Wat is hoogrendementsglas?
Indien je er tegenwoordig aan denkt om de aanwezige beglazing in je huis te vervangen zal je ongetwijfeld even met de handen in het haar zitten. Je kan er tegenwoordig namelijk niet meer uitsluitend voor kiezen om gebruik te maken van dubbel glas, maar je hebt ook de keuze tussen een aantal uitvoeringen op vlak van hoogrendementsglas. We onderscheiden op dit vlak de gewone HR van de HR++ en zelfs HR+++. Hoe meer plustekens er naast de HR worden aangegeven, des te beter de isolerende factor van het glas is, maar des te hoger ook de aankoopprijs komt te liggen.
Veel betere isolatiewaarde
Gedurende lange tijd kozen veel mensen er bij het vervangen van hun enkel glas voor om gebruik te maken van dubbel glas. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. De dikkere glaslaag zorgde er in combinatie met de isolerende ruimte voor dat warmteverlies veel beter tegen kon worden gegaan dan vroeger. Het gevolg was een structurele besparing op de energiefactuur die voor veel gezinnen aanzienlijk te noemen was. Vandaag de dag kan het echter nog beter, namelijk door te kiezen voor hoogrendementsglas. Dit type glas isoleert nog twee tot drie keer beter in vergelijking met dubbel glas en zomaar even vier tot vijf keer beter in vergelijking met enkel glas. Mensen die zo efficiënt mogelijk om willen gaan met hun energieverbruik doen er dan ook goed aan om met deze waardes rekening te houden.
Verschil met dubbel glas
Wanneer je dubbel glas naast hoogrendementsglas legt is de kans bijzonder groot dat je het verschil tussen beide type glazen niet of nauwelijks zal zien. Toch, wanneer je goed kijkt kan je vaststellen dat er bij hoogrendementsglas een dun metalen laagje is te zien tussen de twee glasplaten. Dit metalen laagje lijkt op het eerste zicht een bescheiden aanpassing, maar dat is het niet. Door dit laagje wordt er namelijk voor gezorgd dat de binnenwarmte goed behouden blijft terwijl de warmte van de zonnestralen toch op optimale wijze wordt opgevangen en gebruikt. Hierdoor ontstaat een uitstekende bescherming tegen warmteverlies.