Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muuranker

Een muuranker (of balk anker) is bedoelt om vooral bij oudere huizen de balken van de verdiepingsbalklaag, de balken tussen de verdiepingen, aan de gevel te verbinden. Op deze manier voorkomt men dat de muur uit elkaar knikt en beschadigt raakt. De laag ter hoogte van de vloer van de begane grond heeft doorgaans geen muurankers nodig daar deze niet de neiging heeft te knikken, tenzij er een grote kelder of souterrain aanwezig is. Tegenwoordig, maar eigenlijk al sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw, zien we nauwelijks nog muurankers. Als ze nog ergens in nieuw gebouwde woningen worden geplaatst dan is het vaak puur decoratief.

Hoe isoleer je zonder het muuranker te moeten verwijderen?

Als je isolatie wilt plaatsen, kan het zijn dat er een muuranker in de weg zit waardoor je niet zou kunnen isoleren. Dat mag natuurlijk niet de reden zijn, en daarom zijn er diverse maatregelen om alsnog te kunnen isoleren.

De meest gebruikte oplossing is door isolatiemiddel in de muur te spuiten. Kleine deeltjes isolatiemateriaal, bijvoorbeeld kurk of glaswol, worden in de muur aangebracht en gespoten. Op deze manier hoeft de spouwmuur niet open gemaakt te worden en kan er toch goede isolatie worden geplaatst.

Kan het muuranker gewoon blijven zitten?

Een muuranker heeft een positieve werking op de stevigheid van de constructie en is bij oudere woningen vaak zelfs onmisbaar. Het is dus van groot belang dat de muurankers gewoon blijven zitten!

 

Offertes voor aannemers ontvangen?

Kies voor een erkende aannemer en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende aannemers