Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Naden en kieren

Een veelvoorkomend probleem in oude huizen dat gelukkig snel op te lossen is zijn de naden/kieren. Ook in nieuwe huizen kan je hiermee geconfronteerd worden, maar indien je de werken structureel goed uitvoert zou dat niet mogelijk mogen zijn. Naden en kieren geven tocht- en vochtproblemen. Ze kunnen zowat overal voorkomen en afhankelijk van hun plaats is er een ander materiaal nodig om ze efficiënt weg te werken. En dat is nodig, want een huis dat tocht, voelt koud aan en zal de energierekening de hoogte injagen. Bovendien is het dichten van naden en kieren makkelijk zelf te doen. Dat drukt de kosten en je hebt de investering er in een mum van tijd terug uitgehaald. In een gemiddeld huis heb je zelfs geen jaar nodig om al je kosten terug te winnen. Er zijn twee type kieren te vinden in een huis. Kieren tussen bewegende en kieren tussen vaste delen.

Bewegende delen

Onder de bewegende delen in je huis waar kieren kunnen voorkomen, verstaan we je ramen en deuren. Deze moeten open en toe kunnen gaan en dit maakt dat er een groter risico is op de vorming van tocht. Het probleem kan ontstaan langs het raamkozijn, maar ook ter hoogte van de scharnieren. In beide gevallen zijn tochtstrips of tochtbanden de aangewezen oplossing. Dit zijn zelfklevende banden van rubber of schuimmateriaal die je zelf makkelijk kunt aanbrengen op de plaatsen waar dichting nodig is. Wanneer dit ter hoogte van een scharnier is, kan je de band best vastspijkeren zodat hij op zijn plaats blijft zitten.

Ook onder de deur kan je last hebben van kieren. Wanneer dit een binnendeur is, brengt dat geen echte problemen met zich mee, maar wanneer het een buitendeur betreft, moet je er zeker iets aan doen. Een mogelijke oplossing is het gebruik van de tochtrol. Dit is een soort kussen in rolvorm dat je tegen de deur aanlegt en op die manier de tocht buiten houdt. Een meer structurele oplossing is de bevestiging van een rubberen tochtstrip aan de deur.

De vaste delen

Onder de vaste delen van je huis verstaan we alle naden en kieren in muren, vloeren, plafonds en dergelijke meer. Vooral bij oudere huizen kunnen deze zaken de kop opsteken. Er zijn meerdere manieren om deze naden en kieren te dichten en veel hangt af van de staat van het huis en de plaats van de naden en kieren. Het gebruik van de tochtstrip blijft een mogelijkheid indien de naden of kieren niet te groot zijn en zich op een plaats bevinden die makkelijk bereikbaar is en voldoende ruimte biedt tot het hechten van de strip. Een andere optie is het gebruik van vezelmateriaal. Hierbij kun je denken aan glas- of rotswol. Zorg er wel voor dat je alles goed afdekt en beschermende kleding draagt tijdens het aanbrengen van de wol. Het kan namelijk heel wat irritatie aan je huid veroorzaken. Als laatste kun je de kieren ook opvullen met voegmiddelen zoals schuim die nadien zal uitharden.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten