Een bodemonderzoek is een veel voorkomend iets in de bouw. Vaak dient dit om vast te stellen of de grond geschikt is voor een fundering. Er zijn echter veel verschillende soorten bodemonderzoeken. Elk met zijn eigen doel. Ook op particulier gebied kan een grond- of bodemonderzoek soms resultaat opleveren.
Er zijn veldonderzoeken die dienen tot het vaststellen van het waterpeil, hier kom je als particulier niet echt mee in aanraking. Dan is er een onderzoek dat een zogenaamde schonegrondverklaring moet opleveren. Dit kan van belang zijn bij nieuwbouw om vast te stellen of de grond niet vervuilt is en gezond genoeg is om te leven. Naast deze twee kan er ook bodemonderzoek worden uitgevoerd bij reeds bestaande gebouwen om funderingen te inspecteren of ter begeleiding van saneringen of ontgravingen.
Voor particulieren kan een bodemonderzoek raadzaam zijn als je je woning wilt verkopen. De staat van de grond kan namelijk van invloed zijn op de waarde van je woning en de grondoppervlakte er omheen. Mocht de grond echt verontreinigd zijn dan ben je dit verplicht te melden aan potentiƫle kopers. Ook als je wilt aanbouwen of verbouwen ben je vaak verplicht om een bodemonderzoek uit te voeren alvorens te beginnen met de bouwwerkzaamheden. Mocht je nog een rapport in je bezit hebben met een negatieve uitslag voor verontreiniging en is dit rapport niet ouder dan vijf jaar, dan kan je deze inleveren bij het aanvragen van een (ver)bouwvergunning.
Op Isolatie.be vind je alle informatie over woningisolatie.
Zie 300+ artikelen over isolatie.
Zie ook de veelgestelde vragen.
Het na-isoleren van een huis verbetert het comfort. Er ontstaat een aangenaam binnenklimaat, er is minder vocht en geluidsoverlast. Ook bespaar je op je energienota.
Vergelijk offertes van isolatiebedrijven