Schimmel
Schimmel ontstaat waar er vocht is en kan tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Je kunt schimmel herkennen aan de donkere verkleuring en je kunt het zelfs ruiken aan de aardachtige of bedorven lucht. Wanneer je vreemde geurtjes in huis ruikt, zou het zomaar kunnen zijn dat er ergens schimmels groeien. Het behouden van een constante temperatuur in je woning of in een ander bouwwerk is niet alleen cruciaal voor je eigen welbevinden maar ook voor het onderhoud van je huis. Zo kan door het verstandig reguleren van de temperatuur in huis, materialenschade beperkt worden, maar misschien nog wel belangrijker, schimmel en zwam kunnen vermeden worden.
Hoe ontstaat schimmel in het huis?
Schimmel kan in het huis ontstaan door slechte isolatie. Als een woning slecht geïsoleerd is komt er veel vocht binnen. We leven eenmaal in een land met veel vocht in de lucht en het regent ook nog eens regelmatig. Als het vocht in de muren en daardoor ook in het huis komt, zal het niet lang duren voordat er schimmels ontstaan. Schimmels hebben namelijk vocht nodig om te overleven en te vermenigvuldigen. Wanneer schimmels eenmaal aanwezig zijn, zullen ze zich snel vermenigvuldigen zolang het vocht aanwezig blijft. De schimmels breiden zich snel uit, met als gevolg dat men snel ziek kan worden (schimmels bevatten tal van bacteriën) en het er heel onfris uitziet.
Welke invloed hebben schimmel en zwam in jouw woning?
Schimmel en zwam kunnen bepaalde materialen die cruciaal zijn voor het behouden van de stevigheid in een bouwwerk, dramatisch aantasten. Zo kunnen zij zorgen voor houtrot waardoor de houtconstructies in het huis het begeven. En, zoals een oude vuistregel al zegt: de ketting is zo sterk als de zwakte schakel. Wanneer het houtwerk wordt aangetast, volgt achteruitgang van de bouwconstructie als geheel, wat natuurlijk zeer onwenselijk is.
Hoe kunt je de muren beter isoleren?
In Nederland maken we gebruik van spouwmuren bij het bouwen. Een spouwmuur bestaat feitelijk uit twee losse muren, te weten de binnenmuur en de buitenmuur. Deze twee muren worden evenwijdig aan elkaar geplaatst met vaak een ruimte van zo een 10 centimeter ertussen. Deze open ruimte wordt ook wel de spouw genoemd. Bij het bouwen van moderne woningen wordt er gebruik gemaakt van spouwmuurisolatie, maar bij de oude woningen was dit niet het geval en is de spouw leeg.
Als je in een wat oudere woning woont zul je zelf voor spouwmuurisolatie moeten zorgen. Je kunt hiervoor een bedrijf inhuren die vervolgens de spouwmuur gaat isoleren. Dit doen ze door gaatjes te boren in de buitenmuren, waarna ze het isolatiemateriaal naar binnen spuiten totdat de spouw helemaal vol zit. Als ze klaar zijn dichten ze de gaatjes op een professionele manier, waardoor er niet te zien zal zijn dat daar gaatjes waren geboord.
Hoe kan je met isolatie schimmel en zwam voorkomen?
Een goede huisisolatie komt niet zozeer van pas bij het bestrijden van schimmel en zwam, maar wel bij het voorkomen ervan. Schimmel en zwam kunnen het beste gedijen bij bepaalde temperaturen. En wanneer je je huis goed isoleert, is de temperatuur makkelijker constant te houden, zowel bij koud als bij warm weer, waardoor er geen temperatuur uitschieters komen die de groei van schimmel en zwam zullen stimuleren.