Dakisolatie vergunningplichtig
Zodra er aanpassingen aan je woning worden uitgevoerd die een invloed hebben op bijvoorbeeld het bouwvolume dien je er rekening mee te houden dat er een omgevingsvergunning noodzakelijk kan zijn. Veel mensen houden hier geen rekening mee, maar ook bij het aanbrengen van isolatie aan de buitenkant van je dak is dat het geval.
Vergunning bij dakisolatie aan de binnenkant?
De meeste mensen die er voor kiezen om hun dak te isoleren doen dit aan de binnenkant. Dit zorgt er voor dat er doorgaans nooit een vergunning noodzakelijk is. Let wel, er zijn uitzonderingen. In de volgende gevallen kan er wel degelijk een vergunning vereist zijn:
- Indien er veranderingen gebeuren aan de draagconstructie.
- Wanneer er veranderingen plaatsvinden op vlak van brandcompartimentering.
- Wanneer de bebouwde oppervlakte tijdens een renovatie wordt uitgebreid.
- Indien het bouwvolume toeneemt.
Wordt de dakisolatie aan de binnenkant van het dak geplaatst en werd er rekening gehouden met bovenstaande uitzonderingen? In dat geval is er geen omgevingsvergunning nodig voor het aanbrengen van dakisolatie.
Vergunningplicht bij dakisolatie aan de buitenkant
Een compleet ander verhaal wordt het wanneer de dakisolatie aan de buitenkant van het dak wordt aangebracht. Bij het gebruik van isolatiedakplaten of renovatiedakplaten is er namelijk altijd sprake van een verhoging van het dak. De platen hebben vaak een dikte van ongeveer 8 centimeter en worden geplaatst op het dakbeschot. Met andere woorden, bij een dak met een oppervlakte van 100 m² zal er een toename zijn van het volume van zo’n 8 m³. Je hebt dan een vergunning nodig.
Sinds 24 augustus 2024 is er wel een uitzondering. Zo zijn buitengevelisolatie en dakisolatie vrijgesteld van een vergunning als de isolatielaag niet dikker is dan 26 cm en je hiermee niet de rooilijn overschrijdt.