Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dilataties

Een dilatatie is een soort scheur die al bij voorbaat wordt aangebracht in een gevel. Dit wordt expres gedaan. Een gevel beweegt, of het dat nu komt door dat de grond misschien lichtjes verzakt of door al het voorbijgaand verkeer, er is altijd wat beweging of meest belangrijke: door de temperatuurverschillen. Door al bij voorbaat een scheur aan te brengen geef je de gevel bewegingsruimte. Er zijn regels en voorschriften voor het juist aanbrengen van dilataties wat betreft hoeveelheid en soort dilatatie, een goed bouwbedrijf is hiermee bekend en zal dit correct toepassen in zijn opdrachten.

Welke soorten dilataties zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten dilataties. Verticale en horizontale. De verticale dilataties dienen om vervormingen door temperatuurverschillen op te vangen. Deze moeten ongeveer 12 tot 14 meter uit elkaar worden geplaatst. Afhankelijk van de hoogte van een gebouw kan dit echter wel minder zijn zelfs tot slechts vijf meter uit elkaar. De horizontale dilataties hebben als doel om de vervorming tussen baksteen en binnenconstructie op te vangen. Deze horizontale voeg wordt aangelegd onder het metselwerk wat hoger ligt en onder de constructie die dit metselwerk ondersteund. Ook zijn er mogelijke dilataties tussen wand delen om beweging hierin op te vangen.

Hoe wordt een dilatatie afgewerkt?

Het is natuurlijk mogelijk dat er een dilatatie is aangebracht op een plek die waterdicht moet zijn. Er kan dan gebruik worden gemaakt van een instortvoegband die onmiddellijk worden toegevoegd of voor voegbanden die later kunnen worden toegepast. Belangrijk om zelf in gedachten te houden als je bijvoorbeeld je woning gaat schilderen is dat je deze speciale voegen niet zo maar volschildert en zo de bewegingsruimte weer beperkt.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten