Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Duurzaam bouwen

Als je aan duurzaam verbouwen denkt, dan denk je gelijk aan heel veel aanpassingen voor je huis. Als je het doet, doe het dan goed en laat je huis voor jou werken. Duurzaam verbouwen is de ontwikkeling om je huis meer energie te laten produceren dan te consumeren. Bij de bouw, het slopen en het weer opbouwen van een huis, wordt op een zodanige manier gewerkt dat de schade voor mens, milieu in alle fasen beperkt blijft. Een prachtige ontwikkeling die bij steeds meer mensen vorm gaat krijgen en echt een rol gaat spelen bij het verbouwen van een huis.

Duurzaamheid wordt verkregen door op een bewuste manier met materialen om te gaan. Dit gebeurt enerzijds door na te gaan of de materialen geen schadelijke gevolgen hebben voor mens of milieu en anderzijds door met een minimum aan materiaal een maximum aan rendement te verkrijgen. Vooral binnen de bouw is duurzaamheid een sleutelwoord geworden. In eerste instantie door de talrijke besparingen die duurzaam bouwen oplevert, maar ook door de subsidies die via de overheid verkregen kunnen worden.

Wat kun je doen?

Je kunt op een hoop verschillende manieren duurzaam verbouwen. Zo kun je zonnepanelen plaatsen, gebruik maken van natuurlijke of gerecyclede materialen voor de bouw, je eigen energie opwekken, je woning voorzien van een waterpomp en kun je kiezen voor een natuurlijke isolatie. Dit zijn maar enkele voorbeelden, lees je in en ga na of je ook subsidie kunt krijgen voor de verbouwplannen.

Wat is natuurlijke isolatie?

Bij duurzaam verbouwen is isolatie een belangrijk punt waar je niet alleen geld mee kunt besparen maar ook kunt zorgen voor een gezond leefklimaat. Een van de materialen die je hiervoor kunt gebruiken is hennep. Dit natuurlijke materiaal werd vroeger veel gebruikt, maar is jaren niet meer op de reguliere markt aanwezig geweest. Daar is nu verandering in gekomen. Met de opkomt van duurzaam verbouwen en de natuurlijke isolatie sla je twee vliegen in een klap. Je zorgt namelijk voor een betere vochtregulatie en het is beter voor het milieu. Er zijn veel verschillende soorten materialen zoals katoen, vlas en kurk, maar hennep is verreweg de populairste doordat deze ook nog eens de lucht zuivert en een sterke vochtregulerende werking heeft. Laat je informeren over de voordelen van natuurlijke isolatie en kies wat voor jou van toepassing is.

In onze huidige maatschappij is duurzaamheid meer dan een modewoord geworden. Respect voor zowel mens als milieu leidt ertoe dat we bewuster omgaan met onze omgeving en dit geldt ook binnen de bouw. We kiezen bewust voor duurzame materialen, verantwoord gebruik van energie en water en recyclen we waar mogelijk. Het doel hiervan is niet enkel een besparing, maar ook het voorkomen dat onze materialen op termijn uitgeput geraken.

Duurzaamheid en de lage energie woning

Een lage energiewoning is voor een groot deel gestoeld op de gedachte van duurzaamheid. Bij deze type woningen kiest men voor een compacte bouw in combinatie met een laag energieverbruik. De besparingen zullen dan ook vooral binnen dat gebied bekomen worden. Het zal echter niet zo zijn dat een zeer hoog energielabel voor deze woning behaald kan worden. Maar zal er wel een belangrijke stap richting een laag energieverbruik gezet worden.

Duurzaamheid en de nul energiewoning

Een nul energiewoning gaat nog een stapje verder. Bij dit type woning wordt alle energie zelf gegenereerd door de bewoners. Dit kan door het gebruik van bijvoorbeeld een zonneboiler of zonnepanelen. Het huis wekt exact evenveel energie op als het verbruikt en men eindigt dus met een nulbalans.

Duurzaamheid en de passieve woning

Bij de passieve woning wordt het duurzame aspect verkregen door het plaatsen van een efficiënte isolatie, een goed ventilatiesysteem, een warmteterugwinning en een hoge luchtdichtheid. Ook dit type woning zal de nodige besparingen met zich meebrengen op gebied van energie.

Hoe duurzaam bouwen?

Er zijn heel wat mogelijke strategieën en mogelijkheden om duurzaam te bouwen. Sommige van deze strategieën vragen niets meer dan logisch denkwerk en een goede omgang met de gebruikte materialen. Voor andere strategieën is een budget nodig gezien zaken zoals duurzaam hout vaak wat duurder zijn. Het belangrijkste is om in elke fase van het project na te gaan of er op een duurzame manier te werk gegaan kan worden. Zeker waar het afbraakwerken betreft, is er vaak heel wat materiaal dat gerecupereerd kan worden en later hergebruikt binnen hetzelfde project.

Duurzaam bouwen is besparen

Duurzaam bouwen levert altijd besparingen op. Enerzijds omdat het tot een verlaagde energierekening zal leiden, anderzijds door de verminderde aankoop van materiaal en de langere levensduur. De gemaakte investeringen zullen zichzelf snel terugverdienen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn en je woning of kantoor duurzamer maken, vraag dan hier gratis isolatie offertes aan.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten