Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Latei montage voorschriften

Een latei is bedoeld om het gewicht boven een wandonderbreking door bijvoorbeeld een raamkozijn of door een deur, te verplaatsen naar de wanden naast deze onderbrekingen. Uiteraard met als doel de gehele constructie steviger te maken. Hierbij is correcte montage van de latei van groot belang.

Scheuren en de gevolgen

Lateien zijn meestal gemaakt van ander materiaal dan de rest van de desbetreffende wanden. Regelmatig zie je betonnen of zelfs metalen lateien. Doordat dit ander materiaal is dan het veelal baksteen waar het tussen zit zet dit anders uit bij warmte en kou. Hierdoor komt er toch druk op de wand en kunnen er dus scheuren ontstaan. Deze scheuren zorgen voor openingen in de muur en kunnen gaan tochten en er kan vocht in komen. Je huis lijdt dus warmteverlies door deze scheuren. Juist aangebrachte lateien helpen dus bij het isoleren van je woning.

Hoe voorkom je scheuren rondom lateien?

Om scheuren rondom lateien te voorkomen is het van belang de juiste instructies te volgen bij installatie. Het is het beste om professionals dit te laten doen, dit geeft je ook een verzekering als het eventueel niet juist gebeurt. Mocht je wel zelf aan de slag willen met het goed aanbrengen van een latei houd je dan aan de volgende latei montage voorschriften:

  • Doordat de materialen bij verschillende temperaturen uitzetten is het belangrijk om de latei niet vast te metselen aan de omliggende bakstenen. Zorg enkel voor goede hechting aan de bovenkant.
  • Leg de latei op het metselwerk en breng dus alleen hechtingsmateriaal (specie) aan op de bovenkant van de latei.

Met deze simpele regel zal de latei geen problemen voor de fundering opleveren en kan je dus scheuren in je woning voorkomen.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten