Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dubbel glas

Bij dubbel glas bestaat je vensterglas uit twee aparte glasplaten met een luchtruimte ertussen. Deze luchtruimte zorgt ervoor dat het glas niet gaat condenseren wanneer er een groot verschil optreedt tussen buiten- en binnentemperaturen. Condensatie is namelijk een prima geleider en wanneer je glas condenseert wordt de warmte naar buiten geleid. Dit gebeurt bij enkel glas en zorgt voor heel wat warmteverlies met de hoge energierekeningen tot gevolg.

Dubbel glas zorgt er dus voor dat dit probleem niet kan optreden en de warmte in de woning blijft waar hij thuis hoort. Bovendien is dubbel glas ook een goede geluidsisolator waardoor je ook minder last zal hebben van straatlawaai of andere omgevingsgeluiden.

Diktes bij dubbel glas

Zoals gezegd bestaat dubbel glas uit twee afzonderlijke glasplaten met een luchtruimte (spouw) ertussen. De totale dikte van het dubbel glas is dus de optelsom van de dikte van beide platen en de luchtruimte. Hier moet je rekening mee houden bij de aankoop van je ramen. Het glas moet namelijk perfect passen zodat je geen lekken krijgt aan de randen waar het glas in het raam is gezet. De dikte van de twee platen is bij voorkeur verschillend. Dit geeft de beste isolatiewaarden voor zowel geluid als warmte. De reden dat dit tot een betere geluidsisolatie leidt, is het verschil in resonantie. Elke dikte glas zal een andere resonantie hebben en bij verschillende diktes houd je dus automatisch meer geluid tegen.

Het belang van dubbel glas of isolatieglas

Wanneer je bouwt of verbouwt en een energiezuinige of passieve woning als resultaat wilt bekomen is de keuze voor dubbel of zelfs driedubbel glas snel gemaakt. Je ramen zijn namelijk de zwakste schakel wanneer het op isolatie aankomt. Doordat je een opening naar buiten toe creëert, kan je niet met één groot isolatievlak werken zoals je dat wel kan doen met blinde muren. Dit wilt zeggen dat je dus extra goed zal moeten opletten dat er geen enkele opening vrij blijft na de plaatsing van glas en ramen. Op gebied van glas kan je dit oplossen door isolatieglas te plaatsen met een hoge isolatiecoëfficiënt en zie je vaak een waarde voor W/m2K staan. Bekijk ook wat de isolatiewaarden betekenen. Wat veel mensen echter vergeten, is dat ook het raam zelf isolerend dient te zijn. Dubbel glas in een slecht kozijn zal nog steeds één groot tochtgat vormen.

HR+ of HR++

Nog een stapje verder dan het gewone dubbel glas is het hoge rendementsglas. Hier heb je zowel HR+ als HR++ in, waarbij het tweede glas nog beter isoleert, maar ook duurder is natuurlijk. Het verschil tussen gewoon dubbel glas en hoogrendementsglas zit in de vulling tussen de twee glasplaten. Waar dit bij gewoon dubbel glas lucht is, wordt de spouw bij HR dubbel glas gevuld met edelgas. Zeker wanneer je voor een passieve woning gaat, is het geen overbodige luxe om voor het HR++ dubbel glas te kiezen. Hier ben je verzekerd van een perfecte isolatie op gebied van zowel geluid als warmte. De investering die je maakt, win je al snel terug door het verlaagde energieverbruik dat je zeker zal bekomen.

 

Offertes van glaszetters ontvangen?

Kies voor een erkende glaszetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende glaszetters