Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PIR

PIR of polyisocyanuraat is een kunststof die specifiek voor isolatie wordt gemaakt. Het is een verdere ontwikkeling van PUR, de gele, groene of blauwe platen die je zowat overal vindt. Er zijn nog andere kleuren beschikbaar, maar dit zijn de meest voorkomende. PIR-platen zijn meestal geel-wit, maar de kleur heeft geen belang.

PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid, vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen. Het zijn harde platen met een hoge densiteit en dus vlot beloopbaar en worden gebruikt voor de vloer, het plat dak, in de spouw of op de (buiten)muur. Bij hellende daken zijn ze ideaal als je ze onder de spanten of op een houten structuur vastmaakt. Tussen de spanten van je dak wordt het een hele karwei om ze exact op maat te snijden. Als je isoleert moet alles namelijk bijna perfect volledig aansluiten. Je kan kleine foutjes of afwerkingen wel opvullen met isolatieschuimbussen.

De voordelen van PIR

Het grootste voordeel van PIR tegenover de klassiekere materialen is de hoge isolatie, namelijk: 0,023 – 0,026 W/Mk. Ter vergelijking: glas- of rotswol halen 0,040. PIR isoleert bijgevolg ongeveer 1,7 keer beter voor dezelfde dikte. Je buitenmuur geïsoleerd met PIR blijft relatief dun en is voorzien van uitstekende isolatie.

PIR neemt ook zo goed als geen vocht op, je hebt automatisch een vochtongevoelige isolatie die, als je de naden goed afplakt (bijvoorbeeld met alutape) ook dadelijk je dampscherm vormt. Om dit nog te verhogen heb je PIR-platen die met alufolie bekleed zijn en geleverd worden met tand en groef. Andere PIR-platen hebben een bitumenbekleding die specifiek wordt aangeboden voor platte daken waarop een roofing of EPDM wordt gebrand of gekleefd. Deze platen komen bovenop het dak en uiteraard, onder de roofing. Een nieuwe ontwikkeling zijn PIR-platen met een dun laagje minerale wol (rotswol). Deze platen zijn dan weer uitstekend voor het isoleren van een spouwmuur. De samendrukbare minerale wol maakt dat de stijve PIR-plaat volledig zal aansluiten tegen de binnenmuur en niet door bijvoorbeeld mortelresten weg zal staan van de muur waardoor er isolatieverliezen kunnen ontstaan.

Het materiaal is ook licht, kan gesneden of zonder inspanning gezaagd worden en is vlot verwerkbaar. Het irriteert de huid ook niet (denk maar aan jeukende glaswol). PIR rot niet, neemt geen water op, dient afgetaped ook als dampscherm (je hoeft er achteraf geen scherm bij te plaatsen) en heeft op dit ogenblik het hoogste bewezen isolatiecoëfficiënt. Een ideaal materiaal voor je gebouw dus.

Nadelen van PIR

PIR is een kunststofmateriaal waar bij de productie schadelijke en giftige stoffen worden gebruikt. Het is bijna niet afbreekbaar. Bij het verwerken krijg je overal restjes die verder niet meer bruikbaar zijn. Snijafval blijft aan je kleding ‘plakken’ en is soms moeilijk te verwijderen. Door de stijve structuur kan je het ook niet samendrukken of vervormen om perfect te laten aansluiten. Het daarna opvullen met isolatieschuim is duur en als het op je kleding komt niet meer te verwijderen. Met andere woorden, de ecologische voetafdruk is zeer groot.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten