zo beperkt mogelijk te houden. Ontvang nu gratis advies op maat!

 

Prijzen goedkope isolatie

Wat is nu precies ‘goedkoop’ als het over isolatie gaat? We zetten kort de richtprijzen voor de meest budgetvriendelijke isolatieprojecten op een rij:

Goedkope isolatieprojectenGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Spouwmuurisolatie€ 15 à 30
Dakisolatie langs binnen€ 20 à 50
Vloerisolatie langs onder€ 20 à 40

Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw isolatieproject? Vraag dan zeker meerdere prijsoffertes aan bij isolatiespecialisten in jouw buurt. Zo vergelijk je hun totaalprijzen en kies je het meest interessante aanbod. Vergelijk nu gratis meerdere isolatie-offertes!

 

isolatie goedkoop

 

Hoe isolatie goedkoop houden?

Een beperkt budget, maar toch je woning (extra) isoleren? Dat is wel degelijk mogelijk. Naast de keuze voor goedkope isolatiematerialen zijn er nog een paar manieren om niet te diep in de geldbuidel te tasten. We geven je graag enkele tips mee:

 

 1. Vergelijk de offertes van meerdere isolatiebedrijven

  Door meerdere voorstellen te vergelijken, kan je wel degelijk geld uitsparen. De arbeidskosten, de verplaatsingskosten, …: ze verschillen vaak van expert tot expert. Let er wel op dat je geen appelen met peren vergelijkt. Kijk daarom goed naar welke werken inbegrepen zijn in de totaalprijs en welke niet. Ook door slimme adviezen qua materiaal, plaatsingsmethode, … kan je vaak besparen op de kosten voor je project.

 2. Isoleer niet dikker dan nodig is

  Heb je de nodige ruimte beschikbaar onder je dak, tegen je kelderplafond, …? Dan kan je eventueel dikker isoleren, maar dat is niet altijd nodig. Zeker niet als je het graag goedkoper houdt. Het belangrijkste is dat je voldoet aan de energie-eisen en premievoorwaarden. Daarover kan een isolatiebedrijf je gericht adviseren. Let op: isoleer je wel zo dik mogelijk? Dan verdien je die extra kosten op termijn terug door nog lagere energiekosten.

 3. Doe de voorbereiding en afwerking zelf

  Zelf isoleren is natuurlijk het goedkoopst, maar niet altijd een aanrader als je weinig ervaring hebt. Dan is het slimmer om bepaalde voorbereidende werken zelf te doen. Denk bv. aan het verwijderen van oude, verweerde dakisolatie of de binnenafwerking van je dak. Ook de afwerking met bv. gipsplaten, MDF-platen, … kan je eventueel zelf uitvoeren om kosten uit te sparen.

 4. Vraag de Mijn VerbouwPremie aan

  Dankzij deze premie komen je isolatiewerken een pak goedkoper uit. Voor elk project kan je deze premie aanvragen als je samenwerkt met een isolatiespecialist. Je moet er vooral op letten dat je voldoet aan de gevraagde isolatiewaarde om in aanmerking te komen. Een isolatiebedrijf is hiervan goed op de hoogte en bezorgt je ook alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag.

 

Isolatie: goedkoop of kwaliteit?

Let op: er bestaat dus zeker goedkope isolatie, maar is die altijd de meest voordelige oplossing? Dat hangt vooral af van jouw situatie en het isolatieproject in kwestie. We maken even de vergelijking:

 

OPTIE 1: voor goedkoopste isolatie kiezen

In sommige situaties is goedkoop isolatiemateriaal zeker mogelijk. Wil je bv. je dak langs binnen isoleren? Je zoldervloer isoleren? Dat kan al erg efficiënt en doeltreffend met de goedkoopste glaswol of goedkope steenwol. Goedkoop hoeft dus allesbehalve duurkoop te zijn als het om isolatie gaat. Alles hangt af van de mogelijkheden bij jouw project.

TIP: je kan ook zelf goedkope isolatie kopen en plaatsen als je handig genoeg bent. Zo spaar je nog eens arbeidskosten uit. Heb je dan weer weinig ervaring met isolatiewerken en wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Dan doe je beter een beroep op een erkende isolatiespecialist!

 

OPTIE 2: voor kwalitatieve isolatie op maat kiezen

De goedkoopste isolatiematerialen zijn niet in alle gevallen een goede optie. Wil je bv. je kelderplafond isoleren, maar lopen daar veel leidingen langs? Dan kies je beter voor duurdere spuitisolatie voor een naadloos resultaat. Of moet je je dak ook renoveren? Dan laat je beter duurdere PIR-platen langs de buitenkant van de dakconstructie aanbrengen.

Advies op maat voor jouw project? Een erkende isolatiespecialist kan snel inschatten welke materialen het meest geschikt zijn voor jouw klus. Laat je dus zeker eerst adviseren door een expert actief in jouw buurt. Vergelijk nu gratis meerdere voorstellen!

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten