Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

R-waarde

De r-waarde is de eenheid die aangeeft hoe isolerend een bepaald materiaal is. Concreet wil dit zeggen dat gemeten wordt hoeveel warmte er door een materiaal kan gaan, gemeten op een oppervlakte en binnen een vaste tijd. De r-waarde kan sterk verschillen tussen verschillende materialen. Binnen de bouw is het belangrijk om hier rekening mee te houden gezien de kwaliteit van de isolatie en de efficiëntie hierdoor bepaald wordt.

Een hoge r-waarde

Bij de r-waarde is het de bedoeling om materiaal te zoeken met een zo hoog mogelijke waarde. De hoogte van de R bepaalt namelijk de hoogte van de weerstand die de warmte krijgt bij het doordringen van het materiaal. Kortom, hoe hoger de weerstand, hoe beter het materiaal zal isoleren en de warmte vasthouden. Vanzelfsprekend is dit niet de enige waarde waarmee rekening gehouden wordt bij de materiaalkeuze.

De r-waarde binnen de bouw

Bij het bouwen van een woning zal vaak gekozen worden voor materiaal met een hoge r-waard. Hierdoor zal de woning namelijk beter geïsoleerd zijn en dus minder energie verbruiken. De r-waarde is van toepassing op het materiaal dat gebruikt wordt voor de ramen, muren, daken, vloeren, enz. Vooral de delen die uitgeven op een buitenomgeving hebben een grote invloed op het mogelijke warmteverlies in de woning. Een gratis offerte geeft een duidelijk beeld van de r-waarde van verschillende materialen.

De r-waarde van een isolatiemateriaal drukt uit in welke mate het materiaal warmte kan tegenhouden. Hoe meer warmte nog kan doordringen en verloren gaat, hoe lager de r-waarde zal liggen. Wanneer je isoleert, is een hoge r-waarde dus wat je zult beogen. Hoe hoger, hoe beter want een goede isolatie staat garant voor lagere energiekosten.

R-waarde en dikte van het materiaal

De dikte van het materiaal heeft zeker een grote invloed op de r-waarde. Logisch want een dichte en dikke substantie is natuurlijk moeilijker te penetreren dan een lichte stof die poreus is. En wanneer de warmte niet kan doordringen in de isolatielaag, kan het ook niet langs die weg verdwijnen. Ook de hoeveelheid materiaal is mee bepalend voor de r-waarde van je gehele woning. 5 centimeter isolatie zal heel wat minder effectief zijn dan bijvoorbeeld 20 centimeter van dezelfde isolatie.

R-waarde en ouderdom van het materiaal

Ook de ouderdom van het materiaal is belangrijk. Nagenoeg elk materiaal is onderhevig aan slijtage en voor isolatie is dat niet anders. Dit heeft als gevolg dat de effectiviteit van het materiaal over de jaren zal afnemen. Een goede reden om met een r-waarde te starten die heel hoog ligt. Wanneer de waarde dan daalt doorheen de tijd, blijf je toch een goede isolatie behouden. Een gratis offerte zorgt voor een zicht op de kosten van een goede isolatie.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten