Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Draagmuur

Een draagmuur is een muur die deel is van de constructie van een woning. Wanneer deze muur wordt verwijderd zal de constructie instabiel worden en als er genoeg binnenmuren worden verwijderd of de verwijderde binnenmuur belangrijk genoeg is, zal de woning zelfs kunnen instorten.

Draagmuren zijn vrijwel altijd van steen gemaakt, waar simpele tussenmuren vaak van een houten frame met gipsplaten of een andere vorm van bedekking worden gemaakt.

Kan ik een draagmuur isoleren?

Draagmuren zijn vaak van massief baksteen gemaakt en derhalve niet te isoleren. Het is immers een geheel ander principe dan een spouwmuur, waar wel een loze ruimte tussen de binnen- en buitenmuur is te vinden (de zogenaamde spouw) die te isoleren is. Bovendien heeft het isoleren van een draagmuur weinig zin. Het warmteverschil tussen twee kamers binnenshuis is vaak zeer gering waardoor isolatie geen meerwaarde biedt. Isolatie heeft enkel zin als er een groot temperatuurverschil aanwezig is tussen twee ruimtes, bijvoorbeeld tussen de woonkamer en de buitenlucht.

Wanneer moet ik wel draagmuren isoleren?

Isoleren zou wel meerwaarde kunnen bieden als het temperatuurverschil om een of andere reden groot is tussen de twee ruimten aan weerszijde van de draagmuur. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een sauna of een inloopvriezer. Dergelijke grote vriezers en sauna’s hebben echter vaak al eigen muren die goed geïsoleerd zijn, waardoor isolatie ook nu weinig meerwaarde zal bieden. Er is veel meer winst te behalen bij het isoleren van muren die met de buitenlucht in aanraking komen en bijvoorbeeld bij het isoleren van een dak. Deze oppervlakten verliezen veel meer warmte dan de draagmuur tussen twee afzonderlijke, op zichzelf al redelijk warme, ruimtes.

Ook kun je een draagmuur isoleren om geluid tegen te gaan, bijvoorbeeld bij een muziekkamer. Hiervoor zijn speciale geluidisolatie materialen te verkrijgen die tegen de draagmuur aan bevestigd kunnen worden.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten