Vloerisolatie isolatiewaarden

Voordat je er voor kiest om bepaald isolatiemateriaal aan te kopen voor het isoleren van je vloer is het zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat er verschillende waarden zijn die aangeven in hoeverre het materiaal in kwestie al dan niet goed isoleert. We onderscheiden wat dit betreft de volgende waarden:

  • K-waarde
De K-waarde is een maatstaf voor het volledige gebouw. Deze waarde wordt dan ook bepaald aan de hand van het exacte warmteverlies dat optreedt via niet alleen de buitenmuren, maar ook het dak en uiteraard ook de vloer. Mensen die over een optimaal geïsoleerde woning beschikken kunnen rekenen op een lage K-waarde.
  • R-waarde
De R-waarde is een isolatiewaarde die specifiek betrekking heeft op het materiaal waar gebruik van werd gemaakt. Buiten het materiaal kan er eveneens worden gekeken naar de precieze laag die is aangebracht. Het mooie van de R-waarde is dat je ze ten allen tijde voorafgaand aan de bouw kan bepalen waardoor je precies kan uitmaken welke van de verschillende isolatiematerialen op de markt het meest geschikt zijn voor jouw type vloer.
  • U-waarde
De U-waarde van isolatiemateriaal geeft aan van hoeveel warmteverlies er precies sprake is. Hoe lager de waarde van de vloerisolatie van je keuze, des te meer weerstand er wordt geboden tegen warmteverlies waardoor de impact op je energiefactuur des te groter wordt.
  • Lambda-waarde
De U-waarde ligt eigenlijk in rechte lijn met de zogenaamde lambda-waarde. Beide waarden zijn namelijk in het leven geroepen om woningeigenaars een goed beeld te geven van het precieze rendement waar ze bij bepaald isolatiemateriaal rekening mee kunnen houden. Hoe gunstiger de lambda-waarde, des te meer rendement je van je vloerisolatie zal ontvangen, maar des te hoger ook het kostenplaatje zal komen te liggen. Mede door deze hogere kostprijs kan ook de terugverdientijd iets langer uitvallen. Over de lange termijn is een optimale lambda-waarde echt zeer belangrijk.

Wat kost isolatie voor jouw woning?

Benader meerdere isolatiebedrijven in jouw regio en vraag tot 4 vrijblijvende offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor jouw klus.

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van isolatiebedrijven