Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Natuurlijke isolatiematerialen: Houtvezel

Houtvezel, ook wel bekend onder de naam houtwol, al is het verre van wollig, is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van voornamelijk zachtere houtsoorten. Sommige merken gebruiken uitsluitend hout, dus hout van bomen die op een natuurlijke wijze zijn omgevallen.

Het mag echter duidelijk zijn dat dit veel duurder is dan hout wat op een systematische wijze wordt gekapt; houtvezel dat bestaat uit hout dat met systematische kap is verkregen is dan ook goedkoper dan die biologische of meer natuurlijke variant. Het hout wordt versnippert en vervolgens met een bindmiddel samengeperst tot platen. De platen bestaan vooral uit resten hout die bij de verwerking van hout zijn overgebleven. Op die manier wordt het hout volledig gebruikt!

Hoe werkt isoleren met houtvezel?

Houtvezel heeft als kenmerkende eigenschap dat vocht heel goed gereguleerd kan worden. Het vocht wordt tijdens vochtige momenten goed vastgehouden en tijdens drogere momenten weer losgelaten. Deze vochtregulerende werking kan vooral erg van pas komen in ruimten waar de luchtvochtigheid erg kan schommelen. Denk bijvoorbeeld aan badkamers of sauna’s. Bovendien is de warmtecapaciteit erg groot waardoor de isolatie vrij goed is. Het materiaal blijft daardoor in warmte lang koel en in koelte lang warm. Ook beschermt houtvezel goed tegen tocht, geluid, stof en wind. En beschermt het hout zichzelf van nature al erg goed tegen schimmels. Deze werking wordt tijdens de productie van het isolatiemateriaal verbeterd waardoor de panelen goed schimmelvrij kunnen blijven.

Wat kost isoleren met houtvezel?

Houtvezel wordt vooral verkocht onder de naam Pavatex (afkomstig uit Nederland) en Gutex (afkomstig uit Duitsland). Voor een plaat isolatiemateriaal betaal je circa €20 euro per vierkante meter. Wanneer je houtvezel in grotere hoeveelheden in kunt kopen, zakt de prijs al snel naar €7,50 euro per vierkante meter.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten