Vochtbestrijding
Het bestrijden van vocht kan niet alleen beter zijn voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je huis. Zo kan het houtwerk makkelijker gaan rotten en vervaagt het verf en het behang. Redenen genoeg om het vochtprobleem aan te gaan pakken.
Waar herken je vochtproblemen aan?
Een luchtvochtigheid tussen de 0% en 50% is perfect. Kom je boven de 50% dan treden er symptomen op die over het algemeen gemakkelijk te herkennen zijn. Zo hangt er vaak een muffe geur, droogt de was minder snel en begint het behang los te laten. Ook zijn er in sommige gevallen vocht- en schimmelplekken zichtbaar. Natuurlijk ben je deze problemen liever voor. Om deze reden raden we je aan om iemand in te schakelen die over kennis van deze materie beschikt. Dit kan een familielid zijn of een professional.
Er kunnen verschillende oorzaken ter grondslag van het probleem liggen:
- Optrekkende vocht vanuit de funderingen, kruipruimte en muren.
- Koude bruggen, zoals metalen kozijnen.
- Condensatie ontstaat wanneer koude en warme lucht met elkaar mengen. Bij een goede ventilatie gaat de condensatie op ramen, deuren of muren zitten.
- Lekkages
Optrekkend vocht
Optrekkend vocht in een woning kan grote schade veroorzaken aan wanden. Doordat wanden steeds beter geïsoleerd worden kan eventueel vocht niet anders dan een weg naar boven zoeken. Vaak resulteert dit uiteindelijk in afgebladderde verf of stuc dat afbreekt.
Waar komt het vandaan?
De oorzaak van optrekkend vocht is over het algemeen grondwater. Het kan zijn dat de fundering in direct contact staat met grondwater. Maar het kan ook komen dat er onvoldoende horizontale isolatie is die het grondwater moet tegengaan. Ook kan het zijn dat er niet voldoende dichte lagen zijn, een voorbeeld hiervan is een trasraam. Hoe snel het vocht omhoog komt hangt af van meerdere dingen. Er kan verkeerde steen gebruikt zijn of simpelweg steen die te poreus is. Ook kunnen er fouten gemaakt zijn tijdens de bouw en kan foutieve metselspecie van invloed zijn.
Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht?
Als er teveel vocht in een muur zit kan dit een groeiplek worden voor schimmels en bacteriën. Daarnaast kunnen er vochtplekken ontstaan op de wanden en kan het vocht het stucwerk, verflagen of behang aantasten. Daarnaast kan het ook betonrot of houtrot veroorzaken natuurlijk. Genoeg redenen om proberen het probleem tegen te gaan of terug te draaien.
Hoe kan optrekkend vocht voorkomen worden?
Om verder vocht te voorkomen zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van vochtwerende barrières in muren. Een soort van grens wordt gecreëerd waarboven de muur dan weer kan drogen en droog zal blijven. Als het probleem begint in een kelder kan het ook compleet afgedicht worden om zo verdere uitbreiding van het vocht tegen te gaan. Hoe dan ook is het van belang een expert te laten kijken naar het probleem om aantasting van je woning en je gezondheid te voorkomen.
Hoe kun je het probleem aanpakken?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om vocht tegen te gaan. Zo kun je de vochtproductie verminderen door bijvoorbeeld je was buiten te laten drogen of in de droogmachine te stoppen. Ook zal het goed droog houden van de badkamer bijdragen aan vochtbestrijding.
Het is aan te raden om de ventilatie van je huis goed na te (laten) kijken. Als deze in orde is en je ondervind nog steeds last van een hoge luchtvochtigheid, kan je het isoleren van je huis overwegen. Wanneer een huis namelijk goed verwarmt is, is de kans op vocht minder hoog. Wel is het belangrijk dat de installatie goed gebeurd. Anders heeft het vocht namelijk alsnog vrij spel om binnen te komen. Een vochtig huis verwarmen kost namelijk ook heel veel energie.