Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Trekspanning

Scheurvorming in bouwwerken kan vele verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is trekspanningen. Trekspanningen in bouwwerken ontstaan wanneer er krachten op het gebouw werken waar het gebouw eigenlijk niet voor ontworpen is.

Hoe ontstaat trekspanning?

Trekspanning kan ontstaan doordat bijvoorbeeld de kwaliteit van de ondergrond van het gebouw verslechtert, waardoor de fundering spleten krijgt, het bouwwerk gedeeltelijk inzakt en dus ook scheuren gaat vormen. Buiten de oorzaken in de ondergrond, zijn er ook oorzaken die met de inwendige structuur van het bouwwerk te maken hebben. Zo kunnen grote temperatuur- of drukverschillen in de loop der tijd of in de buiten- en binnenkant van het bouwwerk ook zorgen voor grotere belasting van het bouwwerk en dus voor scheurvorming. Verder is het van invloed dat muren van verschillende materialen gemaakt zijn die allemaal anders op bepaalde temperatuurverschillen reageren en zich op diverse manieren vervormen ten opzichte van elkaar.

Hoe wordt de isolatie beïnvloed door trekspanning?

Trekspanningen zorgen dus voor een verminderde stevigheid van het bouwwerk waardoor er scheuren kunnen ontstaan die de isolatie verslechteren. Soms kunnen deze scheuren verholpen worden door relatief kleine reparaties of materiaalvervangingen in het huis. Maar soms ligt de oorzaak van de trekspanning in een zo moeilijk te bereiken gedeelte van het huis dat er niks anders op zit de isolatieproblemen die erdoor ontstaan, tegen te gaan met het aanpakken van andere onderdelen van het huis door ze te isoleren.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten