Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beglazing

Glas is misschien wel een van de lastigste zaken om goed te isoleren. We kennen allemaal wel de horrorverhalen van enkel glas dat altijd koud blijft en voor tocht en condensvorming zorgt. Nu hebben we inmiddels HR+++ glas (triple glas) waarmee dat verleden tijd is, maar glas blijft een kwetsbaar iets.

Waarom is glas zo lastig te isoleren?

Glas is heel erg dun en moet dat ook zijn. Een raam van een tiental centimeters dik ziet er esthetisch niet uit en is bovendien erg duur om te produceren: glas is gewoon duur. De ruiten moeten daarom dun zijn waardoor er weinig ruimte is om isolatiemateriaal te gebruiken. Bovendien moet elke vorm van isolatiemateriaal onzichtbaar of transparant zijn; anders zou het raam niet meer als raam functioneren aangezien er niet langer doorheen gekeken kan worden.

Glas wordt geïsoleerd door twee ruiten te gebruiken en hiertussen een bepaald gas aan te brengen. In principe is dit dus eigenlijk hetzelfde als een spouwmuur, waar een binnen- en een buitenmuur worden gescheiden door een loze ruimte. Bij een spouwmuur kan deze loze ruimte, de spouw, worden opgevuld met isolatiemateriaal; bij een raam kan dit enkel worden opgevuld met een gas om de transparantie te waarborgen.

Moet ik mijn ramen vervangen?

Als je op dit moment enkel glas hebt dan is het raadzaam de ramen te vervangen. Het glas wat op dit moment te verkrijgen is, is dusdanig veel beter dat je de kosten letterlijk snel terugverdient. Je bespaart immers veel op stookkosten doordat er veel minder warmte ontsnapt. In een huis met enkel glas zullen de ramen vrijwel altijd koud zijn, waarbij je zelf dus al voor kunt stellen dat die kou de gestookte warmte teniet doet. HR+++ ramen zijn eigenlijk altijd warm of in ieder geval al stukken warmer dan enkel glas.

Wanneer je op dit moment al over kwalitatief goede en energiezuinige ramen beschikt, is het niet direct raadzaam om die te vervangen. Wellicht kun je elders investeren in goede isolatie, bijvoorbeeld in het dak of in de spouwmuur. Mocht alle isolatie al perfect op orde zijn, dan zou je nog wel de puntjes op de i kunnen zetten en ook alle ramen kunnen vervangen door de beste die er te krijgen zijn.

 

Offertes van glaszetters ontvangen?

Kies voor een erkende glaszetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende glaszetters