Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel impregneren

Soms komt het voor dat een gevel om een of andere reden erg nat is. Er is vocht in de muur gekomen en dat wil er maar niet uit. De ene muur trekt nu eenmaal meer vocht aan dan de andere muur, en daardoor kan het gebeuren dat een gevel vochtig blijft. Om dit te voorkomen kun je een gevel laten impregneren. De gevel wordt hiermee voorzien van een dun laagje impregneermiddel, waarna deze niet langer water doorlatend is.

Wat zijn de voordelen van het impregneren van een gevel?

Doordat de muur waterafstotend wordt gemaakt, wordt de thermische weerstand tot wel 25% verhoogd. Dit houdt in dat een geïmpregneerde muur dus beter isoleert dan een niet geïmpregneerde muur.

Daarnaast blijft een geïmpregneerde muur beter schoon. Doordat de muur waterafstotend is, blijft allerlei vuil ook niet of minder goed aan de muur hechten. Hierdoor zal de muur schoner blijven en na reiniging er ook schoner uitzien. Ook zullen mos en algen minder goed aan de muur kunnen hechten, waardoor de gevel er langer prima uit blijft zien. Bovendien blijft het impregneermiddel lang zitten, waardoor een eenmalige investering lang effect kan blijven houden. Een goede investering dus.

Wat zijn de nadelen van het impregneren van een gevel?

De muren verliezen de ventilerende werking die ze van nature hebben. Wanneer het vocht binnen wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld vanwege een gebrekkige afvoer in de badkamer, zal het vocht juist worden opgesloten waardoor de problematiek juist erger wordt. Daarnaast kan pas met impregneren worden begonnen als alle kieren, scheuren en gaten gedicht zijn. Ook al is het impregneren per vierkante meter niet heel duur, met deze bijkomende kosten kan het alsnog een dure klus worden. Impregneer daarom pas als je zeker weet dat het vocht van buiten komt en je duidelijk de kosten voor ogen hebt.

Impregneren is een goede manier om ongewenste stoffen buiten de deur te houden. Denk bijvoorbeeld aan vocht, lucht en roet. Deze stoffen vernielen op den duur niet alleen je muren, maar dragen ook nog eens bij aan het inefficiënt warm houden van je huis. In dit artikel leggen we je uit wat impregneren precies is en waarom het een goed idee zou kunnen zijn om je huis te laten impregneren.

Wat verstaan we onder impregneren?

Zoals in de inleiding al verteld is is impregneren een methode om ongewenste stoffen buiten de deur te houden. Dit wordt gedaan door een impregneermiddel in de vorm van een crème of een vloeistof op de muur aan te brengen. Deze crème of vloeistof sluiten bij wijze van spreken de poriën van de muur. Het is belangrijk dat de muren goed gereinigd worden, alvorens men aan de slag gaat. Het impregneermiddel blijft gemiddeld 10 jaar op de muur zitten. Niet alle muren zijn geschikt om te laten impregneren. De volgende muren kun je impregneren: baksteen, kalkzandsteen, beton, betonsteen, gasbeton, natuursteen en stucwerk. Alleen bij deze muren slaat de vloeistof of de crème aan.

Waarom zou ik mijn muur laten impregneren?

Het brengt een hoop voordelen met zich mee. In eerste instantie vraagt het misschien om een flinke investering. Maar deze investering betaalt zich in de toekomst terug, omdat je muren langer mooi blijven. Daarbij kost het de verwarming minder moeite om het huis warm te houden, wat je terug gaat zien op de energierekening. Woningen met veel vocht, zijn nou eenmaal moeilijker warm te houden, waardoor de verwarming harder moet werken. Andere bijkomende voordelen zijn het uitbannen van schimmels en een brandveilige omgeving. Het impregneermiddel werkt namelijk brandwerend, waardoor je je gezin een brandveilige omgeving kan garanderen.

 

Offertes van gevelwerkers ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers